Jak zrobic dobry bimber na kolumnie?


Złomowisko, w którym będą skasowane posty.

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Niedziela, 18 Sty 2009, 12:47

Witamy Cię!
Niestety podałeś za mało danych.
Napisz dokładnie, jak i z czego robisz zacie,r jak długo i w jakich warunkach fermentuje.
Co masz w kolumnie na wypełnieniu. O takie i nne pierdółki sa czscto ważne w tym hobby. ;) :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716


W prosty sposób pozwala uzyskać smak klasycznego trunku Jaggermeister.
Esencja Jaktsnaps 25 ml
Cena: 6,99 zł  
Promocja: 6,59 zł
Idealna do wszelkich alkoholi, octu, oliwy.
Bańka z nierdzewnej stali INOX 15 l z kranem
Cena: 359,00 zł  
Promocja: 319,00 zł
Idealna do wszelkich alkoholi, octu, oliwy.
Bańka z nierdzewnej stali INOX 15 l z kranem
Cena: 359,00 zł  
Promocja: 319,00 zł
Alembik nitowany dwusegmentowy typu Łabędzia Szyja. Składa się z kotła, głowicy, łabędziej szyi oraz chłodnicy.
Alembik Miedziany Riveted Union 10 litrów (nr 3225)
Cena: 849,00 zł  
Promocja: 749,00 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Idealna do wszelkich alkoholi, octu, oliwy.
Bańka z nierdzewnej stali INOX 15 l z kranem
Cena: 359,00 zł  
Promocja: 319,00 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Niedziela, 18 Sty 2009, 15:48

Witam ,moj sprzet to Kega 30 litrow z wierza okolo 90 cm wypelniona czyms w rodzaju czysciwa ze stali nierdzewnej tzw gabki do czyszczenia przypalonych garnkow .sprzet przez producenta byl sprawdzony i jest ok, bo jeszcze wczoraj rozmawialem telefonicznie z gosciem i potwierdzil ze robil raz test na tym sprzecie i dobre wyszlo.Zacier robie w ten sposob ze do wody okolo 20 litrow dodaje 6 kg cukru i specjalne norweskie drozdze TURBO 24 cos w rodzaju naszej KOBRY, 6 dni to sobie stoi , burzliwe fermentuje i czuc podczas pedzenia kiszona kapuste a w ostatniej butelce bardziej jedzie ten przykry zapach . Wiec mamy okolo 3 mc na testy zeby doprazowac zacier i sprzet do nastepnego urlopu w kwietniu , bedziemy testowac rozne drozdze moze te gotowe taki posmak daja
pozdrawiam Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Niedziela, 18 Sty 2009, 17:12

A czy odlewasz Metyl !, i oddzielasz osobno przedgon?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Niedziela, 18 Sty 2009, 22:23

pierwsza setke wylewamy i robimy selekcje pierwszego wypustu ,drugiego wypustu i trzeciego .Jutro wstawiamy jeszcze raz z tych samych drozdzy tylko do Kegi wlejemy o 5 litrow mniej zacieru tak ze jutro sie odezwe pod wieczor i zdam relacje co i jak wyszlo czy dalej jest ten nieprzyjemny zapach

pozdrawiam Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Niedziela, 18 Sty 2009, 23:13

No na pewno trzeba wnikliwie to przeanalizować.
Czekam na relację.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Wtorek, 20 Sty 2009, 22:49

Witam ,dzis dopiero zrobilem KPN ,wczoraj zabraklo mi czasu i musze przyznac ze wyszedl
bez przykrgo zapach kiszonej kapusty ,do Kegi wlalismy 25 litrow zacieru czyli o 5 litrow mniej niz jej objetosc to spowodowalo przy grzalce 1.4kw ze zwiekszyla sie wieksza powierzchnia parowania zacieru tak przypuszczamy i ten zapach zostal w srodku , nie dostal sie do butelki .
Testujemy od dzis nowe drozdze, bedziemy je sprawdzac w przyszlym tygodniu robiac
KPN , po kupnej boli mnie glowa i portwel , 0,7kosztuje tutaj okolo 90zl i ma tylko 37%
to jest wodeczka dla studentow a nie dla prawdziwych meszczyzn. :D
Pozdrawiam Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez mima » Środa, 21 Sty 2009, 01:44

Cieszę się że tym razem się udało, ale nie napisałeś jakie to drożdże będą testowane?
Acha! Bergen, może to troszke śmieszne, ale nie kojarze jakie to państwo? :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Calyx » Piątek, 23 Sty 2009, 00:37

Tomek z Bergen napisał(a):...wychodzi lekki posmaczek kiszonej kapusty...


Witaj komputerowo-samochodowy kolego z Norwegii :)
Forum zasiedla juz Australia wiec i Bergen serdecznie powitac.

Odpowiem na pytanie pytaniem. Czy czasem nie uzyles
do fermentacji beczki, w ktorej wczesniej byla kiszona kapucha?
Slyszalem o problemach z zapachem ale tylko w przypadku
zle wyczyszczonych naczyn fermentacyjnych.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Tomek z Bergen » Piątek, 23 Sty 2009, 18:37

Witam witam bardzo serdecznie i widze ze kolega juz przeprowadzil wywiad srodowiskowy :D i wszystko juz wie :) .
Na szczescie uzywamy czystych naczyn do robienia zacieru , dwoch szklanych 30 litrowych
gasiorow ,czyste ze asz milo patrzec jak drozdze przerabiaja cukier na odpowiedni polskladnik do maszyny filtrujacej .Testujemy teraz szybkie drozdze o nazwie
DOBBEL TURBO i SAGA super atomik hurting gjear okolo 7 dni ma to stac, buzuje jak cholera :) zdam relacje po degustacji

pozdrawiam serdecznie Tomek
Tomek z Bergen

 
Posty: 11

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

Postprzez Calyx » Piątek, 23 Sty 2009, 20:28

Slyszalem o zapachu zgnilych jajek w destylacie.
Zwiazki siarki przechodzac z parami potrafia takim zapachem zepsuc psote.
Tu rozwiazaniem jest troche miedzi w wypelnieniu kolumny.
Zreszta mozna ratowac taka popsuta psote poprzez drugie gotowanie
i filtrowanie przez wegiel aktywny. Zapach kapusty zbil mnie jednak
z pantalyku :) i jedyne co mi przyszlo do glowy to naczynie fermentacyjne,
w ktorym byla wczesniej kiszona kapucha. Coz, strzal kula w plot.

Pozdrawiam :) Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1051

Poprzednia

Wróć do Śmietnik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa