jak przechować zacier?

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy

Post autor: olo 69 »

wawaldek11 pisze:Piszecie o spadającej wydajności przy przetrzymywaniu - jak to wytłumaczycie - ja nic takiego nie zauważyłem.
Jeśli to do mojego postu, to źle mnie zrozumiałeś. Mi chodziło o to, że jak dawno temu odcedziłem gęste z zacieru a następnie klarowałem zacier, po kilku dniach wylewając z dna beczki gęste co się jeszcze odstało, uzyskałem ilościowo tylko 60% rzadkiego, praktycznie krystalicznego zacieru. A 40% tego gęstego poszło w kanał.
I głównie chodziło mi o to, że klarując zacier mamy spore straty a tym samym dużo mniejszą wydajność.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Lootzek »

A to tu się zgodzę :) Przede mną pierwsze gotowanie z gęstwą, może się nie przypali, trzymajcie kciuki! ;) Liczę po cichu na to, że w kociołku mam grzałkę z czajnika bezprzewodowego, taką płytkową i ciepło rozłoży się na większą powierzchnię..
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: olo 69 »

Cienko to widzę, ale życzę powodzenia ;)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: pokrec »

Grzałka "prętowa" taka w postaci pręta o średnicy 8 mm i długości 60 cm, pozwijanego w spiralę ma powierzchnię ok. 150 cm kwadratowych. Talerz czajnika bezprzewodowego ma powierzchnię rzędu 120 cm kwadratowych...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Lootzek »

Dzieki pokrec, faktycznie, nie przeliczyłem tego w ten sposób. Płytkowa ma też dodatkowo ten boczek, ok. 1 cm wysokości, co biorąc pod uwagę obwód, daje dodatkowe ~30 cm2, wychodzi na to że powierzchnie są z grubsza takie same. Czysto teoretyzując, może rozwiązaniem byłaby płytka o większej średnicy, pełniąca rolę radiatora, z drugiej strony, utrudnione byłoby mycie pod nią.. Tak czy siak, dzięki za opinie i przepraszam za offtopic ;).

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: wawaldek11 »

Nie grzej pełną mocą - proces potrwa dłużej, ale jest szansa na nieprzypalenie ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: olo 69 »

Ja mimo wszystko przecedził bym zacier przez worek nylonowy np. taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=57
Trwa to chwilę, a przypalenie znacznie mniej prawdopodobne.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Lootzek »

I tak muszę rozłożyć wsad na trzy gotowania, bo mam małego.. kociołka :P
Pierwsze podejście zrobię na gęstym i zobaczę co będzie. Jeśli coś się przyfajczy, resztę przefiltruję (jedyna część procesu tworzenia łychy, której serdecznie nie znoszę :/) a jeśli będzie ok, to odpadnie mi nieco roboty. Raz jeszcze dziękuję za rady.

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: bbaarrtt »

wawaldek11 pisze:Destylowałem przetrzymany trzy miesiące słód i siedem miesięcy kukurydzę - gęste. ...
Nie miałeś problemu z infekcjami żadnymi? U siebie ( do tej pory często przy robieniu eksperymentów z piwem ) zauważyłem, że z dodatkiem gęstego o wiele łatwiej o infekcje.
A co do spadku wydajności o ile zacier nie złapie żadnej infekcji to ilość % pozostaje niezmienna. ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że blokadą dla infekcji były wyższe niż przy piwku %.
Sądziłem, że kukurydza pójdzie na kompost - otwieram, wącham, próbuję i do kotła ;) :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: jak przechować zacier?

Post autor: Emiel Regis »

olo 69 pisze: Ale przetrzymywałeś zaciery ze śrutą, czy po odcedzeniu i sklarowaniu?
Ze śrutą.
Kiedyś zrobiłem też wino z żyta, zlałem za późno znad ziaren i w winie dominują te same nuty, co w destylacie z przetrzymanego zacieru- mocno skondensowane zboże + nieprzyjemne wtrącenia.
Dopiero ostatnio, po trzech latach, w winie zachodzą zmainy na lepsze.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”