Jak zrobić dobry destylat - kilka podstawowych pytań?

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy

Post autor: Juliusz »

Być może, że nie wszyscy rozumieją, jaką korzyść daje uczestniczenie w tym forum a może nawet nikt oprócz mnie. Ja udzielam się tutaj oczekując, co najmniej jednego, odłożonego przez czytających, kieliszeczka z każdego psotnictwa w zamian za każdy post. Jest to taka moja zasadnicza wiara w brać psotniczą.
Zapewnia to, że nie muszę szukać różnych gęstych i niejasnych tłumaczeń w podejmowaniu kroków niemiłych (wyłudzanie bimbru od młodszych kolegów, zastraszanie ślepotą itp).

~290 postów zapewnia mi (przy skromnym liczeniu standardowego kieliszeczka 30ml) -> (odejmę 30 postów jako żarty itp.) 260 x 30ml = 7800ml czyli 7.8L zapasu w Polsce.

A, dodam jeszcze, że stosuję zasadę odpowiedzialności zbiorowej czyli jak trafi mi się spotkać tylko z jednym psotnikiem z tego forum to musi mieć gotowe 7.8L próbek – mogą być wszystkie zmieszane w jednej ogromnej próbie!

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: POMOCY

Post autor: szczub »

Szanowny Julku jak będziesz w Polsce to zapraszam do mnie. Na pewno sie coś znajdzie dla przyjaciela. Może nie 7l, ale do pełnego zintegrowania wystarczy :D
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: POMOCY

Post autor: Juliusz »

Przyjmuję zaproszenie.

Ponieważ jesteś jeszcze uczniem oficjalnie zwalniam Cię z chomikowania 7L i będę usatysfakcjonowany ilością 2L ( ale tylko po przejacielsku)!

Luliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: POMOCY

Post autor: Kucyk »

Juliusz pisze:udzielam się tutaj oczekując, co najmniej jednego, odłożonego przez czytających, kieliszeczka z każdego psotnictwa w zamian za każdy post
Ty się tak nie ciesz na jakieś niewielkie 7 litrów. Balia czeka...

A swoją drogą, to jednak ogromną satysfakcję ma człowiek, gdy innym pomaga. A co do młodszych (w znaczeniu początkujących) bimbromanów, to mam taki apel:
Drogi Młody Psotniku, zawsze znajdziesz tu fachową, koleżeńską pomoc, ale jest jeden warunek. Ten warunek to prośba o precyzyjne pytania poprzedzone szukaniem odpowiedzi w tematach już rozwiniętych na tym forum. Np. nie wiesz jak zbudować pierwszą aparaturę? - Na początek polecam lekturę tematu kolegi Masta p.t. Aparatura z działu Budowa aparatury. Jeśli tam nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, to przejrzyj dział teoretyczny Destylacja i aparatura znajdujący się na tej stronie. Tutaj, na forum, odpowiemy na każde pytanie, pod warunkiem, że nie będzie tak ogólne jak np.: Jak otrzymać bimber? :P

Koniec morałów, czas chłodnice umocować w nowych uchwytach!!!

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: POMOCY

Post autor: mima »

Panie NAUCZYCIELU, nawet przyjemnie to mówić, ale znawca tez nieźle i nobilitująco brzmiało. Niestety, to już przeszłość.

HONOROWO ZOBOWIAZUJĘ SIĘ WYPEŁNIAĆ ROLĘ GOSPODARZA

W POLSCE I POSTAWIĆ TYLE NA STÓŁ, ILE WYJDZIE TYCH

LITERKÓW ZA JEDEN POST, RAZY DWA. BEZ OGRANICZEŃ

LIMITU.

To zobowiązanie jest pisane na poważnie, a świadkami jest 65
zarejestrowanych użytkowników naszego rozwijającego b, ładnie forum.

z poważaniem-
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

Witam


Dziękuję za rady - druga destylacja poprawiła smak w 100%

Mieliście rację - jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marer »

Marcinhes
A jednak się udało :)
Czy po drugiej psocie smak i zapach w zupełności Ci wystarcza?
Pozdrawiam Marer.

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

Powiem tak...zapach jest taki sam ,oczywiście bardziej pachniał alkoholem natomiast smak stał się już przyjemny w smaku , nie smakuje chemią czy jak któryś z kolegów pisał , kwasem z akumulatora.

Po wychyleniu kielonka czuć jeszcze brak łagodności ale myślę że jest to kwestia odleżenia tego trunku przez parę tygodni , natomiast po przełknięciu pozostawia dobry smak - smakuje podobnie jak pity przed laty Napoleon z gwinta :) na pewno znacie smak taniego koniaku :)

Teraz wstawiłem kolejny nastaw tylko już w większej ilości :)) także z winogron , natomiast jako kolejną próbę wstawiłem zacier na ryżu i na...Zielonej herbacie :))
Już fermentuje jak oszalałe więc za tydzień czy 10 dni odezwę się i napiszę co z tego wyszło i jak smakuje.

Pozdrawiam fanów księzycówki

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marer »

Wiesz pytam dlatego że ja też nigdy nie psociłem 2 razy i również miałem odczucie że smak jest trochę ostry.
Cyba jednak pójdę tym tropem i następnym razem psotnę 2 razy :)
Pozdrawiam Marer.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: mima »

Ja parę tygodni temu przeleciałem nawet 4 razy, ale to już dużo nie zmienia , a wódy ubywa, wiec zatrzymuję się na 2 razach.
A co do smaku to musi poleżeć, nawet filtrat. Smak sie wyraźnie zmienia na bardziej łagodny.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: Calyx »

Drdzy psotmani :)

Za ostry smak odpowiada pierwsza czesc uzysku.
To wtedy kapia alkohole wyzsze i kwasy nadajace piekacy posmak w wypsocie.
Za zapach zas odpowiadaja koncowe krople z procesu.
Warto dopracowac sobie metode "srodka" czyli samej smakoty.
Kazda kolejna destylacja zdecydowanie poprawia i smak i zapach

Od pewnego czasu nie psoce na ilosc, tylko na jakosc.
Zaczynam odbierac pozniej a koncze wczesniej i po weglu mmm.....
Wiem, ze latwo sie pisze ale tylko proby, bledy i wlasne spostrzezenia
doprowadza do spelnienia naszych oczekiwan.

Pozdrawiam
Psotman Calyx :)
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: Juliusz »

Dwa razy - tak jak mówi Mima drugi raz zmienia walory zasadniczo a trzeci i czwarty już nie wiele. Trzeci raz czasami gotują brandies i whiskey ale to zalerzy od Mistrza Gorzelnika i danej firmy.

Dla ciekawości dodam że (jak pisałem) bawię się teraz z tą kwaśną kukurydzianką. Pierwszą psotkę gotowałem tylko raz i (ku memu zadziwienu!!!) popijam taką surową i jest niezła... znaczy nie odrzuca i ręka nie drętwieje.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

Witam

Na to wychodzi - destylujmy więc dwa razy :))

A jeszcze mam pytanie , bo wyczytałem technikę destylacji tzw do 0 .
Czyli nic nie wylewamy i jedziemy destylację aż z rurki leci już sama woda i tak destylujemy 3 razy albo 4 razy - i za ostatnim razem wylewamy pierwszy urobek. W ten sposób wyciskamy 100% alc z zacieru - słyszał ktoś o tym ??
Awatar użytkownika

kelonek
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 31 paź 2008, 10:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: kelonek »

Witaj Marcinhes
Kiedys po czesci z pazernosci, a po czesci z ciekawosci popelnilem "wyjazd" do 0 i powiem Ci nie warto. Niby troche wiecej nakapalo ale taki szajs ze klekajcie narody. Lepiej idz za rada Calyxa i nastaw sie na jakosc a nie na ilosc.
Chcialem Ci podsunac jescze jeden sposob na "ulepszenie i zmiekczenie" smaku.
Ja po destylacji i filtracji dodaje do czesci butelek po 2-3 ziarenek/0,5l ziela angielskiego i po kilku dniach uzyskuje bardzo ciekawa nute smakowa. Mosisz sam przetrenowac czy taki smaczek Ci podejcie, ja nie mialem jak dotad reklamacji ze strony degustatorow ;) .

pozdrawiam
Kelonek

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

Sory za mało precyzyjny opis , chodziło mi o to że dopiero w ostatniej destylacji odlewamy 50ml pierwszych kropli , czyli tego co powinno się odlać co poleci jako pierwsze.

Chyba teraz lepiej :)

dawid
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 9 gru 2008, 14:26
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: dawid »

Witam jestem tu nowy ale czy ty przypadkiem do uszczelnienia puszki przy wylocie nie uzyles korka gumowego do butli? Moze to jest powodem ten rodzaj plastiku smierdzi a co dopiero w polaczeniu z alkoholem i temperatura pozdrawiam
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: Calyx »

kelonek pisze:...Ja po destylacji i filtracji dodaje do czesci butelek po 2-3 ziarenek/0,5l ziela angielskiego i po kilku dniach uzyskuje bardzo ciekawa nute smakowa...
O tak, tak :) niezle sprawdza sie takze szczypta kminku.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
marcinhes
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2008, 23:42
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: marcinhes »

To na pewno nie korek - korek jest bezwonny nawet jak jest ciepły - i nie ma smaku (próbowałem)

To była wina chyba tylko 1 destylacji , po drugiej jest super płyn.

Dodałem jako eksperyment trochę miodu lanego i jest boskie , drugą flache zrobiłem z czystą wodą i jest aromatyczna i dobra - dziś piątek więc jutro napiszę jak kopie :)

Orientuje się ktoś czy przypadkiem nie da sie w polsce kupić śrutu słodowego ?!
CHcĘ ŁYCHĘ !!!

:)

Pozdro
Awatar użytkownika

kelonek
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 31 paź 2008, 10:20
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: POMOCY - jak zrobić dobry destylat?

Post autor: kelonek »

Witaj Marcinhes
Pod tym adresem maja slody przerozne: http://www.browamator.pl/

pozdrawiam
Kelonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”