Tytuł: Re: Jak zamontować grzałki w KEG'u [+ foto-tutorial]
Napisane: poniedziałek, 20 wrz 2010, 18:43
Witam Szanowne Grono, Wiem, że są dostępne 2 rodzaje kegów od piwa. Jedne z metalową rurą, która uniemożliwia raczej zamontowanie grzałki oraz taka bez rury(rurę się chyba dokręca). I moje pytanie: czy tą rurę taką jak na poniższej fotografii można jakoś łatwo usunąć?
Napisane: poniedziałek, 20 wrz 2010, 19:31
Oba typy kegów mają rurę. Jak inaczej wyobrażasz sobie wylewanie piwa? To, czym się różnią kegi fachowo nazywamy fittingiem, czyli właśnie tą rurą z zaworem. Więcej na www.piwowarstwo.eu Poszukaj też pod "otwieranie kega" na forum, było milion razy.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zostało tylko dokręcić mocno śruby (pamiętać o podkładce gumowej- ona uszczelnia wszystko)
Nie mają Koledzy problemu z mocnym dokręcaniem grzałek? Moje firmy SELFA przy próbie mocniejszego dokręcenia wyginają się w kegu i nie da rady ich mocno przykręcić a potem są problemy ze szczelnością
Napisane: piątek, 30 gru 2011, 19:24
Musisz kluczem trzymać element grzejny (można za tę nasadkę to podłączania przewodu)- inaczej się zwichrują.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: piątek, 30 gru 2011, 23:25
Najważniejsze jest, aby nakrętka ślizgała się po gwincie i podkładce. Każdy większy opór będzie obracał grzałką. Zmontuj całość, lekko skręcając jak na gotowo. Potem odkręć jeden koniec dociskając grzałkę, żeby została na właściwym miejscu. Tak żeby maksymalnie dużo gwintu wystawało z kega. Teraz nasmaruj wszystko co masz dostępne, czyli keg w miejscu styku z podkładką, samą podkładkę, gwint grzałki i nakrękę. Ja smarowałem silikonem do silników 360oC (ładnie poszło), ale możesz użyć cokolwiek. Uszczelka nie przepuści tego do środka, więc może być nawet smar do łożysk. Podobnie drugą stronę. Nawet niewielki opór na gwincie spowoduje ruchy grzałki wewnątrz i uszczelka "wypłynie" spod kołnierza.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: sobota, 31 gru 2011, 11:23
Ja, montując grzałkę w kegu, założyłem na końcówki od środka dość pasowne uszczelki z miękkiego klingerytu (zielone uszczelki do wody), które dość dobrze utrzymują grzałkę nie pozwalając jej się skręcić przy dokręcaniu nakrętek. Gwinty smaruję smarem silikonowym. No i nie trzeba "na chama" dociągać nakrętek. Klingeryt się poddaje i dobrze uszczelnia, a zastosowane wcześniej przeze mnie uszczelki ze silikonu, już po nie mocnym dokręceniu nakrętek, "wypływały" spod kołnierza, dokładnie tak, jak to opisał Wald. Stosuję także pewien myk techniczny. Po nawierceniu otworów, młotkiem 0,5kg wyklepuję krzywiznę kega wokół otworów (łatwo się poddaje) przez co uszczelka lepiej dolega i nie trzeba aż tak mocno dokręcać nakrętek aby spełniła swoje zadanie.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: wtorek, 17 kwi 2012, 16:37
Witam wszystkich. Pragnę odnowić temat i poprosić o wstawienie zdjęć wraz z opisem jak zamontować grzałkę w kegu. Niestety w poście Zygmunta nie ma foto/nie wyświetlają się. PoZdrawiaM.
Napisane: wtorek, 17 kwi 2012, 17:34
Zrobione.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości