Jak zrobić dobry destylat - kilka podstawowych pytań?

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy

Post autor: Calyx »

Drdzy psotmani :)

Za ostry smak odpowiada pierwsza czesc uzysku.
To wtedy kapia alkohole wyzsze i kwasy nadajace piekacy posmak w wypsocie.
Za zapach zas odpowiadaja koncowe krople z procesu.
Warto dopracowac sobie metode "srodka" czyli samej smakoty.
Kazda kolejna destylacja zdecydowanie poprawia i smak i zapach

Od pewnego czasu nie psoce na ilosc, tylko na jakosc.
Zaczynam odbierac pozniej a koncze wczesniej i po weglu mmm.....
Wiem, ze latwo sie pisze ale tylko proby, bledy i wlasne spostrzezenia
doprowadza do spelnienia naszych oczekiwan.

Pozdrawiam
Psotman Calyx :)
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: Juliusz »

Dwa razy - tak jak mówi Mima drugi raz zmienia walory zasadniczo a trzeci i czwarty już nie wiele. Trzeci raz czasami gotują brandies i whiskey ale to zalerzy od Mistrza Gorzelnika i danej firmy.

Dla ciekawości dodam że (jak pisałem) bawię się teraz z tą kwaśną kukurydzianką. Pierwszą psotkę gotowałem tylko raz i (ku memu zadziwienu!!!) popijam taką surową i jest niezła... znaczy nie odrzuca i ręka nie drętwieje.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

Witam

Na to wychodzi - destylujmy więc dwa razy :))

A jeszcze mam pytanie , bo wyczytałem technikę destylacji tzw do 0 .
Czyli nic nie wylewamy i jedziemy destylację aż z rurki leci już sama woda i tak destylujemy 3 razy albo 4 razy - i za ostatnim razem wylewamy pierwszy urobek. W ten sposób wyciskamy 100% alc z zacieru - słyszał ktoś o tym ??
Awatar użytkownika

kelonek
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 31 paź 2008, 10:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: kelonek »

Witaj Marcinhes
Kiedys po czesci z pazernosci, a po czesci z ciekawosci popelnilem "wyjazd" do 0 i powiem Ci nie warto. Niby troche wiecej nakapalo ale taki szajs ze klekajcie narody. Lepiej idz za rada Calyxa i nastaw sie na jakosc a nie na ilosc.
Chcialem Ci podsunac jescze jeden sposob na "ulepszenie i zmiekczenie" smaku.
Ja po destylacji i filtracji dodaje do czesci butelek po 2-3 ziarenek/0,5l ziela angielskiego i po kilku dniach uzyskuje bardzo ciekawa nute smakowa. Mosisz sam przetrenowac czy taki smaczek Ci podejcie, ja nie mialem jak dotad reklamacji ze strony degustatorow ;) .

pozdrawiam
Kelonek

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

Sory za mało precyzyjny opis , chodziło mi o to że dopiero w ostatniej destylacji odlewamy 50ml pierwszych kropli , czyli tego co powinno się odlać co poleci jako pierwsze.

Chyba teraz lepiej :)

dawid
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 9 gru 2008, 14:26
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: dawid »

Witam jestem tu nowy ale czy ty przypadkiem do uszczelnienia puszki przy wylocie nie uzyles korka gumowego do butli? Moze to jest powodem ten rodzaj plastiku smierdzi a co dopiero w polaczeniu z alkoholem i temperatura pozdrawiam
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: Calyx »

kelonek pisze:...Ja po destylacji i filtracji dodaje do czesci butelek po 2-3 ziarenek/0,5l ziela angielskiego i po kilku dniach uzyskuje bardzo ciekawa nute smakowa...
O tak, tak :) niezle sprawdza sie takze szczypta kminku.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

To na pewno nie korek - korek jest bezwonny nawet jak jest ciepły - i nie ma smaku (próbowałem)

To była wina chyba tylko 1 destylacji , po drugiej jest super płyn.

Dodałem jako eksperyment trochę miodu lanego i jest boskie , drugą flache zrobiłem z czystą wodą i jest aromatyczna i dobra - dziś piątek więc jutro napiszę jak kopie :)

Orientuje się ktoś czy przypadkiem nie da sie w polsce kupić śrutu słodowego ?!
CHcĘ ŁYCHĘ !!!

:)

Pozdro
Awatar użytkownika

kelonek
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 31 paź 2008, 10:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: kelonek »

Witaj Marcinhes
Pod tym adresem maja slody przerozne: http://www.browamator.pl/

pozdrawiam
Kelonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”