Jak zrobić bimber z malin
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 13:17
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin
Nie znalazłeś, bo to dziwny pomysł. Maliny wykorzystujemy do win, miodów i nalewek. Dość drogi surowiec żeby z niego nastaw gorzelniany robić, ale można:
10 kg malin ,
10 litrów wody,
1 kg cukru,
drożdże do owoców https://alkohole-domowe.pl/product-pl-2 ... fruit.html .
Jak sklaruje do gara. Chyba, że masz bojler z płaszczem, wtedy gotuj razem z miąższem.
10 kg malin ,
10 litrów wody,
1 kg cukru,
drożdże do owoców https://alkohole-domowe.pl/product-pl-2 ... fruit.html .
Jak sklaruje do gara. Chyba, że masz bojler z płaszczem, wtedy gotuj razem z miąższem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin
@Zbyszek T
Jeśli ma być bimber jak w temacie to myślisz prawidłowo, ale jak to ma być coś zacnego to przepis Wald'a jest lepszy.
Gdy chce się otrzymać dobry destylat to nastaw musi być robiony tak jakby miało być tego wino.
Jeśli ma być bimber jak w temacie to myślisz prawidłowo, ale jak to ma być coś zacnego to przepis Wald'a jest lepszy.
Gdy chce się otrzymać dobry destylat to nastaw musi być robiony tak jakby miało być tego wino.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 13:17
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin
Daj od razu. Cukru nie będzie tyle, żeby zabezpieczyć je przed "dziką" fermentacją, czyli bez dodatku odpowiednich drożdży. Nie musisz czekać aż nazbierasz całą ilość malin i dopiero nastawiać. Zacznij od tego co masz i dokładaj w miarę zbierania kolejne porcje owoców. Zachowaj tylko zaplanowane proporcje.
Ideałem byłoby wycisnąć sok (może być z miąższem), ale tak, żeby pozbyć się pestek. Taki nastaw może długo stać i fermentować na drożdżach winiarskich. Miażdżenie malin dla zasady, razem z pestkami nie jest potrzebne.
Ideałem byłoby wycisnąć sok (może być z miąższem), ale tak, żeby pozbyć się pestek. Taki nastaw może długo stać i fermentować na drożdżach winiarskich. Miażdżenie malin dla zasady, razem z pestkami nie jest potrzebne.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 13:17
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin
Obecnie posiadam te drożdże
https://alkohole-domowe.pl/zdjecia/946_2.jpg
Będą się nadawać czy kupić inne?
https://alkohole-domowe.pl/zdjecia/946_2.jpg
Będą się nadawać czy kupić inne?
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin
Witam, w tamtym roku robiłem nastaw z malin ok. 10kg malin 10l wody i 2kg cukru. otrzymałem ok 2,5l 60% aklo. Niecałe 2l trzymam na nalewkę malinową. Zapach i smak wyraźnie owocowy Mmmm... Polecam osobom którzy nie mają problemów z dostaniem tego surowca. ;] W tym roku zrobię większą ilość z tego owocu i na pewno opiszę to na forum.
andrzejko90
-
- Posty: 11
- Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:04
- Krótko o sobie: 1111
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin
Panowie a jak waszym zdaniem wypadnie smakówka na pozostalosciach po wyrobie soku z malin? Otrzymałem trochę dundry malinowej. Zapach jest wspaniały i chciałbym zrobić z tego jakiś nastaw. Jest tego 14 kilo, dolałem juz 10 litrów wody i dosypalem 3kg cukru, jutro rano dodam drożdży. Przerabialbym na pot stilu z płaszczem.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin
Dunder to jest po gotowaniu - tutaj jeśli już to wytłoki z prasy etc lub resztki z sokownika. Maliny są dość aromatycznym surowcem, więc powinno wyjść coś dobrego, a tym bardziej patrząc po kolorze tych wytłoków(mógłbyś podać orientacyjną wydajność soku jaką uzyskałeś) powinno być bardzo dobrze. A w kwestii drożdży to akurat do malin dodałbym je jak najszybciej(no chyba, że nie masz), bo one akurat lubią się szybko zacząć psuć.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:04
- Krótko o sobie: 1111
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin
Zgadza się, wytłoki . Drożdże podałem po 12h od dodania wody i cukru, bo poszło ostatecznie 4 kilo. Użyłem bayanusów g 955 od spirit ferma, bo miałem akurat tylko takie na stanie awaryjnie do restartu. Matkę zrobiłem z 3/4 opakowania dziś rano i wszystko jak w przypadku wyrobu wina. Doglądałem właśnie i wszystko spokojnie ruszyło i w tej chwili jest tam 27oc, a że jest to papka to delikatnie spuchło i jest blisko pokrywki. Nie mam na chwilę obecną gąsiorka i będę to fermentował w tym garnku, tylko okryłem całość tetrą żeby zabezpieczyć przed muszkami. Jak długo to może pracować? Jest jakieś ryzyko że to się w tym garnku zepsuje?
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin
Witajcie.
Jak co roku zrobiłem i w nastaw z malin a właściwie z w wytłoków, które pozostały mi po zrobieniu soków.
Nie żyłowałem więc wytłoki były dosyć mocno mokre.
Do tego syrop cukrowy w stosunku 2/1 (mam beczkę 30l więc 1/3 wytłoków i do pełna syropu).
Drożdże kupiłem na allegro - specjalne do zacierów z wytłoków + oczywiście antypiana.
8 dni i do gara. Zastosowałem zasadę minimalnego odbioru i otrzymałem surówkę o mocy około 73%.
O wspaniałym aromacie i bez posmaku drożdży.
Jak co roku zrobiłem i w nastaw z malin a właściwie z w wytłoków, które pozostały mi po zrobieniu soków.
Nie żyłowałem więc wytłoki były dosyć mocno mokre.
Do tego syrop cukrowy w stosunku 2/1 (mam beczkę 30l więc 1/3 wytłoków i do pełna syropu).
Drożdże kupiłem na allegro - specjalne do zacierów z wytłoków + oczywiście antypiana.
8 dni i do gara. Zastosowałem zasadę minimalnego odbioru i otrzymałem surówkę o mocy około 73%.
O wspaniałym aromacie i bez posmaku drożdży.