Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Nie wiem ile czasu potrzeba na zrobienie obu tych kolumn, Bokakob wydaję mi się prostszy w swojej budowie dlatego o takim wspomniałem tutaj koledze. Gdybym miał robić kolumnę sam po przeczytaniu wielu tematów właśnie na taką kolumnę bym się zdecydował. Tak w swojej kolumnie mam 3/4cal, to odejście na ovm. Taką kupiłem kolumnę od sprawdzonego sprzedawcy polecanego również tutaj.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Odkręć i odwróć odstojnik, przykręć do góry nogami do deflegmatora (długa rura na kegu) zamiast zaworu dopasuj nypel i przejście na chłodnice zrób z miedzianych złączek lub wężyka silikonowego. Na odstojnik dorób płaszcz wodny nawet z puszki po farbie (byle szczelny). Uzyskasz w ten sposób coś co nazywa się CM'em i pozwala wywołać spory reflux. http://alkohole-domowe.com/forum/ramzol ... ml#p129049
Ciesząc się ze swojego prymitywnego urządzenia, które po poznaniu pluje 95.5% bimberkiem zastanowisz się co kupić (poczytasz).
zacznij tu
http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html
Ciesząc się ze swojego prymitywnego urządzenia, które po poznaniu pluje 95.5% bimberkiem zastanowisz się co kupić (poczytasz).
zacznij tu
http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Sprawdź długość spirali w chłodnicy (n.p. mierząc pojemność rurki spirali). Jeżeli ma ok. 2-3m to przerób na głowicę typu "młot Thora" zasilany parą z kolumny przez króciec z odstojnika wskazanego przez Ramzola.
Wystarczy dziura pośrodku chłodnicy do umieszczenia króćca z odstojnika i druga, mała (8-10mm) od góry któregoś ramienia jako odpowietrzenie. Wodę chłodzącą puszczasz przez spiralę a po zaślepieniu jednego z dotychczasowych wejść wody drugim odbierasz destylat. Na odbiorze dajesz trójnik z którego z jednego ramienia kierujesz skropliny jak najwyżej do kolumny (refluks zewnętrzny, wystarczy dziurka z wetkniętym ściśle wężykiem silikonowym) a na drugim montujesz właściwy zaworek odbioru.
Dodam, że jeżeli uda Ci się trochę "rozepchać" spiralę wewnętrzną i wprowadzić króciec z parami nieco w głąb rury to możesz uzyskać głowicę o dwu stanach pojemności jeziorka - około 0ml do owocówek i "klasycznego" odbioru oraz większej do ewentualnego obniżonego odbioru.
A mój dalszy ciąg brzmiałby tak.ramzol pisze:Odkręć i odwróć odstojnik, przykręć do góry nogami do deflegmatora (długa rura na kegu).......
Sprawdź długość spirali w chłodnicy (n.p. mierząc pojemność rurki spirali). Jeżeli ma ok. 2-3m to przerób na głowicę typu "młot Thora" zasilany parą z kolumny przez króciec z odstojnika wskazanego przez Ramzola.
Wystarczy dziura pośrodku chłodnicy do umieszczenia króćca z odstojnika i druga, mała (8-10mm) od góry któregoś ramienia jako odpowietrzenie. Wodę chłodzącą puszczasz przez spiralę a po zaślepieniu jednego z dotychczasowych wejść wody drugim odbierasz destylat. Na odbiorze dajesz trójnik z którego z jednego ramienia kierujesz skropliny jak najwyżej do kolumny (refluks zewnętrzny, wystarczy dziurka z wetkniętym ściśle wężykiem silikonowym) a na drugim montujesz właściwy zaworek odbioru.
Dodam, że jeżeli uda Ci się trochę "rozepchać" spiralę wewnętrzną i wprowadzić króciec z parami nieco w głąb rury to możesz uzyskać głowicę o dwu stanach pojemności jeziorka - około 0ml do owocówek i "klasycznego" odbioru oraz większej do ewentualnego obniżonego odbioru.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy