Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Jak zamontować grzałki w KEG'u [+ foto-tutorial]
Napisane: czwartek, 22 kwi 2010, 21:06
Tak jak w temacie. Może dla niektórych pytanie głupie, ale jestem początkujący jeśli chodzi o sam montaż aparatury. Jeśli przeoczyłem i odpowiedź już padła gdzieś na forum to uprzejmie proszę o link.
Postanowiłem zrobić foto-tutorial z grzałkologii kegowej.
Wybieramy ofiarę, pośród tysiąca kegów stojących w piwnicy:
Punktakiem zaznaczamy otwory i wiercimy (to w sumie najtrudniejsza część, bo otwory muszą być mniej- więcej precyzyjnie wywiercone).
Jak już uporamy się z wierceniem przykładamy grzałkę i sprawdzamy, czy pasuje:
Jeżeli wszystko jest ok, przystępujemy do następnego kroku- przewlekamy przez otwór sznurek lub kabel....
...by sprytnym narzędziem zrobionym z drucianego wieszaka wywlec kabel przez fitting:
Chwila machania w beczce i mamy dwa kable na zewnątrz:
Mocujemy zatem grzałkę do kabla/sznurka:
...i przeciągamy:
Zostało tylko dokręcić mocno śruby (pamiętać o podkładce gumowej- ona uszczelnia wszystko):
I mamy zamontowaną grzałkę:
To naprawdę zajmuje tylko 15 minut roboty, wystarczy mieć wiertarkę i mocne wiertło.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tytuł: Re: Jak zamontować grzałki w KEG'u [+ foto-tutorial]
Napisane: sobota, 24 kwi 2010, 16:35
Zygmunt, You are the best!!!
Podałeś bardzo prosty sposób na montowanie grzałek bez konieczności spawania np muf pod grzałki z gwintem. No i zawsze łatwiej jest wywiercić otwór fi 14 niż fi 42mm!!!!!!!! A jak poradziłeś sobie ze szczelnością mając na uwadze owal KEG-a?
Poleć grzałeczki do KEGA 30 l. Podejrzewam, że aby dobrze grzało musi być powyżej 2 kW no i dobry regulator mocy - taki już namierzyłem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jedna grzałeczka wystarczy czy muszą być dwie. I ważne moim zdaniem - czy muszą być wykonane ze stali KO czy wystarczy jak będą z miedzi i niklowane(chromowane) oraz jaka jest gęstość mocy na cm2? Ma to duże znaczenie - mniejsza gęstość mocy nie przegrzewa miejscowo wsadu wokół elementu grzejnego - co z kolei odczuwalne jest w jakości. Chyba że grzałka ma być zanurzona w medium pośrednim ( Zbiornik z płaszczem np. olejowym ) Masz jakieś namiary gdzie najlepiej takie grzałeczki w dobrej cenie kupić?
Pozdrawiam
______________________________________________________________________ "Nie ma nic gorszego od ciepłej wódki i zimnej prostytutki."
Napisane: sobota, 24 kwi 2010, 23:35
Odpowiadając kolejno: Owal KEGa to pomijalna sprawa, te gumowe podkładki po dobrym dokręceniu będą trzymać szczelność- aczkolwiek w pepsi-kegu (po kilku gotowaniach zauwazyłem, że minimalnie ciekło) użyłem dodatkowo silikonu neutralnego, którym obsmarowałem gwinty i nakrętki. Trzyma szczelność.
Jakie grzałki- ja używam jednej 1,5kW do 30l kega "piwowego" i jednej 1,4kW do 19l pepsi-kega. Do tego regulator fazowy. Można użyć oczywiście dwóch grzałek, ale mi jakoś szczególnie na skróceniu czasu nagrzewania nie zależy...
Idąc dalej- w obu przypadkach używam grzałek ze stali nierdzewnej- chociaż producent zaleca, żeby w pojemnikach z nierdzewki nie używać nierdzewnych grzałek- chodzi o korozję elektrochemiczną. Jednak poza nalotami na grzałkach żadnych problemów z tego wynikających nie zaobserwowałem.
Gdzie kupić- ja kupiłem obie w sklepie z częściami AGD- 1,4kW kosztowała bodajże 25zł, a 1,5kW 28. Są to w obu przypadkach grzałki produkcji Selfy- więc jeżeli nie macie w pobliżu sklepu z AGD można je kupić w Internecie. Bywają też na Allegro.
Do pepsi-kega: coś jak typ 12.181 (ale każda M-kształtna o odpowiedniej długości wejdzie), do piwowego: 01.601
W przypadku Pepsi-kega można użyć w zasadzie dowolnej grzałki, bo otwór jest spory i łatwo się to wkłada nawet łapą. Do kega piwowego trzeba dobierać takie grzałki, żeby przeszły przez fitting bez nadmiernego gięcia. Jak będziecie szli do sklepu to warto sobie zrobić szablon z kartki papieru (obrysować fitting) i przymierzać "na papierze" czy wejdzie.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 21:46
Ma 31cm, więc na długość powinna wejść- ale nie wiem jak będzie z wkładaniem. Przy 50l nie będzie pewnie problemu, ale beczka 30l może być za niska (żeby włożyć grzałkę na miejsce)...
Napisane: czwartek, 27 maja 2010, 12:33
Witam wszystkich jestem tutaj nowy i chce zbudować swoją pierwszą aparaturkę . Mam pytanie dotyczącą tego tematu . Jak najlepiej zamontować dwie grzałki w KEG-u ( mój keg to 50 l , śr. ok 39 cm )? Czy jedna nad drugą , obok siebie ? Myślałem o grzałkach Selfa 01.731 ( 2 kW ) i 01.721 ( 1,5 kW ).
Napisane: czwartek, 27 maja 2010, 15:00
Może być jak chcesz, ale pamiętaj, że dwie nad sobą to problem z minimalna ilością wsadu, jaki będziesz musiał wlewać. Jak będzie za wysoko to będzie trzeba dużo wlać, żeby je zakryć. To rodzi problem przy drugiej destylacji (bardzo rozcieńczona surówka).
Napisane: czwartek, 27 maja 2010, 18:50
Zatem wybierz grzałki możliwie płaskie i umieść dwie nad sobą.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości