Panowie a jak waszym zdaniem wypadnie smakówka na pozostalosciach po wyrobie soku z malin? Otrzymałem trochę dundry malinowej. Zapach jest wspaniały i chciałbym zrobić z tego jakiś nastaw. Jest tego 14 kilo, dolałem juz 10 litrów wody i dosypalem 3kg cukru, jutro rano dodam drożdży. Przerabialbym na pot stilu z płaszczem.
Jak zrobić bimber z malin
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin
Dunder to jest po gotowaniu - tutaj jeśli już to wytłoki z prasy etc lub resztki z sokownika. Maliny są dość aromatycznym surowcem, więc powinno wyjść coś dobrego, a tym bardziej patrząc po kolorze tych wytłoków(mógłbyś podać orientacyjną wydajność soku jaką uzyskałeś) powinno być bardzo dobrze. A w kwestii drożdży to akurat do malin dodałbym je jak najszybciej(no chyba, że nie masz), bo one akurat lubią się szybko zacząć psuć.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 21:04
- Krótko o sobie: 1111
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber z malin
Zgadza się, wytłoki . Drożdże podałem po 12h od dodania wody i cukru, bo poszło ostatecznie 4 kilo. Użyłem bayanusów g 955 od spirit ferma, bo miałem akurat tylko takie na stanie awaryjnie do restartu. Matkę zrobiłem z 3/4 opakowania dziś rano i wszystko jak w przypadku wyrobu wina. Doglądałem właśnie i wszystko spokojnie ruszyło i w tej chwili jest tam 27oc, a że jest to papka to delikatnie spuchło i jest blisko pokrywki. Nie mam na chwilę obecną gąsiorka i będę to fermentował w tym garnku, tylko okryłem całość tetrą żeby zabezpieczyć przed muszkami. Jak długo to może pracować? Jest jakieś ryzyko że to się w tym garnku zepsuje?
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak zrobić bimber z malin
Witajcie.
Jak co roku zrobiłem i w nastaw z malin a właściwie z w wytłoków, które pozostały mi po zrobieniu soków.
Nie żyłowałem więc wytłoki były dosyć mocno mokre.
Do tego syrop cukrowy w stosunku 2/1 (mam beczkę 30l więc 1/3 wytłoków i do pełna syropu).
Drożdże kupiłem na allegro - specjalne do zacierów z wytłoków + oczywiście antypiana.
8 dni i do gara. Zastosowałem zasadę minimalnego odbioru i otrzymałem surówkę o mocy około 73%.
O wspaniałym aromacie i bez posmaku drożdży.
Jak co roku zrobiłem i w nastaw z malin a właściwie z w wytłoków, które pozostały mi po zrobieniu soków.
Nie żyłowałem więc wytłoki były dosyć mocno mokre.
Do tego syrop cukrowy w stosunku 2/1 (mam beczkę 30l więc 1/3 wytłoków i do pełna syropu).
Drożdże kupiłem na allegro - specjalne do zacierów z wytłoków + oczywiście antypiana.
8 dni i do gara. Zastosowałem zasadę minimalnego odbioru i otrzymałem surówkę o mocy około 73%.
O wspaniałym aromacie i bez posmaku drożdży.