Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 07:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zrobić domowego szampana?
PostPostNapisane: piątek, 7 sty 2011, 15:12 
Tematy: 6
Witam.
Od kiedy moja małżowina usłyszała, że można domowym sposobem zrobić wino musujące nie daje mi spokoju, tak lubi pyska zamoczyć w szampanie. Stąd moje pytanie. Jutro nastawiam winko z jabłek, mam trochę zimowych w piwnicy. Czy ktoś wie kiedy ściągnąć trochę i zabutelkować, przy jakim blg, żeby nie rozerwało butelki i było smaczne. Wiem, że są mądre książki i nawet takie posiadam ale teoria jedno, a praktyka drugie. Do sylwestra prawie rok i właśnie o to chodzi, bo jest czas, żeby się dowiedzieć jak, co, kiedy i ile, żeby za rok składać sobie życzenia pijąc dobre winko musujące, a nie michałyanioły, martinezy czy igristoje.
Pozdro.

Tytuł: Re: Jak zrobić domowego szampana?
PostPostNapisane: piątek, 7 sty 2011, 15:27 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Polecam temat http://alkohole-domowe.com/forum/cydr-z-soku-z-kartonika-t2107.html. Radzę tez poczytać dział cydru, powinien zaspokoić pierwszy głód (wiedzy).

PostPostNapisane: sobota, 8 sty 2011, 22:18 
Tematy: 6
Witam.
Temat cydru przerobiłem w teorii i w praktyce, pisząc tego posta popijam ostatnią szklaneczkę cydru z soku z kartonika - jest niezły, lepszy będzie latem jako napój chłodzący w upalne dni. Wino musujące jest podobne do cydru, jednak ostatecznie to coś innego. Cydr wyszedł wytrawny, a ja chciałbym zrobić winko musujące półsłodkie, więc będę musiał poeksperymentować. Dzisiaj nastawiłem dwa wina, jedno z ryżu, drugie z jabłek, kiedy przyjdzie czas, odbiorę po butelce, zakorkuję i zobaczę co wyjdzie. Tylko przy jakim BLG odebrać i jak długo trzymać zakorkowane, żebym nie musiał zlizywać szampana ze ściany?
Pozdro.

PostPostNapisane: niedziela, 9 sty 2011, 00:29 
Tematy: 9
Faktycznie, pisał Kolega w tym temacie ;p.
Może do wytrawnego cydru dodać słodzik i odmierzoną ilość cukru przed butelkowaniem? :) Będzie i słodki, i gazowany.

PostPostNapisane: niedziela, 13 lut 2011, 14:59 
Tematy: 4
Witam.
To może ja się pochwale "przypadkowym" szampanem.
Miałem jakieś 30 kg różowych winogron z których zrobiłem nastaw w 30 l baniaczku.
Winko wyszło baaardzo dobre "rodzinka była zachwycona" tak więc po zakończeniu fermentacji i wyklarowaniu winka postanowiłem rozlać winko do butelek. Miałem tylko 20 buteleczek więc tylko tyle rozlałem.
Żonka pomimo mojej próby przekonania jej że wino powinno leżakować w chłodnym miejscu chciała kilka butelek wziąć do komody w pokoju gościnnym - a ja jako "dobry" :) mąż dałem jej 5 buteleczek.
Po jakimś czasie schodzę do piwnicy i patrze że pozostałe winko w baniaku ponownie ruszyło ( ale bardzo słabo ).
Pewnego pięknego weekendu odwiedziła nas koleżanka żony, tak więc żonka wyciągnęła jedną buteleczkę i po otwarciu okazało się że wino w trakcie nalewania bardzo się spieniło.
Ku mojemu zaskoczeniu wyszedł mi bardzo dobry szampan :) i chyba tylko w tych 5 buteleczkach które żona miała w komodzie, ponieważ moje butelki które leżakowały w piwnicy w temp. ok 10 stopni miały w sobie winko a nie szampana ( sprawdziłem ).
Tak więc wydaje mi się, że niewielka ilość drożdży w winie i temperatura około 22 stopnie sprawiły że winko zamieniło się w szampana.

PostPostNapisane: poniedziałek, 6 cze 2011, 16:12 
Nie testowałeś później czy świadomie można tak zrobić by wyszedł szampanik. Może warto spróbować ? Kiedyś jak będę o tym pamiętał , na pewno spróbuje :)

PostPostNapisane: wtorek, 7 cze 2011, 06:43 
Tematy: 112
Kiedyś (może i dziś też są) były takie syfony do gazowania wody sodowej. Było to najwspanialsze urządzenia do wytwarzania gazowanych win różnej maści, koloru i smaku.

Były dwa rodzaje: jeden taki wielki szklany do samoobrony - nie był dobry bo płyn po gazowaniu zostawał pod ciśnieniem. Ale był też drugi gdzie wstawiało się butelkę i można ją było wyjąć bez ciśnienia.

Te prawdziwsze szampany nie koniecznie są lubiane przez wszystkich (dla mnie to coś mało atrakcyjnego włącznie z Moet & Chandon bo taki kiedyś ktoś tam 'postawił').

Taki syfonik zrobi bąbelki z każdego płynu włącznie z zimną herbatą z cukrem i cytryną.

Warto spróbować i gości zaskoczyć tyle, że gdzie teraz takie urządzenia zdobyć?

J

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1