jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
jedrus1
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2013, 17:05
Krótko o sobie: Jestem tak szczery że sam się czasem tego boję
Ulubiony Alkohol: piwo ale domowe,nalewki owocowe i ziołowe,czasem coś mocniejszego
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: jedrus1 »

Mam spore zapasy słodu jęczmiennego i chciałbym go przerobić , głównym moim problemem jest to że w chwili obecnej nie mam śrutownika . Jak mogę go przerobić bez śrutowania ?
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: radius »

Maszynka do mięsa ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
jedrus1
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2013, 17:05
Krótko o sobie: Jestem tak szczery że sam się czasem tego boję
Ulubiony Alkohol: piwo ale domowe,nalewki owocowe i ziołowe,czasem coś mocniejszego
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: jedrus1 »

Serdecznie dziękuję , zabieram się do roboty.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: Doody »

Tylko powoli z wyczuciem i nie spal kobiecie silnika ;)
Pozdrawiam
Darek

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: Zbynek80 »

Oj Dody czemu od razu kobiecie ? No i skąd przekonanie, że używa elektrycznej
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: Doody »

Fakt, zapomniałem, że używa się jeszcze ręcznych :-) Próbowałem w takiej przemielić kukurydzę... Bez szans ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: radius »

Kukurydza w stosunku do słodu to tak, jak landrynki w stosunku do rodzynek w czekoladzie :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: Fiflak »

Ważne, nawet kluczowe, jest tempo wsypywania słodu do maszynki. Zbyt szybko wrzuci ziarno, pojawi się byczy opór a mielenie będzie drobne. Wsypywanie zbyt wolne da efekt przeciwny. Przemiał gruby, czasami całe ziarenko bez uszkodzeń przez maszynkę przeleci. Raz próbowałem takiego kryzysowego śrutowania i więcej robić tego nie zamierzam. Koszmar po prostu, bo bardzo trudno utrzymać optymalną prędkość podawania słodu. Jakby się ktoś pytał o szczegóły. Zatarłem tą maszynkową śrutę, wydajność niezła, lecz nieco gorsza, w porównaniu z śrutowaniem z klasycznego młyna typu bijak. Ten z kolei rozbił słód na mąkę, więc tam wydajność była maksymalna. Podsumowując;
Można mielić ręczną maszynką do mięsa, ale to krańcowa opcja, klasyczne wyzwanie ekstremalne.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: jak wykorzystać stary słód jęczmienny

Post autor: klepa »

Co to, Jędrusiu, znaczy "stary" i co to znaczy "spore", bo może dałoby się uwolnić cię od problemu ;)
Jeśli twoja maszynka to jakiś "zemler", to nie przesilaj, tylko puść 2 razy. To samo tyczy się ręcznego śrutownika. Niechże sobie wypada całe ziarenko. Ono jest już podgniecione lekko i przy następnym przemiale się rozleci. Jesli jednak twoja maszynka jest do mięsa, to wracam do pytania, co to znaczy "spore"? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”