Jak zrobic dobry bimber na kolumnie?
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
- Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: moj
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!
Witam ,moj sprzet to Kega 30 litrow z wierza okolo 90 cm wypelniona czyms w rodzaju czysciwa ze stali nierdzewnej tzw gabki do czyszczenia przypalonych garnkow .sprzet przez producenta byl sprawdzony i jest ok, bo jeszcze wczoraj rozmawialem telefonicznie z gosciem i potwierdzil ze robil raz test na tym sprzecie i dobre wyszlo.Zacier robie w ten sposob ze do wody okolo 20 litrow dodaje 6 kg cukru i specjalne norweskie drozdze TURBO 24 cos w rodzaju naszej KOBRY, 6 dni to sobie stoi , burzliwe fermentuje i czuc podczas pedzenia kiszona kapuste a w ostatniej butelce bardziej jedzie ten przykry zapach . Wiec mamy okolo 3 mc na testy zeby doprazowac zacier i sprzet do nastepnego urlopu w kwietniu , bedziemy testowac rozne drozdze moze te gotowe taki posmak daja
pozdrawiam Tomek
pozdrawiam Tomek
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
- Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: moj
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!
pierwsza setke wylewamy i robimy selekcje pierwszego wypustu ,drugiego wypustu i trzeciego .Jutro wstawiamy jeszcze raz z tych samych drozdzy tylko do Kegi wlejemy o 5 litrow mniej zacieru tak ze jutro sie odezwe pod wieczor i zdam relacje co i jak wyszlo czy dalej jest ten nieprzyjemny zapach
pozdrawiam Tomek
pozdrawiam Tomek
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
- Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: moj
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!
Witam ,dzis dopiero zrobilem KPN ,wczoraj zabraklo mi czasu i musze przyznac ze wyszedl
bez przykrgo zapach kiszonej kapusty ,do Kegi wlalismy 25 litrow zacieru czyli o 5 litrow mniej niz jej objetosc to spowodowalo przy grzalce 1.4kw ze zwiekszyla sie wieksza powierzchnia parowania zacieru tak przypuszczamy i ten zapach zostal w srodku , nie dostal sie do butelki .
Testujemy od dzis nowe drozdze, bedziemy je sprawdzac w przyszlym tygodniu robiac
KPN , po kupnej boli mnie glowa i portwel , 0,7kosztuje tutaj okolo 90zl i ma tylko 37%
to jest wodeczka dla studentow a nie dla prawdziwych meszczyzn.
Pozdrawiam Tomek
bez przykrgo zapach kiszonej kapusty ,do Kegi wlalismy 25 litrow zacieru czyli o 5 litrow mniej niz jej objetosc to spowodowalo przy grzalce 1.4kw ze zwiekszyla sie wieksza powierzchnia parowania zacieru tak przypuszczamy i ten zapach zostal w srodku , nie dostal sie do butelki .
Testujemy od dzis nowe drozdze, bedziemy je sprawdzac w przyszlym tygodniu robiac
KPN , po kupnej boli mnie glowa i portwel , 0,7kosztuje tutaj okolo 90zl i ma tylko 37%
to jest wodeczka dla studentow a nie dla prawdziwych meszczyzn.
Pozdrawiam Tomek
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!
Forum zasiedla juz Australia wiec i Bergen serdecznie powitac.
Odpowiem na pytanie pytaniem. Czy czasem nie uzyles
do fermentacji beczki, w ktorej wczesniej byla kiszona kapucha?
Slyszalem o problemach z zapachem ale tylko w przypadku
zle wyczyszczonych naczyn fermentacyjnych.
Pozdr. Calyx
Witaj komputerowo-samochodowy kolego z NorwegiiTomek z Bergen pisze:...wychodzi lekki posmaczek kiszonej kapusty...
Forum zasiedla juz Australia wiec i Bergen serdecznie powitac.
Odpowiem na pytanie pytaniem. Czy czasem nie uzyles
do fermentacji beczki, w ktorej wczesniej byla kiszona kapucha?
Slyszalem o problemach z zapachem ale tylko w przypadku
zle wyczyszczonych naczyn fermentacyjnych.
Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
- Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: moj
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!
Witam witam bardzo serdecznie i widze ze kolega juz przeprowadzil wywiad srodowiskowy i wszystko juz wie .
Na szczescie uzywamy czystych naczyn do robienia zacieru , dwoch szklanych 30 litrowych
gasiorow ,czyste ze asz milo patrzec jak drozdze przerabiaja cukier na odpowiedni polskladnik do maszyny filtrujacej .Testujemy teraz szybkie drozdze o nazwie
DOBBEL TURBO i SAGA super atomik hurting gjear okolo 7 dni ma to stac, buzuje jak cholera zdam relacje po degustacji
pozdrawiam serdecznie Tomek
Na szczescie uzywamy czystych naczyn do robienia zacieru , dwoch szklanych 30 litrowych
gasiorow ,czyste ze asz milo patrzec jak drozdze przerabiaja cukier na odpowiedni polskladnik do maszyny filtrujacej .Testujemy teraz szybkie drozdze o nazwie
DOBBEL TURBO i SAGA super atomik hurting gjear okolo 7 dni ma to stac, buzuje jak cholera zdam relacje po degustacji
pozdrawiam serdecznie Tomek
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!
Slyszalem o zapachu zgnilych jajek w destylacie.
Zwiazki siarki przechodzac z parami potrafia takim zapachem zepsuc psote.
Tu rozwiazaniem jest troche miedzi w wypelnieniu kolumny.
Zreszta mozna ratowac taka popsuta psote poprzez drugie gotowanie
i filtrowanie przez wegiel aktywny. Zapach kapusty zbil mnie jednak
z pantalyku i jedyne co mi przyszlo do glowy to naczynie fermentacyjne,
w ktorym byla wczesniej kiszona kapucha. Coz, strzal kula w plot.
Pozdrawiam Calyx
Zwiazki siarki przechodzac z parami potrafia takim zapachem zepsuc psote.
Tu rozwiazaniem jest troche miedzi w wypelnieniu kolumny.
Zreszta mozna ratowac taka popsuta psote poprzez drugie gotowanie
i filtrowanie przez wegiel aktywny. Zapach kapusty zbil mnie jednak
z pantalyku i jedyne co mi przyszlo do glowy to naczynie fermentacyjne,
w ktorym byla wczesniej kiszona kapucha. Coz, strzal kula w plot.
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem