Jak zrobic dobry bimber na kolumnie?


Złomowisko, w którym będą skasowane posty.

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Niedziela, 18 Sty 2009, 11:47

Witamy Cię!
Niestety podałeś za mało danych.
Napisz dokładnie, jak i z czego robisz zacie,r jak długo i w jakich warunkach fermentuje.
Co masz w kolumnie na wypełnieniu. O takie i nne pierdółki sa czscto ważne w tym hobby. ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716


Samodzielnie przyrządzisz jeden z bardziej popularnych drinków, czyli koniak gruszkowy w prosty i tani sposób.
Zaprawka Paron Cognac
Cena: 17,99 zł
Super szybkie i wydajne drożdże dające łagodny w smaku i zapachu destylat.
AD Aktywne Drożdże Turbo 48
Cena: 9,99 zł
Prezentujemy nowoczesny, wydajny destylator ze stajni V.S.O.P., doskonałe wykonanie oraz nowoczesna technologia gwarantują świetne wyniki destylacji.
Destylator eM Steel Multi V.S.O.P
Cena: 4800,00 zł
To już kultowa pozycja, która powinna znaleźć się w każdej bibliotece smakosza domowych alkoholi.
Książka - Domowy wyrób win - Jan Cieślak
Cena: 19,90 zł
Poręczny i prosty w użyciu zamykacz koszyczków do szampana.
Zamykacz do koszyczków do szampana
Cena: 18,71 zł
Nalewka z leśnych poziomek ma przyjemny smak i zapach.
Zaprawka do alkoholu - Poziomkowa 100 ml
Cena: 15,49 zł
Uniwersalny zestaw do fermentacji 25-50L wina. Saszetka Spiritferm Aromatic Wine Complex zawiera drożdże winiarskie szczepu Saccharomyces cerevisiae, pożywkę z witaminą B oraz enzym pektolityczny.
Uniwersalny zestaw Spiritferm Aromatic Wine Complex
Cena: 6,49 zł
Nalewka działa rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i wzmacniająco.
Zaprawka do alkoholu - Rozgrzewająca 100 ml
Cena: 10,60 zł
Promocja: 9,49 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Niedziela, 18 Sty 2009, 14:48

Witam ,moj sprzet to Kega 30 litrow z wierza okolo 90 cm wypelniona czyms w rodzaju czysciwa ze stali nierdzewnej tzw gabki do czyszczenia przypalonych garnkow .sprzet przez producenta byl sprawdzony i jest ok, bo jeszcze wczoraj rozmawialem telefonicznie z gosciem i potwierdzil ze robil raz test na tym sprzecie i dobre wyszlo.Zacier robie w ten sposob ze do wody okolo 20 litrow dodaje 6 kg cukru i specjalne norweskie drozdze TURBO 24 cos w rodzaju naszej KOBRY, 6 dni to sobie stoi , burzliwe fermentuje i czuc podczas pedzenia kiszona kapuste a w ostatniej butelce bardziej jedzie ten przykry zapach . Wiec mamy okolo 3 mc na testy zeby doprazowac zacier i sprzet do nastepnego urlopu w kwietniu , bedziemy testowac rozne drozdze moze te gotowe taki posmak daja
pozdrawiam Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Niedziela, 18 Sty 2009, 16:12

A czy odlewasz Metyl !, i oddzielasz osobno przedgon?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Niedziela, 18 Sty 2009, 21:23

pierwsza setke wylewamy i robimy selekcje pierwszego wypustu ,drugiego wypustu i trzeciego .Jutro wstawiamy jeszcze raz z tych samych drozdzy tylko do Kegi wlejemy o 5 litrow mniej zacieru tak ze jutro sie odezwe pod wieczor i zdam relacje co i jak wyszlo czy dalej jest ten nieprzyjemny zapach

pozdrawiam Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Niedziela, 18 Sty 2009, 22:13

No na pewno trzeba wnikliwie to przeanalizować.
Czekam na relację.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Wtorek, 20 Sty 2009, 21:49

Witam ,dzis dopiero zrobilem KPN ,wczoraj zabraklo mi czasu i musze przyznac ze wyszedl
bez przykrgo zapach kiszonej kapusty ,do Kegi wlalismy 25 litrow zacieru czyli o 5 litrow mniej niz jej objetosc to spowodowalo przy grzalce 1.4kw ze zwiekszyla sie wieksza powierzchnia parowania zacieru tak przypuszczamy i ten zapach zostal w srodku , nie dostal sie do butelki .
Testujemy od dzis nowe drozdze, bedziemy je sprawdzac w przyszlym tygodniu robiac
KPN , po kupnej boli mnie glowa i portwel , 0,7kosztuje tutaj okolo 90zl i ma tylko 37%
to jest wodeczka dla studentow a nie dla prawdziwych meszczyzn. :D
Pozdrawiam Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Środa, 21 Sty 2009, 00:44

Cieszę się że tym razem się udało, ale nie napisałeś jakie to drożdże będą testowane?
Acha! Bergen, może to troszke śmieszne, ale nie kojarze jakie to państwo? :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Calyx » Czwartek, 22 Sty 2009, 23:37

Tomek z Bergen napisał(a):...wychodzi lekki posmaczek kiszonej kapusty...


Witaj komputerowo-samochodowy kolego z Norwegii :)
Forum zasiedla juz Australia wiec i Bergen serdecznie powitac.

Odpowiem na pytanie pytaniem. Czy czasem nie uzyles
do fermentacji beczki, w ktorej wczesniej byla kiszona kapucha?
Slyszalem o problemach z zapachem ale tylko w przypadku
zle wyczyszczonych naczyn fermentacyjnych.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1057

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Piątek, 23 Sty 2009, 17:37

Witam witam bardzo serdecznie i widze ze kolega juz przeprowadzil wywiad srodowiskowy :D i wszystko juz wie :) .
Na szczescie uzywamy czystych naczyn do robienia zacieru , dwoch szklanych 30 litrowych
gasiorow ,czyste ze asz milo patrzec jak drozdze przerabiaja cukier na odpowiedni polskladnik do maszyny filtrujacej .Testujemy teraz szybkie drozdze o nazwie
DOBBEL TURBO i SAGA super atomik hurting gjear okolo 7 dni ma to stac, buzuje jak cholera :) zdam relacje po degustacji

pozdrawiam serdecznie Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Calyx » Piątek, 23 Sty 2009, 19:28

Slyszalem o zapachu zgnilych jajek w destylacie.
Zwiazki siarki przechodzac z parami potrafia takim zapachem zepsuc psote.
Tu rozwiazaniem jest troche miedzi w wypelnieniu kolumny.
Zreszta mozna ratowac taka popsuta psote poprzez drugie gotowanie
i filtrowanie przez wegiel aktywny. Zapach kapusty zbil mnie jednak
z pantalyku :) i jedyne co mi przyszlo do glowy to naczynie fermentacyjne,
w ktorym byla wczesniej kiszona kapucha. Coz, strzal kula w plot.

Pozdrawiam :) Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1057

Poprzednia

Wróć do Śmietnik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości