jak przechować zacier?

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
hancza73
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 23 mar 2014, 22:42

Post autor: hancza73 »

Koledzy nurtuje mnie pytanie jak w temacie , ponieważ pracuje za granicą i zjeżdżam do domu co trzy tygodnie i tylko na tydzień , psocę już kilkanaście lat , myślę ze mam jakieś doświadczenie. Z reguły destyluje wino (ponieważ robię go dużo z winogrona ok 100 l na sezon) ale ostatnio zasmakował mi przepis z kukurydzy i tutaj problem nastawiam ok 70 l zacieru i po odrobieniu wszystko destyluję a to trochę trwa . Pytanie czy mogę odlać część zacieru od kukurydzy i zostawić go na jakiś czas np 3 tyg w chłodnym miejscu ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Emiel Regis »

Nie polecam, zaciery zbożowe powinno się destylować zaraz po fermentacji.
Skoro bywasz w domu tydzień, to zaraz po przyjeździe, kiedy już pogłaszczesz dzieci po główkach a żonę po kolanie, wtedy gotuj wodę i zacieraj w proporcjach 1:4 a będziesz mógł przed wyjazdem destylować.
:D
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: olo 69 »

Jeśli zleje rzadkie znad kukurydzy, to nie powinno się z tym nic złego zrobić, nawet jak trochę postoi. Warto by było jeszcze raz na drugi dzień zlać rzadkie znad osadu.W zimnym pomieszczeniu zacznie się to klarować jak cukrówka. Ale niestety straty alkoholu będą całkiem spore.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Emiel Regis »

Przerabiałem to, zacierom leżakowanie nie służy, negatywnych zmian praktycznie nie można się pozbyć.
Być może gdyby zlać i wzmocnić cukrem, czyli nastawić coś w rodzaju wina :bezradny:
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: gr000by »

Musiałby leżeć ze śrutą, ale to też jest metoda przechowania zacieru na maksymalnie tydzień. Później po odciśnięciu może stać kolejny tydzień, bo później destylat traci na wartościach organoleptycznych. Innym wyjściem jest podkarmiać drożdże cukrem, np. 200g cukru co 2-4 dni do zacieru ze śrutą, tak by drożdże cały czas powoli pracowały...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: olo 69 »

Emiel Regis pisze:Przerabiałem to, zacierom leżakowanie nie służy, negatywnych zmian praktycznie nie można się pozbyć.
Ale przetrzymywałeś zaciery ze śrutą, czy po odcedzeniu i sklarowaniu?
Ja zawsze destyluję zbożówki szybko po fermentacji, to fakt.
Ale kiedyś dawno, jak nie miałem jeszcze płaszcza wodnego, odcedziłem zacier, sklarowałem i takie praktycznie przezroczyste i rzadkie stało mi chyba właśnie z miesiąc w beczce.
Z tego co pamiętam, to nic gorszego z takiego czegoś mi nie wyszło, ale wydajność porażka. Bo wyszło mi chyba z 50-60% tego co teraz uzyskuję z przedestylowanego gęstego zacieru.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: jak przechować zacier?

Post autor: klodek4 »

Panowie, hancza73 prawdopodobnie pisząc zacier miał na myśli nastaw, a nastawy zbożowe czy kukurydzianej, po od filtrowaniu mogą spokojnie stać i nie wpływa to na smak, dla przykładu choćby "wujek Jessie".

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: bbaarrtt »

Z moich obserwacji, nastaw na kukurydzy zacieranej słodem jęczmiennym po fermentacji i filtracji odstawiony na około miesiąc znacznie stracił na aromacie - stał się bardziej winny niż zbożowy.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Lootzek »

Bbaarrtt, zgadza się, ja też kiedyś tak, zmuszony okolicznościami, odroczyłem destylację i faktycznie zrobił się jakby winny, ale też i ujawniły się w nim jakby chlebowe nuty. Urobek pachniał nawet, nawet i nie zauważyłem drastycznego spadku wydajności. Nie jestem w stanie powiedzieć jak by to smakowało po drugim gonieniu i postarzeniu, bo poszło jako uzupełnienie kolejnego wsadu.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: wawaldek11 »

Destylowałem przetrzymany trzy miesiące słód i siedem miesięcy kukurydzę - gęste. Kukurydza bardziej mi smakowała, słodu chyba jeszcze nie próbowałem ;) .
Piszecie o spadającej wydajności przy przetrzymywaniu - jak to wytłumaczycie - ja nic takiego nie zauważyłem.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: olo 69 »

wawaldek11 pisze:Piszecie o spadającej wydajności przy przetrzymywaniu - jak to wytłumaczycie - ja nic takiego nie zauważyłem.
Jeśli to do mojego postu, to źle mnie zrozumiałeś. Mi chodziło o to, że jak dawno temu odcedziłem gęste z zacieru a następnie klarowałem zacier, po kilku dniach wylewając z dna beczki gęste co się jeszcze odstało, uzyskałem ilościowo tylko 60% rzadkiego, praktycznie krystalicznego zacieru. A 40% tego gęstego poszło w kanał.
I głównie chodziło mi o to, że klarując zacier mamy spore straty a tym samym dużo mniejszą wydajność.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Lootzek »

A to tu się zgodzę :) Przede mną pierwsze gotowanie z gęstwą, może się nie przypali, trzymajcie kciuki! ;) Liczę po cichu na to, że w kociołku mam grzałkę z czajnika bezprzewodowego, taką płytkową i ciepło rozłoży się na większą powierzchnię..
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: olo 69 »

Cienko to widzę, ale życzę powodzenia ;)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: pokrec »

Grzałka "prętowa" taka w postaci pręta o średnicy 8 mm i długości 60 cm, pozwijanego w spiralę ma powierzchnię ok. 150 cm kwadratowych. Talerz czajnika bezprzewodowego ma powierzchnię rzędu 120 cm kwadratowych...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Lootzek »

Dzieki pokrec, faktycznie, nie przeliczyłem tego w ten sposób. Płytkowa ma też dodatkowo ten boczek, ok. 1 cm wysokości, co biorąc pod uwagę obwód, daje dodatkowe ~30 cm2, wychodzi na to że powierzchnie są z grubsza takie same. Czysto teoretyzując, może rozwiązaniem byłaby płytka o większej średnicy, pełniąca rolę radiatora, z drugiej strony, utrudnione byłoby mycie pod nią.. Tak czy siak, dzięki za opinie i przepraszam za offtopic ;).

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: wawaldek11 »

Nie grzej pełną mocą - proces potrwa dłużej, ale jest szansa na nieprzypalenie ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: olo 69 »

Ja mimo wszystko przecedził bym zacier przez worek nylonowy np. taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=57
Trwa to chwilę, a przypalenie znacznie mniej prawdopodobne.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Lootzek »

I tak muszę rozłożyć wsad na trzy gotowania, bo mam małego.. kociołka :P
Pierwsze podejście zrobię na gęstym i zobaczę co będzie. Jeśli coś się przyfajczy, resztę przefiltruję (jedyna część procesu tworzenia łychy, której serdecznie nie znoszę :/) a jeśli będzie ok, to odpadnie mi nieco roboty. Raz jeszcze dziękuję za rady.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: bbaarrtt »

wawaldek11 pisze:Destylowałem przetrzymany trzy miesiące słód i siedem miesięcy kukurydzę - gęste. ...
Nie miałeś problemu z infekcjami żadnymi? U siebie ( do tej pory często przy robieniu eksperymentów z piwem ) zauważyłem, że z dodatkiem gęstego o wiele łatwiej o infekcje.
A co do spadku wydajności o ile zacier nie złapie żadnej infekcji to ilość % pozostaje niezmienna. ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że blokadą dla infekcji były wyższe niż przy piwku %.
Sądziłem, że kukurydza pójdzie na kompost - otwieram, wącham, próbuję i do kotła ;) :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Emiel Regis »

olo 69 pisze: Ale przetrzymywałeś zaciery ze śrutą, czy po odcedzeniu i sklarowaniu?
Ze śrutą.
Kiedyś zrobiłem też wino z żyta, zlałem za późno znad ziaren i w winie dominują te same nuty, co w destylacie z przetrzymanego zacieru- mocno skondensowane zboże + nieprzyjemne wtrącenia.
Dopiero ostatnio, po trzech latach, w winie zachodzą zmainy na lepsze.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”