Jak zrobic dobry bimber na kolumnie?

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:

Post autor: mima »

Witamy Cię!
Niestety podałeś za mało danych.
Napisz dokładnie, jak i z czego robisz zacie,r jak długo i w jakich warunkach fermentuje.
Co masz w kolumnie na wypełnieniu. O takie i nne pierdółki sa czscto ważne w tym hobby. ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
koncentraty wina

Tomek z Bergen
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: moj
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: Tomek z Bergen »

Witam ,moj sprzet to Kega 30 litrow z wierza okolo 90 cm wypelniona czyms w rodzaju czysciwa ze stali nierdzewnej tzw gabki do czyszczenia przypalonych garnkow .sprzet przez producenta byl sprawdzony i jest ok, bo jeszcze wczoraj rozmawialem telefonicznie z gosciem i potwierdzil ze robil raz test na tym sprzecie i dobre wyszlo.Zacier robie w ten sposob ze do wody okolo 20 litrow dodaje 6 kg cukru i specjalne norweskie drozdze TURBO 24 cos w rodzaju naszej KOBRY, 6 dni to sobie stoi , burzliwe fermentuje i czuc podczas pedzenia kiszona kapuste a w ostatniej butelce bardziej jedzie ten przykry zapach . Wiec mamy okolo 3 mc na testy zeby doprazowac zacier i sprzet do nastepnego urlopu w kwietniu , bedziemy testowac rozne drozdze moze te gotowe taki posmak daja
pozdrawiam Tomek

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: mima »

A czy odlewasz Metyl !, i oddzielasz osobno przedgon?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Tomek z Bergen
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: moj
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: Tomek z Bergen »

pierwsza setke wylewamy i robimy selekcje pierwszego wypustu ,drugiego wypustu i trzeciego .Jutro wstawiamy jeszcze raz z tych samych drozdzy tylko do Kegi wlejemy o 5 litrow mniej zacieru tak ze jutro sie odezwe pod wieczor i zdam relacje co i jak wyszlo czy dalej jest ten nieprzyjemny zapach

pozdrawiam Tomek

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: mima »

No na pewno trzeba wnikliwie to przeanalizować.
Czekam na relację.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Tomek z Bergen
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: moj
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: Tomek z Bergen »

Witam ,dzis dopiero zrobilem KPN ,wczoraj zabraklo mi czasu i musze przyznac ze wyszedl
bez przykrgo zapach kiszonej kapusty ,do Kegi wlalismy 25 litrow zacieru czyli o 5 litrow mniej niz jej objetosc to spowodowalo przy grzalce 1.4kw ze zwiekszyla sie wieksza powierzchnia parowania zacieru tak przypuszczamy i ten zapach zostal w srodku , nie dostal sie do butelki .
Testujemy od dzis nowe drozdze, bedziemy je sprawdzac w przyszlym tygodniu robiac
KPN , po kupnej boli mnie glowa i portwel , 0,7kosztuje tutaj okolo 90zl i ma tylko 37%
to jest wodeczka dla studentow a nie dla prawdziwych meszczyzn. :D
Pozdrawiam Tomek

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: mima »

Cieszę się że tym razem się udało, ale nie napisałeś jakie to drożdże będą testowane?
Acha! Bergen, może to troszke śmieszne, ale nie kojarze jakie to państwo? :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: Calyx »

Tomek z Bergen pisze:...wychodzi lekki posmaczek kiszonej kapusty...
Witaj komputerowo-samochodowy kolego z Norwegii :)
Forum zasiedla juz Australia wiec i Bergen serdecznie powitac.

Odpowiem na pytanie pytaniem. Czy czasem nie uzyles
do fermentacji beczki, w ktorej wczesniej byla kiszona kapucha?
Slyszalem o problemach z zapachem ale tylko w przypadku
zle wyczyszczonych naczyn fermentacyjnych.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Tomek z Bergen
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 18 sty 2009, 03:44
Krótko o sobie: zajebiscie fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: moj
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Bergen
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: Tomek z Bergen »

Witam witam bardzo serdecznie i widze ze kolega juz przeprowadzil wywiad srodowiskowy :D i wszystko juz wie :) .
Na szczescie uzywamy czystych naczyn do robienia zacieru , dwoch szklanych 30 litrowych
gasiorow ,czyste ze asz milo patrzec jak drozdze przerabiaja cukier na odpowiedni polskladnik do maszyny filtrujacej .Testujemy teraz szybkie drozdze o nazwie
DOBBEL TURBO i SAGA super atomik hurting gjear okolo 7 dni ma to stac, buzuje jak cholera :) zdam relacje po degustacji

pozdrawiam serdecznie Tomek
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Post autor: Calyx »

Slyszalem o zapachu zgnilych jajek w destylacie.
Zwiazki siarki przechodzac z parami potrafia takim zapachem zepsuc psote.
Tu rozwiazaniem jest troche miedzi w wypelnieniu kolumny.
Zreszta mozna ratowac taka popsuta psote poprzez drugie gotowanie
i filtrowanie przez wegiel aktywny. Zapach kapusty zbil mnie jednak
z pantalyku :) i jedyne co mi przyszlo do glowy to naczynie fermentacyjne,
w ktorym byla wczesniej kiszona kapucha. Coz, strzal kula w plot.

Pozdrawiam :) Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”