Jak zrobić dobrą, smakową wódeczkę?


Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Jak zrobić dobrą, smakową wódeczkę?

Postprzez marer » Niedziela, 14 Gru 2008, 16:10

Witam szanownych kolegów.
Mam prośbę ,mianowicie :
Chciałem zrobić jakąś dobra wódeczkę na święta i nie wiem jak.
Mam 1,35 litra destylatu 95% i chciałbym to jakoś dobrze rozrobić.
Destylat jest z cukrówki 2 razy destylowany, nie puszczany przez węgiel.
Powiedzcie mi proszę jaka powinna być moc rozrobionego destylatu i może macie jakieś dobre przepisy na wódeczkę.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam Marer.
marer

 
Posty: 205


Przepiękna butelka na nalewki i inne alkohole domowe.
Butelka Neos 350 ml + korek grzybek
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Kapturki termokurczliwe z paskiem otwierającym
Kapturki termokurczliwe zielone 20 sztuk
Cena: 3,49 zł  
Promocja: 3,29 zł
Super szybkie i wydajne drożdże dające łagodny w smaku i zapachu destylat.
AD Aktywne Drożdże Turbo 48
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Jak zrobić dobrą wódeczkę ??

Postprzez Calyx » Niedziela, 14 Gru 2008, 17:45

marer napisał(a):...Chciałem zrobić jakąś dobra wódeczkę...


Witaj Marer :)
Ta Twoja prosba to takie wolanie o pomoc, ktorej pewnie nie potrzebujesz :)
Trudno okreslic co jest dobra wodeczka, bo ile par migdalow w gardlach,
tyle preferencji dotyczacych i smaku i mocy.
Nie wiem czy preferujesz trunki wytrawne, czy slodkie
Na forum padly juz propozycje dodania kilku ziaren
ziela angielskiego lub pieprzu,lub kminku.
Mozna zrobic prosta przepalanke :)
Karmelizujesz kilka lyzeczek cukru, rozpuszczasz w wodzie i mieszasz z psota.
W wojsku podpalalismy cukier bezposrednio na skorce chleba
i palace sie krople wpadaly prosto do flaszki :) niezle bylo :)
Tak na szybko moge polecic

Cytrynowke:
litr spirytusu, szklanka soku z cytryny, szklanka cukru i dopełnić wodą do
2,5 litra. Najlepsza po miesiącu leżakowania.

0,5 l spirytusy
0,5 szklanki soku z cytryny
0,5 szklanki cukru
dopelnic do 1,25 l

Starke (?)
Szklanka łupin orzecha lakowego
Torebka herbaty expresowej
25 rodzynek
2 śliwki suszone (nie wędzone) ten składnik moze byc lub nie.
zalać litrem wódki 45 - 50 %
po tygodni przecedzić przez filtr od kawy

Latwa i szybka Porterowke (to nie do konca taka prawdziwa ale niezla)
0,5l portera,
6 torebek waniliowego
0,5 spirytusu

Porter należy zagrzać nad ogniem rozpuszczajac w nim cukier.
Po całkowitym odgazowaniu (nie dopuszczać do zagotowania)
ostudzić i dodać spirytus.

Jeśli kolor wyszedł zbyt jasny, można przyciemnic karmelem.
Karmel może tez poprawić smak porterówki.
Mozna dac dwa trzy gozdziki dla aromatu i smaku

Jesli zas lubisz smaki miedzy Sacholem a Dentoseptem
(czytaj wodki ziolowe)
To polecam zaprawki ze strony:
http://www.darynatury.pl/darysklep/sklep.php?m=3&pg=5.

Experymentuj z wypsotem i baw sie przy tym dobrze :)
Niejednokrotnie efekty Cie zaskocza.

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1055

Re: Jak zrobić dobrą wódeczkę ??

Postprzez Tomek z Bergen » Niedziela, 25 Sty 2009, 17:04

Witam zdradzę Wam dobry przepis na dobrą wódeczkę. :)
2 litry bimbru 95%
2 litry wody
7 ziaren pieprzu
7 liści laurowych
1 gałka muszkatołowa
1 cukier waniliowy 16 gram
3 stołowe łyżki cukru
to wszystko ma stać 5 dni, później wrzucić herbatkę ekspresowa, aż złapie kolor
palce lizać

pozdrawiam Tomek
Ostatnio edytowany przez Agneskate, Piątek, 19 Lut 2010, 10:51, edytowano w sumie 1 raz
Powód: ortografia, interpunkcja
Tomek z Bergen

 
Posty: 11


Wróć do Przepisy Smakowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości