Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Koledzy, a jak przygotować nową beczkę (6l ) na dłuższe przechowywanie Burbona jeśli się nie posiada wina? Czy mogę kupić wino "sklepowe" i zalać nim beczkę na kilka tygodni a potem wlać Burbona na kilka lat? Żona pije czasami wino reńskie gronowe półsłodkie, nada się? Czy po kilku tygodniach w nowej beczce takie wino pogłębi swoje walory smakowe czy nie będzie się już do niczego nadawać?
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Tango :
Wina sklepowe są zaprawiane siarczanami , i nie wiem czy deszczółki nie nabiorą właśnie siarczanów. Moją 15 l przygotowałem winem z winogron jasnych już przerobionym z produkcji własnej, leżakowało to 2 miesiące , nabrało dodatkowo smaku z dębu i było lepsze niż wlałem. Dodając , że uprzednio beczka była zalewana i płukana wodą wg. instrukcji. Myślę , że zalanie spirytusem , to szkoda , lepiej jakimś destylatem , np. zrób Jessiego lub owocowy. A spirytus lepiej za dębić szczapkami dębowymi w baniakach szklanych. Otrzymasz dobrą wódeczkę dębową.
Wina sklepowe są zaprawiane siarczanami , i nie wiem czy deszczółki nie nabiorą właśnie siarczanów. Moją 15 l przygotowałem winem z winogron jasnych już przerobionym z produkcji własnej, leżakowało to 2 miesiące , nabrało dodatkowo smaku z dębu i było lepsze niż wlałem. Dodając , że uprzednio beczka była zalewana i płukana wodą wg. instrukcji. Myślę , że zalanie spirytusem , to szkoda , lepiej jakimś destylatem , np. zrób Jessiego lub owocowy. A spirytus lepiej za dębić szczapkami dębowymi w baniakach szklanych. Otrzymasz dobrą wódeczkę dębową.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Tango, zalej ją winem bądź destylatem ale dwa razy. Pierwszy raz ok. miesiąca a dtugi dłużej, ok. 3-4. Oczywiście trunek z pierwszego zalania będzie raczej przedębiony i do picia nie bardzo. A ten z drugiego zalania to się już okarze. Jedno zalanie to za mało i burbon Ci się przedębi.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
ziemba12345 jesteś pewien że ten burbon się przedębi mimo tego że już coś w beczce leżało? Przecież amerykańskie burbony leją w nowe beczki? Wydaje mi się że to kwestia gustu ja tam ekspertem nie jestem ale akurat lubię mocne nuty dębowe.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Przemu, ja też nie jestem ekspertem. Ale jeden człowiek co się tym na codzień zajmuje kiedyś mi powiedział, że do leżakowania nadają się beczki od 50l w górę. Mniejsze mają za dużą powierzchnię drewna do trunku znajdującego się w nich i przedębią trunek. W beczce 220l i powyżej można trzymać alkochol ile się chce. W 100l max. 2lat a w 50l max rok. Mniejsze beczki nadają się raczej do ozdoby niż długiego leżakowania. Takie info mi sprzedał. U mnie, śliwowica i calvados w nowych beczkach ok.30l po 3-4 tygodniach była mocno zadębiona. Potem zalałem je winem które stoi już kilka miesięcy i czuć w nim wyraznie dąb, ale nie zdominował on smaku. Teraz zleję to wino i zaleję destylatem jabłkowym i winogronowym na długie lata.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Potwierdzę co kolega wyżej pisze. Poniżej 50l stosunek drewno alko. jest zbyt duży i długie leżakowanie daje mocne aromaty dębu. Takie informacje otrzymałem również od sprzedawcy.Moja śliwowica po 3tyg. miała wyraźny dębowy smak. Beczkę wcześniej moczyłem kilkukrotnie zalewając wodą .
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 18:59
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Witam bardzo serdecznie.
Po prawie roku pracy z beczką, winem i kolumną mogę właściwie sam odpowiedzieć sobie na zadane pytania.
Pierwsza refleksja jaka mnie nachodzi - to dobrze, że nie kupiłem większej ponieważ szybkość napełniania beczki
właściwym destylatem po wcześniejszym przygotowaniu, ma się nijak do szybkości jej opróżniania .
Druga, to trunek w małej beczce zawsze zdębieje i nie jest to zjawisko zupełnie nie korzystne, tylko można je w sposób
rozsądny wykorzystać lub zminimalizować. Oczywiście mowa o beczce małej nowej i krajowej.
Są to moje prywatne spostrzeżenia i chętnie podzielę się z szanownym gronem pomału
nie pisząc całego referatu od razu.
Po prawie roku pracy z beczką, winem i kolumną mogę właściwie sam odpowiedzieć sobie na zadane pytania.
Pierwsza refleksja jaka mnie nachodzi - to dobrze, że nie kupiłem większej ponieważ szybkość napełniania beczki
właściwym destylatem po wcześniejszym przygotowaniu, ma się nijak do szybkości jej opróżniania .
Druga, to trunek w małej beczce zawsze zdębieje i nie jest to zjawisko zupełnie nie korzystne, tylko można je w sposób
rozsądny wykorzystać lub zminimalizować. Oczywiście mowa o beczce małej nowej i krajowej.
Są to moje prywatne spostrzeżenia i chętnie podzielę się z szanownym gronem pomału
nie pisząc całego referatu od razu.
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Witam. Ja też kupiłem nową beczkę dębową. Zrobiłem jak pisali. Najpierw wrzątek 48 h i dopiero destylat ok 50 koni. Czy coś z tego będzie ?? Nie lałem wina bo żona nie lubi posmaku owoców. Mam nadzieje ze nic nie zjeb....
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 15:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2367
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak przygotować destylat do beczki dębowej.
Wtedy nie musisz jej specjalnie szykować (zalewać winem, lub alko, aby wydobyć taniny).
Na rynku możesz kupić beczki po tequili, winie, whisky, rumie. Więc wybór jest, kwestia ich wyeksploatowania. No chyba, że zalewasz i zapominasz na x lat. A i problem, są dużej pojemności, przeważnie 190L.
K.
Na rynku możesz kupić beczki po tequili, winie, whisky, rumie. Więc wybór jest, kwestia ich wyeksploatowania. No chyba, że zalewasz i zapominasz na x lat. A i problem, są dużej pojemności, przeważnie 190L.
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 21:02 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.