Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy

Post autor: olo 69 »

Takie małe czary mary ;) Ja akurat destylatu z jabłek nie lubię i było by bardzo miło jakbym destylując jabłka otrzymał destylat o zapachu gruszek :lol:
Pozdrawiam,olo 69

Tango
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 18 lip 2015, 07:07
Podziękował: 2 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Tango »

Koledzy, a jak przygotować nową beczkę (6l ) na dłuższe przechowywanie Burbona jeśli się nie posiada wina? Czy mogę kupić wino "sklepowe" i zalać nim beczkę na kilka tygodni a potem wlać Burbona na kilka lat? Żona pije czasami wino reńskie gronowe półsłodkie, nada się? Czy po kilku tygodniach w nowej beczce takie wino pogłębi swoje walory smakowe czy nie będzie się już do niczego nadawać?

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: łmarko »

Tango :
Wina sklepowe są zaprawiane siarczanami , i nie wiem czy deszczółki nie nabiorą właśnie siarczanów. Moją 15 l przygotowałem winem z winogron jasnych już przerobionym z produkcji własnej, leżakowało to 2 miesiące , nabrało dodatkowo smaku z dębu i było lepsze niż wlałem. Dodając , że uprzednio beczka była zalewana i płukana wodą wg. instrukcji. Myślę , że zalanie spirytusem , to szkoda , lepiej jakimś destylatem , np. zrób Jessiego lub owocowy. A spirytus lepiej za dębić szczapkami dębowymi w baniakach szklanych. Otrzymasz dobrą wódeczkę dębową.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: ziemba12345 »

Tango, zalej ją winem bądź destylatem ale dwa razy. Pierwszy raz ok. miesiąca a dtugi dłużej, ok. 3-4. Oczywiście trunek z pierwszego zalania będzie raczej przedębiony i do picia nie bardzo. A ten z drugiego zalania to się już okarze. Jedno zalanie to za mało i burbon Ci się przedębi.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: euphorbia1 »

Rozważ metodę Solera > tak robią czasami znane firmy. I nie musisz pierwszego zalania wylewać. Ja czasami tak robię z dobrym rezultatem
In vino feritas
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: przemu87 »

ziemba12345 jesteś pewien że ten burbon się przedębi mimo tego że już coś w beczce leżało? Przecież amerykańskie burbony leją w nowe beczki? Wydaje mi się że to kwestia gustu ja tam ekspertem nie jestem ale akurat lubię mocne nuty dębowe.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Awatar użytkownika

michalbe
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 31 maja 2015, 05:20
Podziękował: 1 raz
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: michalbe »

przemu87 pisze:amerykańskie burbony leją w nowe beczki
Ale 225/250 litrowe, nie 15, więc dostęp powietrza oraz powierzchnia destylatu bezpośrednio stykająca się z dębem są zupełnie inne.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Kamal »

Ale rozchodzi się też o to, że beczki do burbona są kilku krotnie większe. I tam dębienie zachodzi wolniej. :-)
K.
Obrazek

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: ziemba12345 »

Przemu, ja też nie jestem ekspertem. Ale jeden człowiek co się tym na codzień zajmuje kiedyś mi powiedział, że do leżakowania nadają się beczki od 50l w górę. Mniejsze mają za dużą powierzchnię drewna do trunku znajdującego się w nich i przedębią trunek. W beczce 220l i powyżej można trzymać alkochol ile się chce. W 100l max. 2lat a w 50l max rok. Mniejsze beczki nadają się raczej do ozdoby niż długiego leżakowania. Takie info mi sprzedał. U mnie, śliwowica i calvados w nowych beczkach ok.30l po 3-4 tygodniach była mocno zadębiona. Potem zalałem je winem które stoi już kilka miesięcy i czuć w nim wyraznie dąb, ale nie zdominował on smaku. Teraz zleję to wino i zaleję destylatem jabłkowym i winogronowym na długie lata.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: marcek10 »

Potwierdzę co kolega wyżej pisze. Poniżej 50l stosunek drewno alko. jest zbyt duży i długie leżakowanie daje mocne aromaty dębu. Takie informacje otrzymałem również od sprzedawcy.Moja śliwowica po 3tyg. miała wyraźny dębowy smak. Beczkę wcześniej moczyłem kilkukrotnie zalewając wodą .
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Lis098 »

Dawno nikt tu nie pisał ale dobrze że tu trafiłem. Miałem zakupić 30tke ale chyba wybiorę 50 tke. Tylko skąd ja wezmę tyle wina?

:D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Gromack
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 18:59
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Gromack »

Witam bardzo serdecznie.
Po prawie roku pracy z beczką, winem i kolumną mogę właściwie sam odpowiedzieć sobie na zadane pytania.
Pierwsza refleksja jaka mnie nachodzi - to dobrze, że nie kupiłem większej ponieważ szybkość napełniania beczki
właściwym destylatem po wcześniejszym przygotowaniu, ma się nijak do szybkości jej opróżniania :D .
Druga, to trunek w małej beczce zawsze zdębieje i nie jest to zjawisko zupełnie nie korzystne, tylko można je w sposób
rozsądny wykorzystać lub zminimalizować. Oczywiście mowa o beczce małej nowej i krajowej.
Są to moje prywatne spostrzeżenia i chętnie podzielę się z szanownym gronem pomału :piwo:
nie pisząc całego referatu od razu.

Exon
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 18 paź 2017, 14:16
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Exon »

Obiecanki cacanki !!!

Zaqs25
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 18 mar 2019, 08:29
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Zaqs25 »

Witam. Ja też kupiłem nową beczkę dębową. Zrobiłem jak pisali. Najpierw wrzątek 48 h i dopiero destylat ok 50 koni. Czy coś z tego będzie ?? Nie lałem wina bo żona nie lubi posmaku owoców. Mam nadzieje ze nic nie zjeb....
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 15:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Erazer »

Może trochę nie na temat, ale mam pytanie : Czy warto rozważyć zakup niewielkiej beczki w której ktoś już przetrzymywał swoją berbeluche ze trzy lata?? Czy w takie używane beczki lepiej się nie pakować, dołożyć i kupić nową?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.

Post autor: Kamal »

Wtedy nie musisz jej specjalnie szykować (zalewać winem, lub alko, aby wydobyć taniny).
Na rynku możesz kupić beczki po tequili, winie, whisky, rumie. Więc wybór jest, kwestia ich wyeksploatowania. No chyba, że zalewasz i zapominasz na x lat. A i problem, są dużej pojemności, przeważnie 190L.
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 21:02 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”