Jak zrobić bimber z malin

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
pawelekx11
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 13:17
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: pawelekx11 »

Witam. Przeglądałem forum i nigdzie nie mogę znaleźć jak dokładnie zrobić zacier z malin. Mógłby ktoś opisać to krok po kroku i ile czego dodać :D
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: Wald »

Nie znalazłeś, bo to dziwny pomysł. Maliny wykorzystujemy do win, miodów i nalewek. Dość drogi surowiec żeby z niego nastaw gorzelniany robić, ale można:
10 kg malin ,
10 litrów wody,
1 kg cukru,
drożdże do owoców https://alkohole-domowe.pl/product-pl-2 ... fruit.html .
Jak sklaruje do gara. Chyba, że masz bojler z płaszczem, wtedy gotuj razem z miąższem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: Zbyszek T »

Ja bym zrobił jak wyżej, ale ze 4kg cukru...
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: lesgo58 »

@Zbyszek T
Jeśli ma być bimber jak w temacie to myślisz prawidłowo, ale jak to ma być coś zacnego to przepis Wald'a jest lepszy.
Gdy chce się otrzymać dobry destylat to nastaw musi być robiony tak jakby miało być tego wino.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
pawelekx11
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 13:17
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: pawelekx11 »

A maliny dać świeże od razu po zerwaniu czy później jak puszcza sok?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: wawaldek11 »

Daj świeże.
W czasie fermentacji cała dobroć i tak przejdzie do nastawu.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: Wald »

Daj od razu. Cukru nie będzie tyle, żeby zabezpieczyć je przed "dziką" fermentacją, czyli bez dodatku odpowiednich drożdży. Nie musisz czekać aż nazbierasz całą ilość malin i dopiero nastawiać. Zacznij od tego co masz i dokładaj w miarę zbierania kolejne porcje owoców. Zachowaj tylko zaplanowane proporcje.
Ideałem byłoby wycisnąć sok (może być z miąższem), ale tak, żeby pozbyć się pestek. Taki nastaw może długo stać i fermentować na drożdżach winiarskich. Miażdżenie malin dla zasady, razem z pestkami nie jest potrzebne.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
pawelekx11
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 13:17
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: pawelekx11 »

Obecnie posiadam te drożdże
https://alkohole-domowe.pl/zdjecia/946_2.jpg
Będą się nadawać czy kupić inne?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: Wald »

Do fermentacji owoców w całości bardzo dobre.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

andrzejko90@wp.pl
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: andrzejko90@wp.pl »

Witam, w tamtym roku robiłem nastaw z malin ok. 10kg malin 10l wody i 2kg cukru. otrzymałem ok 2,5l 60% aklo. Niecałe 2l trzymam na nalewkę malinową. Zapach i smak wyraźnie owocowy Mmmm... Polecam osobom którzy nie mają problemów z dostaniem tego surowca. ;] W tym roku zrobię większą ilość z tego owocu i na pewno opiszę to na forum.
andrzejko90

matt_matt
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:04
Krótko o sobie: 1111
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: matt_matt »

Panowie a jak waszym zdaniem wypadnie smakówka na pozostalosciach po wyrobie soku z malin? Otrzymałem trochę dundry malinowej. Zapach jest wspaniały i chciałbym zrobić z tego jakiś nastaw. Jest tego 14 kilo, dolałem juz 10 litrów wody i dosypalem 3kg cukru, jutro rano dodam drożdży. Przerabialbym na pot stilu z płaszczem. Obrazek

Obrazek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: aronia »

Dunder to jest po gotowaniu - tutaj jeśli już to wytłoki z prasy etc lub resztki z sokownika. Maliny są dość aromatycznym surowcem, więc powinno wyjść coś dobrego, a tym bardziej patrząc po kolorze tych wytłoków(mógłbyś podać orientacyjną wydajność soku jaką uzyskałeś) powinno być bardzo dobrze. A w kwestii drożdży to akurat do malin dodałbym je jak najszybciej(no chyba, że nie masz), bo one akurat lubią się szybko zacząć psuć.

matt_matt
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:04
Krótko o sobie: 1111
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: matt_matt »

Zgadza się, wytłoki :roll: . Drożdże podałem po 12h od dodania wody i cukru, bo poszło ostatecznie 4 kilo. Użyłem bayanusów g 955 od spirit ferma, bo miałem akurat tylko takie na stanie awaryjnie do restartu. Matkę zrobiłem z 3/4 opakowania dziś rano i wszystko jak w przypadku wyrobu wina. Doglądałem właśnie i wszystko spokojnie ruszyło i w tej chwili jest tam 27oc, a że jest to papka to delikatnie spuchło i jest blisko pokrywki. Nie mam na chwilę obecną gąsiorka i będę to fermentował w tym garnku, tylko okryłem całość tetrą żeby zabezpieczyć przed muszkami. Jak długo to może pracować? Jest jakieś ryzyko że to się w tym garnku zepsuje?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: aronia »

Trochę za ciepło - zdecydowanie przenieś w chłodniejsze miejsce(18-20). Co do papki to staraj się ją zanurzać raz dziennie(może być też częściej) - bo właśnie ta wystająca czapa owocowa się lubi zacząć psuć. Cukromierz posiadasz?

Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: Jakub_Dreptak »

Bardzo dobry bimber malinowy wychodzi z owoców ponalewkowych. W malinach zostaje wystarczająco dużo aromatu a i cukier się nie zmarnuje. Dolać wody, cukru potem drożdży i heja na rurki jak drożdżaki przerobią cukier. Sprawdzone w zeszłym roku

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: wawaldek11 »

Ponalewkowe owoce wg mnie lepiej od razu destylować. Można dodać w celu większego uzysku dobrego spirytusu i wody.
Wychodzą takie silne aromaty, że aż niepijalne bez rozcieńczenia.
Pozdrawiam,
Waldek

ferenczy
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 13 cze 2015, 12:09
Podziękował: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin

Post autor: ferenczy »

Witajcie.

Jak co roku zrobiłem i w nastaw z malin a właściwie z w wytłoków, które pozostały mi po zrobieniu soków.
Nie żyłowałem więc wytłoki były dosyć mocno mokre.
Do tego syrop cukrowy w stosunku 2/1 (mam beczkę 30l więc 1/3 wytłoków i do pełna syropu).
Drożdże kupiłem na allegro - specjalne do zacierów z wytłoków + oczywiście antypiana.
8 dni i do gara. Zastosowałem zasadę minimalnego odbioru i otrzymałem surówkę o mocy około 73%.
O wspaniałym aromacie i bez posmaku drożdży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”