Jak zrobić słód

Znajdziecie wszytko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Jak zrobić słód

Postautor: Partyzant » piątek, 7 cze 2013, 22:46

To jest prosta sprawa:

7 - godzin moczenia
14 - -//- na sucho
5 - godzin moczenia
5 - -//- na sucho
1- Godzina moczenia
Wyciągamy z wody

I tak trzymamy, aż puści małe białe korzonki.

Maksymalna warstwa jęczmienia to 25 cm grubości.
Wodę trzeba zmieniać za każdym następnym namaczaniem.

Pszenice robimy w ten sam sposób.

Po wszelkich powyższych zabiegach, rozkładamy ziarno do schnięcia ( na słońcu jest najlepiej )

Ja układam ziarno na metalowej siatce*, po wyschnięciu trę ręką ziarnem o siatkę aby odczepić suche korzonki od ziarna. Wpadłem na to przez przypadek.

W piekarniku pieczemy 80-85ºC. Czym większa temperatura, tym bardziej przypiekamy słód. Kolor i smak piwa też zależy od pieczenia ziarna. innymi słowy jeśli chce uzyskać ciemne piwo to trzeba przypalić ziarno.

I już mamy słód do piwa.

* Stalowa siatka, która była używana do piasku aby oddzielić kamienie. 4 szerokie listwy lub deski a na spodzie siatka. Sito do piachu.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: krzysto79 » środa, 12 cze 2013, 17:02

Mam takie pytanko czy może ktoś z kolegów i koleżanek robił słód wedle tego przepisu ?
Jeśli tak to z jakim efektem to było?. Bo mam woreczek jęczmienia i szkoda żeby sobie tak leżał i się marnował :D :D
Krzysiek.

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: BartekBartek1 » środa, 12 cze 2013, 20:56

Witam. Ja mam całkowicie inną metodę słodowania. Zboże moczę w ciepłej wodzie, aż napęcznieje. Następnie wodę odlewam, a zboże przesypuje na materiał rozwieszony na stelażu metalowym, ale wystarczy kawałek ścierki rozwiesić nad wiadrem i spiąć sznurkiem. Warstwa jęczmienia nie przekracza 1 centymetra. 2-3 razy dziennie podlewam jęczmień. Gdy kiełki mają ok. 15mm przestaję podlewać jęczmień. Jęczmień należy dobrze wysuszyć. Ja zmieliłem lekko podsuszony i sfermentował (fermentacja mlekowa) i musiałem wysuszyć. Dlatego też jęczmień musi być idealnie suchy. Polecam tą metodę. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Partyzant » środa, 12 cze 2013, 23:06

krzysto79 pisze:Mam takie pytanko czy może ktoś z kolegów i koleżanek robił słód wedle tego przepisu ?
Jeśli tak to z jakim efektem to było?. Bo mam woreczek jęczmienia i szkoda żeby sobie tak leżał i się marnował :D :D


Przepis robienia słodu jest zaczerpnięty z forum browar.biz A reszta to ja :mrgreen:

Trzeba pamiętać o przerzucaniu wilgotnego ziarna, w grubszych warstwach się grzeje. I nie potrzeba zraszać wodą. Ja przykrywam aby nie wyparowała woda i już ( jeśli jest w bardzo ciepłym miejscu )
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: klodek4 » czwartek, 13 cze 2013, 07:50

No właśnie!!! Partyzant!!! jak sobie radzisz z temperaturami, powiedzmy na naszym terenie, jak już dobrze zagrzeje słoneczko :mrgreen: , pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Partyzant » czwartek, 13 cze 2013, 21:34

Jak jest słońce, to wystawiam.
Ostatnio zrobiłem 10 kg. Ale pogoda w moich stronach w tym roku jest zbyt wilgotna, i trzeba mieć trochę cierpliwości.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


bociann2
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tako rzecze bociannica.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: bociann2 » czwartek, 5 gru 2013, 20:55

Samemu? A po co? Strata czasu i sił, brak powtarzalności wyników, wychodzi z takiego czegoś piwo marki piwo...

Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: krzysto79 » czwartek, 5 gru 2013, 21:21

bociann2 pisze:Samemu? A po co? Strata czasu i sił, brak powtarzalności wyników, wychodzi z takiego czegoś piwo marki piwo...

Słód nie jest tylko do piwa to po pierwsze,a po drugie to hobby,a po trzecie jaki i słód tak i dobre piwo tez można kupić !!!
Jeżeli posiada się dobre ziarno to i w domu można zrobić bardzo dobry słód,przecież w słodowniach nie robią tego kosmici.
Krzysiek.


bociann2
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tako rzecze bociannica.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: bociann2 » czwartek, 5 gru 2013, 22:31

Krzysto79,

są rzeczy za które, choć to możliwe, nie warto zabierać się (moim zdaniem oczywiście) osobiście..i tak na przykład ja sam nigdy nie uszyję sobie butów, nie utkam koszuli i nie nakopię węgla w kopalni na zimę...a wracając do słodu, oczywiście, można, raz, czysto poznawczo i chwatit', jak mawiali starożytni Rosjanie...no jasne, że w słodowniach słodu nie robią kosmici, ale wiedzą od czego zaczynają (selekcjonowane ziarno, analiza składu itp, itd) i co chcą finalnie osiągnąć.
Nie wykluczam, oczywiście, że przy odrobinie szczęścia może udać się wyjątkowy batch słodu domowego, tylko, że raczej jeden, jedyny raz...
Skórka warta wyprawki? Moim zdaniem, nie...!

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Kamal
1250
Posty: 1287
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Kamal » piątek, 6 gru 2013, 09:39

Koledzy słodu używamy nie tylko do piwa. Powstaje również z niego whisky.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Partyzant » czwartek, 26 gru 2013, 22:36

Wystarczy wiedzieć gdzie i jakie kupujemy ziarno, a reszta to już nasza działka... ja osobiście kupuje ziarno browarnicze które jest sprzedawane dla koni, mam znajomego w punkcie sprzedaży i nie raz się pytałem co to za gatunek, ale nie potrafił mi odpowiedzieć. Tak ze robię piwo na nie znajomym gatunku... Fakt ze browar wychodzi zaje.isty...


Ps. Ja mam miejsce na zabawę ze słodem, i się bawię. Jesli ktoś chce spróbować własnych sil to zachęcam, jeśli chodzi o hobby to według mojego uznania, gra warta świeczki.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


novak
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: novak » wtorek, 21 paź 2014, 23:13

@Partyzant: jesteś tego pewny, że to jęczmień paszowy?
Z tego co wiem to słodownie badają ziarno jęczmienia przy skupie i dzielą na dwa rodzaje:
To znaczy: ziarno tzw żywe (zdolne do kiełkowania i produkcji enzymów), króre zostaje poddane dalszej obróbce.
Natomiast ziarno o gorszych parametrach idzie na paszę.
Zastanawiam się czy wiesz coś więcej w tym temacie, ponieważ jęczmienia paszowego mógłbym mieć sporo, szczególnie, że za darmo :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Partyzant » środa, 22 paź 2014, 22:39

Kiedy kupowałem po raz pierwszy, gosciu zapytał się, czy normalna , czy browarnicza :o

Jesli chodzi o kiełkowanie, niema żadnych problemów. Mam parę warek na plecach.

Ps. Wiem jak się sadzi, ziarno browarnicze i zwykłe... Ziarno podłużne nie jest browarnicze, chociaż można zrobić piwo, tyle że w mniejszej wydajności.

Ziarno browarnicze jest bardziej okrągłe, z tego co słyszałem. (Nigdy nie porównywałem obu ziaren)
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: gr000by » czwartek, 23 paź 2014, 08:32

Ktoś na piwo.org stwierdził, że na własnym słodzie z jęczmienia paszowego wychodziło mu o wiele lepsze piwo, niż na własnym słodzie z browarniczego. Temat jest dość popularny, bo zawierał opis robienia własnych słodów karmelowych, jakiś miesiąc temu go przeglądałem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


novak
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: novak » czwartek, 23 paź 2014, 22:40

Jedynym minusem jest brak powtarzalności efektów końcowych.
Trochę też po omacku jeśli chodzi o kolor i wydajność.
Ale gdybym miał na to czas to pewnie bym próbował tej zabawy. Poza tym kto powiedział, że warki czy słód mają być za każdym razem identyczne? Chodzi przecież o zabawę :odlot:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Partyzant » sobota, 25 paź 2014, 14:59

Na robienie słodu czy piwa, niema limitów. Każdy robi według własnego uznania, jedno i drugie.
Jeśli pójdziemy na rosół do sąsiadów, teściowej, szwagierki, babci, mamy, cioci itd... to zawsze będzie inny smak tego rosołu. Jednym smakuje a innym nie.

Jak już pisałem, jęczmień(słód) browarniany ma większą wydajność od zwykłego, co nie oznacza, że piwo musi być lepsze lub gorsze. Dużo zależy też od "kucharza" "rosołu" ;)

Aby była powtarzalność, to trzeba zapisywać ze szczegółami każdą warkę. Wystarczy, że dasz inną wodę niż zwykle, niby ten sam słód, ale z innej firmy i już leżysz.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: romeek84dna » poniedziałek, 17 lis 2014, 14:51

Z słodowaniem ziarna nie jest niestety taka łatwa sprawa. Za główny argument przytoczę tutaj sytuację w browarnictwie, słodowaniem zajmują się słodownie. Naprawdę mały odsetek browarów słoduje ziarno u siebie, są to niemal wyłącznie browary rzemieślnicze. Chodzi i o jakość i o koszty.

Jednak jeżeli ktoś w ramach rozwijania hobby, zdobywania nowych horyzontów chce popróbować, nic na przeszkodzie nie stoi. Jednak szczerzę wątpię aby słód był lepszy niż zakupiony w profesjonalnych słodowniach.

Skupię się na słodzie jęczmiennym w tym przypadku, jest o gro częściej używany do ważenia aniżeli słody innych zbóż.
Po pierwsze - ważna jest odmiana jęczmienia którą się używa. Najczęściej jest to dwurzędowy jęczmień jary ( o falujących kłosach) . Oczywiście typu browarnego. W Polsce zarejestrowanych na obecna chwilę jest bodaj 30 odmian, nie pamiętam jednakże struktury zasiewów, i nie jestem w stanie powiedzieć w którym województwie uprawia się danej odmiany najwięcej. Słodownie skupują w zasadzie tylko kilka odmian na swoje potrzeby. Mając przy tym gigantyczne wymagania.
Po drugie - wartość techniczna ziarna. Jest to związane bezpośrednio z jego odmianą, a także z wieloma zabiegami agrotechnicznymi, pogodą. Jęczmień typu browarnego charakteryzuje się niższą zawartością białka (ściśle poziom 10% - 12% suchej masy) i wysoką zawartością skrobi. Oczywiście białka za mało być nie może, jest pożywieniem dla droższy a także wpływa na pienienie się piwa. Kolejnym ważnym czynnikiem jest siła kiełkowania ziarna, w tym wypadku powyżej 95% . Do tego dochodzi jeszcze jego budowa, czyli plew i łuski, co ma wpływ na filtrowanie brzeczki i wysładzanie. Oczywiście dochodzi kwestia kształtu i wielkości ziaren ale to już wpływ tego jak przebiega w słodowniach proces czyszczenia i sortowania.
Oczywiście to nie wszystko. Jednak już po tych kilku słowach można dojść do wniosku jak ważny jest surowiec w procesie warzenia piwa.

Jeżeli chodzi o sam proces, w warunkach domowych, jest dość pracochłonny, jednak do odważnych świat należy :) . Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę co nie co napisać o słodowaniu zbóż. Czy to na cele browarniane czy też gorzelnicze :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Partyzant » niedziela, 23 lis 2014, 18:14

Fajnie to kolega wyżej opisał, jeszcze tylko dodam że jęczmień aby był browarniczy jest sadzony gęściej od jęczmienia normalnego.
Jeśli na metr kwadratowy sadzi się 300 ziaren to na browarniczy jęczmień 350. Nie pamiętam już o jakie chodzi elementy ( o białku tez chyba było wspomniane ) , ale wiem że rozwija się wolniej od normalnego.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: romeek84dna » niedziela, 30 lis 2014, 19:48

Zdecydowanie zabiegi agrotechniczne w uprawie jęczmienia browarnego a paszowego różnią się od siebie. Różnice o której pisze kolega Partyzant mają swoje uzasadnienie w dążeniu do uniknięciu krzewienia i wzrostu pędów bocznych, owocuje to tzw wyrównanym ziarnem. Jeżeli jęczmień browarny ma dać obfity plon, musi być wcześnie wysiany (względem paszowego to bardzo istotne), właśnie przez nieco wolniejszy rozwój wczesnych faz rozwojowych rośliny. Wszystko ma finalnie wpływ na jakość piwa. Znacznie łatwiej jest słodować zboża na destylaty (burbon, whisky, inne wódki) . Po skończeniu adaptacji pomieszczeń , planuje poeksperymentować również ze słodowaniem, wszystko zacnie opisze i udokumentuję fotografiami i badaniami do których będę miał dostęp.


newuser
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 27 sie 2014, 07:38
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: newuser » poniedziałek, 1 gru 2014, 15:54

Ja tam z chęcią kiedyś się wezmę za słód, niby można go kupić i to chyba niedrogo, ale w hobby nie o to chodzi. A słód kupowany także co roku jest inny, bo "Nic dwa razy się nie zdarza(...)" i chociażby ziarno zboża jest co roku inne. Więc słodownie stosują według mnie powtarzalną technologię dostosowując ją do aktualnego stanu ziarna. A co za problem opracować w domu powtarzalną technologię i ją stosować, gdzie zmienną będzie tylko (jak w przypadku słodowni) jakość ziarna? A z doborem ziarna to już chyba wszystko zależy od wielu czynników... W jednym roku lepszy może być paszowy, na drugi rok browarne, zależy od uprawy, od tego jak dojrzewa. Przecież słodownie nie biorą zboża z huty, gdzie co roku będzie takie samo :) A jak wyjdzie dobry trunek, to satysfakcji że od A do Z zrobiliśmy go sami żadna słodownia nie sprzeda ;)

Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 825
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: ramzol » poniedziałek, 1 gru 2014, 16:08

newuser pisze:... A słód kupowany także co roku jest inny, bo "Nic dwa razy się nie zdarza(...)" i chociażby ziarno zboża jest co roku inne.

Przy dzisiejszym stanie wtykania nosa wszędzie gdzie się nie powinno (genetyka) i całej chemii, którą się stosuje nim ziarno trafi do ziemi, nie mówiąc o tym co się dzieje później. Pozwolę sobie stwierdzić, że powtarzalność w rolnictwie jest bardzo możliwa. Jeżeli chodzi o masową produkcję. Dla nas takie różnice mogą być dopuszczalne, "moloch" sobie na to pozwolić nie może. Oczywiście pogoda ma bardzo duży wpływ na jakość ziarna, ale jestem pewien że wszechmocny człowiek i to w niedługim czasie opanuje.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


newuser
30
Posty: 44
Rejestracja: środa, 27 sie 2014, 07:38
Załączniki
Re: Odp: Jak zrobić słód

Postautor: newuser » poniedziałek, 1 gru 2014, 21:21

No, w idealnych warunkach można uzyskać chyba bardzo porównywalne efekty, ale polskie słodownie skupują ziarno od rolników więc różnie to może być ;-)

tapatalknięte

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5080
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 1 gru 2014, 21:51

Słód musi być powtarzalny i parametry słodu muszą być co roku identyczne. Polskie słodownie skupują jęczmień nie tylko z Polski, ale też np. z Danii. Nie ma to wpływu na wynik końcowy, który musi być co roku taki sam. Parametrów słodu jest kilkadziesiąt, proces przechowywania, jak i samego słodowania modyfikuje się tak, żeby uzyskać identyczne efekty końcowe, co jest z resztą zastrzeżone w umowach słodownia-browar.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

ramzol
800
Posty: 825
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: ramzol » poniedziałek, 1 gru 2014, 22:31

Ziemniaki na czipsy, marchew na soki itd. nie mieścisz się w normach to sobie pan sam zjedz. Nawet świnki z Dani przyjeżdżają a gospodarz nawet poklepać ich o innej godzinie nie może. Dostaje pasze, antybiotyki i całą resztę g... razem z instrukcją jak i kiedy. Ma tylko dać i mu grosze zapłacą. Chcesz mieć zdrowe i smaczne to sobie sam wyhoduj.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Załączniki
Re: Jak zrobić słód

Postautor: romeek84dna » wtorek, 2 gru 2014, 07:51

Jak najbardziej satysfakcji nikt nie sprzeda. Jak najbardziej można próbować swoich sił w słodowaniu zbóż. Jak najbardziej jednak aby zrobić piwo danego typu i charakteru trzeba mieć ku temu odpowiedni surowiec, znacznie łatwiej taki kupić aniżeli samemu zrobić. Tylko o to chodziło w dyskusji.
Co do kwestii słodowni. Ziarno jakie kupują jest najwyższej jakości, które spełnia wysokie wymagania. W inny razie go nie kupują. Takie są kontrakty i takie realia. Nikt nie chce samemu rzucać sobie kłód pod nogi nabywając surowiec z którego aby powstał odpowiedniej jakości produkt trzeba przeznaczyć większe środki lub większy nakład pracy. Jeżeli chodzi o definicje jakości ziarna do celów browarnianych (słód) odmiany paszowe jak sama nazwa wskazuje zawsze będą miały gorsze współczynniki aniżeli odmiany browarniane.


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość