Jak zrobić słód


Znajdziecie wszytko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Jak zrobić słód

Postprzez Partyzant » Piątek, 7 Cze 2013, 23:46

To jest prosta sprawa:

7 - godzin moczenia
14 - -//- na sucho
5 - godzin moczenia
5 - -//- na sucho
1- Godzina moczenia
Wyciągamy z wody

I tak trzymamy, aż puści małe białe korzonki.

Maksymalna warstwa jęczmienia to 25 cm grubości.
Wodę trzeba zmieniać za każdym następnym namaczaniem.

Pszenice robimy w ten sam sposób.

Po wszelkich powyższych zabiegach, rozkładamy ziarno do schnięcia ( na słońcu jest najlepiej )

Ja układam ziarno na metalowej siatce*, po wyschnięciu trę ręką ziarnem o siatkę aby odczepić suche korzonki od ziarna. Wpadłem na to przez przypadek.

W piekarniku pieczemy 80-85ºC. Czym większa temperatura, tym bardziej przypiekamy słód. Kolor i smak piwa też zależy od pieczenia ziarna. innymi słowy jeśli chce uzyskać ciemne piwo to trzeba przypalić ziarno.

I już mamy słód do piwa.

* Stalowa siatka, która była używana do piasku aby oddzielić kamienie. 4 szerokie listwy lub deski a na spodzie siatka. Sito do piachu.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika
Partyzant

 
Posty: 777


Koncentrat do zrobienia wysokiej jakości wina gronowego czerwonego Chianti Red.
Koncentrat wina Chianti Red La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 144,99 zł
Legendarny smak, który znamy z dzieciństwa. To robiły nasze Babcie i nasi Dziadkowie.
Podpiwek Kujawski - legendarny smak !
Cena: 5,49 zł  
Promocja: 4,49 zł
Obszerny poradnik o wytwarzaniu destylatów alkoholowych.
Destylaty alkoholowe - wytwarzanie, teoria, praktyka
Cena: 79,00 zł  
Promocja: 71,99 zł
Zbiornik 60L + grzanie elektryczne. Jest to w pełni wyposażona, kompletna, działająca kolumna rektyfikacyjna ponownym napływem (reflux-em).
Kompletna kolumna destylacyjna - DE 170 Manual (zbiornik 60l)
Cena: 4400,00 zł  
Promocja: 4199,00 zł
Sączki jakościowe średnie, idealne do filtrowania nalewek, likierów i wódek jakościowych.
Sączki filtracyjne 24 cm - 10 szt
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,99 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznego trunku Jaggermeister.
Esencja Jaktsnaps 25 ml
Cena: 6,99 zł  
Promocja: 6,59 zł
Drożdże do nastawów cukrowych. Dają 14 % alkoholu w ciągu 2 dni, 20 % w ciągu 5 dni.
Drożdże Spiritferm Moskva Style
Cena: 9,00 zł  
Promocja: 8,49 zł
W prosty sposób pozwala uzyskać smak wytrawnego ginu.
Zaprawka Mild Dry Gin 25 ml
Cena: 6,99 zł  
Promocja: 5,99 zł
Wysokiej jakości pojemnik do przechowywania płynnych produktów spożywczych.
Pojemnik-beczka-bańka INOX 25 l z kranem
Cena: 399,00 zł  
Promocja: 349,00 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Aktywny węgiel w płynie usuwa niepożądane produkty fermentacji już w jej trakcie. Produkt rekomendowany przez sklep AD !
Węgiel Aktywny Płynny - Jan Okowita
Cena: 8,99 zł  
Promocja: 7,99 zł
Aktywny węgiel płynny poprawia właściwości smakowe.
AD Węgiel Aktywny Płynny
Cena: 8,99 zł  
Promocja: 7,99 zł
Aktywne drożdże przeznaczone do nastawów owocowych.
Drożdże Szlacheckie Owocowe - Pakiet 10 sztuk
Cena: 69,99 zł  
Promocja: 59,99 zł
Nalepka na butelkę z domowym winem.
Etykieta na wino domowe czerwone (nr 380)
Cena: 0,35 zł  
Promocja: 0,29 zł
Silny dwuskładnikowy środek do klarowania nastawów owocowych, cukrowych, zbożowych oraz domowych win białych i czerwonych.
Turbo Duoklar Wujka Władka 65 g
Cena: 4,49 zł  
Promocja: 4,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży przeznaczony do fermentacji zacierów zbożowych.
Drożdże Szlacheckie Zbożowe - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 6,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Jak zrobić słód

Postprzez krzysto79 » Środa, 12 Cze 2013, 18:02

Mam takie pytanko czy może ktoś z kolegów i koleżanek robił słód wedle tego przepisu ?
Jeśli tak to z jakim efektem to było?. Bo mam woreczek jęczmienia i szkoda żeby sobie tak leżał i się marnował :D :D
Awatar użytkownika
krzysto79

 
Posty: 82

Re: Jak zrobić słód

Postprzez BartekBartek1 » Środa, 12 Cze 2013, 21:56

Witam. Ja mam całkowicie inną metodę słodowania. Zboże moczę w ciepłej wodzie, aż napęcznieje. Następnie wodę odlewam, a zboże przesypuje na materiał rozwieszony na stelażu metalowym, ale wystarczy kawałek ścierki rozwiesić nad wiadrem i spiąć sznurkiem. Warstwa jęczmienia nie przekracza 1 centymetra. 2-3 razy dziennie podlewam jęczmień. Gdy kiełki mają ok. 15mm przestaję podlewać jęczmień. Jęczmień należy dobrze wysuszyć. Ja zmieliłem lekko podsuszony i sfermentował (fermentacja mlekowa) i musiałem wysuszyć. Dlatego też jęczmień musi być idealnie suchy. Polecam tą metodę. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
BartekBartek1

 
Posty: 493

Re: Jak zrobić słód

Postprzez Partyzant » Czwartek, 13 Cze 2013, 00:06

krzysto79 napisał(a):Mam takie pytanko czy może ktoś z kolegów i koleżanek robił słód wedle tego przepisu ?
Jeśli tak to z jakim efektem to było?. Bo mam woreczek jęczmienia i szkoda żeby sobie tak leżał i się marnował :D :D


Przepis robienia słodu jest zaczerpnięty z forum browar.biz A reszta to ja :mrgreen:

Trzeba pamiętać o przerzucaniu wilgotnego ziarna, w grubszych warstwach się grzeje. I nie potrzeba zraszać wodą. Ja przykrywam aby nie wyparowała woda i już ( jeśli jest w bardzo ciepłym miejscu )
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika
Partyzant

 
Posty: 777

Re: Jak zrobić słód

Postprzez klodek4 » Czwartek, 13 Cze 2013, 08:50

No właśnie!!! Partyzant!!! jak sobie radzisz z temperaturami, powiedzmy na naszym terenie, jak już dobrze zagrzeje słoneczko :mrgreen: , pozdrawiam.
Awatar użytkownika
klodek4

 
Posty: 1436

Re: Jak zrobić słód

Postprzez Partyzant » Czwartek, 13 Cze 2013, 22:34

Jak jest słońce, to wystawiam.
Ostatnio zrobiłem 10 kg. Ale pogoda w moich stronach w tym roku jest zbyt wilgotna, i trzeba mieć trochę cierpliwości.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika
Partyzant

 
Posty: 777

Re: Jak zrobić słód

Postprzez bociann2 » Czwartek, 5 Gru 2013, 21:55

Samemu? A po co? Strata czasu i sił, brak powtarzalności wyników, wychodzi z takiego czegoś piwo marki piwo...
bociann2

 
Posty: 33

Re: Jak zrobić słód

Postprzez krzysto79 » Czwartek, 5 Gru 2013, 22:21

bociann2 napisał(a):Samemu? A po co? Strata czasu i sił, brak powtarzalności wyników, wychodzi z takiego czegoś piwo marki piwo...

Słód nie jest tylko do piwa to po pierwsze,a po drugie to hobby,a po trzecie jaki i słód tak i dobre piwo tez można kupić !!!
Jeżeli posiada się dobre ziarno to i w domu można zrobić bardzo dobry słód,przecież w słodowniach nie robią tego kosmici.
Awatar użytkownika
krzysto79

 
Posty: 82

Re: Jak zrobić słód

Postprzez bociann2 » Czwartek, 5 Gru 2013, 23:31

Krzysto79,

są rzeczy za które, choć to możliwe, nie warto zabierać się (moim zdaniem oczywiście) osobiście..i tak na przykład ja sam nigdy nie uszyję sobie butów, nie utkam koszuli i nie nakopię węgla w kopalni na zimę...a wracając do słodu, oczywiście, można, raz, czysto poznawczo i chwatit', jak mawiali starożytni Rosjanie...no jasne, że w słodowniach słodu nie robią kosmici, ale wiedzą od czego zaczynają (selekcjonowane ziarno, analiza składu itp, itd) i co chcą finalnie osiągnąć.
Nie wykluczam, oczywiście, że przy odrobinie szczęścia może udać się wyjątkowy batch słodu domowego, tylko, że raczej jeden, jedyny raz...
Skórka warta wyprawki? Moim zdaniem, nie...!

pozdrawiam
bociann2

 
Posty: 33

Re: Jak zrobić słód

Postprzez Kamal » Piątek, 6 Gru 2013, 10:39

Koledzy słodu używamy nie tylko do piwa. Powstaje również z niego whisky.
Image
Awatar użytkownika
Kamal

 
Posty: 737

Następna

Wróć do Warzenie Piwa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

cron