Jak podzielić urobek

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: waz_2000 »

W wyniku drugiej destylacji nastawu jabłkowego otrzymałem:
250ml - do klopa
500ml - przedgony

500ml - 90%
500ml - 83%
500ml - 80%
2.5L - 79%
2.5L - 75%
2.5L - 70%
500ml - 67%
500ml - 64%
500ml - 60%
500ml - 58%
500 ml - 55%
500ml - 50%
500ml - 45%

Jak byście radzili to pomieszać? coś odrzucić?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak podzielić urobek

Post autor: gr000by »

Nie piszesz nic o smaku ani zapachu tych porcji, a to przy smakówkach podstawa. Sprawdź, które z nich ci pasują. Osobiście wymieszałbym 83%, 80%, 79%, 75%, 70% w ciemno - ilościowo wygląda to na serducho. 90%, 67%, 64% i 60% dodałbym do całości, pod warunkiem, że pasują smakowo i zapachowo. Reszta - ostra kontrola. Jak tylko coś podśmierduje pogonem to rozrób to do 20-30% i przepuść jeszcze raz, a odzyskasz sporo dobroci.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak podzielić urobek

Post autor: waz_2000 »

O smaku i zapachu ciężko powiedzieć bo wybryk ma 24h. Ten mocny to niczym nie czuć poza alkocholem i czymś przyjemnym, ale nie jabłkami. Mi najbardziej pasuje butelka 55% bo jest wręcz słodka.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak podzielić urobek

Post autor: gr000by »

Przy smakówkach mam taką zasadę - wszystko co po przedgonach jest spożywalne (czytaj - nie wali przedgonami) zbieram razem, aż do pierwszych pogonów. Nie należy ich mylić z owocową słodkością. Pogony są charakterystycznie mdłe, nieprzyjemne w smaku i nie nadają się do dolania, ale oddają praktycznie cały alkohol przy ponownym przerobie.

W mocnej części alkoholu nie czuć smaku, bo moc %% przykrywa wszystko. Jak rozrobisz to do 50-60% to nagle wyskoczą smaki i zapachy owocowe. Dlatego polecam zmieszanie wszystkiego co ci odpowiada (bo nie wali pogonem/przedgonem) i rozrobienie tego do zdatnego do spożycia procentu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak podzielić urobek

Post autor: waz_2000 »

500 ml 90% po rozrobieniu z wodą zdecydowanie ostrzejsze od reszty. Odstawione zobaczymy za jakiś czas.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak podzielić urobek

Post autor: lesgo58 »

No właśnie. Musisz popróbowac. Ja bym mieszał w ciemno wszystko od 80% do 55%. Wszystko zależy jak destylowałeś. Bo u każdego z nas poszczególne frakcje mogą się różnić ostrością i aromatem.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”