Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Jeszcze jeden istotny szczegół- ZP powinny być lekko wygięte tak, żeby skropliny były kierowany na środek wypełnienia (jeszcze nie widziałem takich na Alle....o), albo też powinien zostać użyty pierścień centrujący.
Co do samej metody, to już jakiś czas temu zastanawiałem się czemu dalej obowiązuje ta dziwna zasada kierowania się wskazaniami termometru nad skraplaczem, wspominałem zdaje się o tym.
Nieważne jaki refluks i w jaki sposób uzyskany, ważny jest stosunek powrotu do odbioru.
Co do samej metody, to już jakiś czas temu zastanawiałem się czemu dalej obowiązuje ta dziwna zasada kierowania się wskazaniami termometru nad skraplaczem, wspominałem zdaje się o tym.
Nieważne jaki refluks i w jaki sposób uzyskany, ważny jest stosunek powrotu do odbioru.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
http://alkohole-domowe.com/forum/post31838.html#p31838
Zrobiony bardzo dobrze i poprawnie. Zresztą jest chyba w dalszym ciągu produkowany. Bo ostatnio wpadł mi w oko ten model. Ten mój zresztą leży jeszcze w kącie i być może wrócą lepsze czasy dla niego. Gdybym dalej na nim pracował to po zrobieniu tuningu w sposób opisany przez @aronię tj. umieszczenie termometru w odpowiednim miejscu i zmiana wypełnienia ze zmywaków na sprężynki otrzymywałbym prawdopodobnie produkt podobny do zaprezentowanego przez @aronię.
Tylko moje lenistwo i niecierpliwość spowodowały, że zmieniłem sprzęt na Aabratka ( zresztą też wykonanego przez tego samego producenta w sposób bardzo poprawny i rzetelny). Gdyż moim celem było otrzymanie czystego spirytusu. A w tamtym okresie nie było jeszcze takiej wiedzy o rektyfikacji jaką mamy dzisiaj.
Brawo dla @aronii za post, który być może przywróci wiarę w sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.
Ano jest...i to zrobiony oraz kupiony już 3 lata temu.Zygmunt pisze:Pokaż przykład JEDNEGO poprawnie zrobionego CMa z Allegro lub z któregoś ze sklepów. Podpowiem- nie ma.
http://alkohole-domowe.com/forum/post31838.html#p31838
Zrobiony bardzo dobrze i poprawnie. Zresztą jest chyba w dalszym ciągu produkowany. Bo ostatnio wpadł mi w oko ten model. Ten mój zresztą leży jeszcze w kącie i być może wrócą lepsze czasy dla niego. Gdybym dalej na nim pracował to po zrobieniu tuningu w sposób opisany przez @aronię tj. umieszczenie termometru w odpowiednim miejscu i zmiana wypełnienia ze zmywaków na sprężynki otrzymywałbym prawdopodobnie produkt podobny do zaprezentowanego przez @aronię.
Tylko moje lenistwo i niecierpliwość spowodowały, że zmieniłem sprzęt na Aabratka ( zresztą też wykonanego przez tego samego producenta w sposób bardzo poprawny i rzetelny). Gdyż moim celem było otrzymanie czystego spirytusu. A w tamtym okresie nie było jeszcze takiej wiedzy o rektyfikacji jaką mamy dzisiaj.
Brawo dla @aronii za post, który być może przywróci wiarę w sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Nie liczyłbym na jakąś zmianę obyczajów sprzedawców z All....o, oni mają swoje przyzwyczajenia i nie zmienią ich, bo ktoś na jakimś forum (którego pewnie nawet nie czytają) wyjaśnił możliwości i sposób działania tego typu aparatu.
@aronia
Przyda się takie opracowania, dużo ludzi daje się jeszcze złapać na świecące wieszaki. Teraz, jeśli ruszą dooopę i zaczną szukać, mają szansę osiągnąć coś normalnego.
Ps. Próbowałeś zalewać w opisany przez siebie sposób?
Nie spotkałem się z bezmyślną krytyką, powody z reguły są jasne i wyraźnie opisane.lesgo58 pisze:sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.
Nie liczyłbym na jakąś zmianę obyczajów sprzedawców z All....o, oni mają swoje przyzwyczajenia i nie zmienią ich, bo ktoś na jakimś forum (którego pewnie nawet nie czytają) wyjaśnił możliwości i sposób działania tego typu aparatu.
@aronia
Przyda się takie opracowania, dużo ludzi daje się jeszcze złapać na świecące wieszaki. Teraz, jeśli ruszą dooopę i zaczną szukać, mają szansę osiągnąć coś normalnego.
Ps. Próbowałeś zalewać w opisany przez siebie sposób?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Tak się zastanawiam czy nie można by było do obliczenia RR i początkowej prędkości odbioru zastosować metodę znaną z kolumn z głowicami. Czyli sprawdzamy najpierw wydajność kolumny na danej obranej przez nas jako roboczej mocy grzania. Potem wybierając np. RR 1:4 wyliczamy początkową prędkość odbioru. Prędkość tą regulujemy za pomocą przepływu wody w deflegmatorze. A później pozostaje tylko pilnowanie temperatur.aronia pisze:Podobnie jak w przypadku przedgonu albo zwiększamy grzanie albo zmniejszamy przepływ(najlepiej wykonywać te czynności małymi krokami i obserwować efekty) do momentu w którym temperatura w dole kolumny zaczyna rosnąć. Można pozwolić sobie aby wzrosła nawet o kilka dziesiątych stopnia po rozpoczęciu odbioru - to normalne. Ale w pewnym momencie powinna stanąć w miejscu.
Dopiero szybki wzrost temperatury na tym termometrze jest oznaką destabilizacji kolumny – wtedy albo zwiększamy przepływ wody albo zmniejszamy moc grzania. Naszym zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury na dolnym termometrze jak najdłużej.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
@lesgo58
Sposób ten przetestuje przy najbliższej okazji, bo jeszcze z niego nie korzystałem:
@ Emiel Regis
Jeżeli chodzi Ci o takie zalewanie jak opisane w poście(zmniejszanie mocy i zwiększanie) to prawie zawsze tak robię i mogę powiedzieć, że już po pierwszym zmniejszeniu mocy wypełnienie jest bardzo dobrze zwilżone, a kolejne robię tylko z przyzwyczajenia i ponieważ trwa to dosłownie parę chwil co przy całym procesie jest do pominięcia.
Sposób ten przetestuje przy najbliższej okazji, bo jeszcze z niego nie korzystałem:
Ale dzięki za zwrócenie uwagi na taką możliwość.aronia pisze: P.S. Sposób analogiczny do innych typów kolumn z wyliczaniem maksymalnej wydajności, a następnie wyliczaniem prędkości odbioru przy RR 1:4 zostanie przetestowany przy najbliższej okazji, a wyniki zamieszczone w tym temacie/poście.
@ Emiel Regis
Jeżeli chodzi Ci o takie zalewanie jak opisane w poście(zmniejszanie mocy i zwiększanie) to prawie zawsze tak robię i mogę powiedzieć, że już po pierwszym zmniejszeniu mocy wypełnienie jest bardzo dobrze zwilżone, a kolejne robię tylko z przyzwyczajenia i ponieważ trwa to dosłownie parę chwil co przy całym procesie jest do pominięcia.
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
A ja się zgadzam w stu procentach z kol Aronia. Nawet jeśli ktoś się na aledrogo wpiepszył w wieszak jak to Zygmunt nazywa to nie należy nikogo zniechęcać. Jak i Zygmunt toi Aronia mają obydwaj rację. Poczytałem posty z przeszłości i zauważyłem że każdy z nas miał banalne pytania i banalne teraz dla nas problemy. Nawet poszedłem do postów Kucyka i on też kiedyś zaczynał, jak my wszyscy zresztą. O swoich nie wspomnę.
Reasumując, jeśli już ktoś się wpierdzielił w ZP to pomóżmy im przejść te ciężkie chwile.
PS: Z zimnych paluchów też się da wyciągnąć dobry napitek, wystarczy umieć, to tak na marginesie. Mi się udaje.........
Reasumując, jeśli już ktoś się wpierdzielił w ZP to pomóżmy im przejść te ciężkie chwile.
PS: Z zimnych paluchów też się da wyciągnąć dobry napitek, wystarczy umieć, to tak na marginesie. Mi się udaje.........
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Pisze tu gdyż nie chciałem zakładać nowego tematu. Chce otrzymać spirytus luksusowy tylko mam problem z ilością wsadu. Posiadam zbiornik 80l, kolumna 60,3 na 1,5m sprężynki plipek. Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l. Mam pytanie czy muszę wlewać tyle wody aby sama woda zakryła mi grzałki czy wystarczy że mieszanka 55% zakryje mi grzałki oczywiście z jakimś 5l buforem. Z góry dzięki za podpowiedzi.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
To zależy ile masz do przegotowania. Jeśli to ma być całe 80 litrów, wstawiaj spokojnie, bo resztek zostanie Ci ponad 30 litrów. Minimalna, bezpieczna ilość w Twoim sprzęcie to 40 litrów, ale pod warunkiem, że potrafisz uzyskać 95% w całości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Najłatwiej będzie Ci wlać samą wodę w takiej ilości, aby przykryć grzałki(+lekki zapas np 5l) i wtedy dolewać to co będziesz destylować ponownie - wtedy bez względu na jaki % końcowy rozcieńczysz będziesz miał pewność, że Ci nie odkryje grzałek. Tak jak napisał Pretender przemyśl sprawę rozcieńczenia do niższego %, gdyż wydzielenie niektórych związków zachodzi łatwiej przy niższym % wsadu.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. SprawdzoneSebastian120 pisze:Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Sebastian granicę bezpieczeństwa wyznaczy ci zaokrąglenie wyliczeń do pełnych. Piszesz wsad 55%. Zaokrąglisz do 60 i będziesz wiedział.
Sugeruj się bardzo dobrym, napisanym przez najtęższe światowe umysły matematyczne wzorem: pi razy oko.
Gdzie: pi jest wartością procentową wsadu, a oko przedłużeniem rozumu którym się pokierujesz.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Pretender napisał przecież...rozcieńcz bardziej i będziesz miał granice bezpieczeństwa, a trunek wyjdzie lepszy przy okazji.
Sugeruj się bardzo dobrym, napisanym przez najtęższe światowe umysły matematyczne wzorem: pi razy oko.
Gdzie: pi jest wartością procentową wsadu, a oko przedłużeniem rozumu którym się pokierujesz.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Pretender napisał przecież...rozcieńcz bardziej i będziesz miał granice bezpieczeństwa, a trunek wyjdzie lepszy przy okazji.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
O ostatnie gotowanie to się nie boje chodzi mi tylko o gotowanie 55% gdzie ledwo zakryje grzałki, i czy przy tak małym wsadzie w dużym zbiorniku nie odkryje mi grzałek będę odbierał przecież tylko przedgon i potem doleje wody do rozcieńczenia poniżej 20%. Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Chciałbym jednak podkreslic to co pisałem w poprzednim poście;
Metoda 2,5 którą chcesz uskutecznić jest metodą jeszcze bardziej wyrafinowaną, ale to raczej dla purystów. Oczywiście nie odciągam Ciebie od jej stosowania. Podaję tylko alternatywę, którą warto wziąć pod uwagę.
Sebastian120 pisze: Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.
Oczywiście, że tak możesz zrobić. Koledzy jak i ja nie zrozumieliśmy Twoich intencji.Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l. Mam pytanie czy muszę wlewać tyle wody aby sama woda zakryła mi grzałki czy wystarczy że mieszanka 55% zakryje mi grzałki oczywiście z jakimś 5l buforem.
Chciałbym jednak podkreslic to co pisałem w poprzednim poście;
Po ostatnich eksperymentach popartych badaniami chromatograficznymi polecam jako sposób jako wystarczający do otrzymania naprawdę czystego i bezwonnego spirytusu.Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. Sprawdzone
Metoda 2,5 którą chcesz uskutecznić jest metodą jeszcze bardziej wyrafinowaną, ale to raczej dla purystów. Oczywiście nie odciągam Ciebie od jej stosowania. Podaję tylko alternatywę, którą warto wziąć pod uwagę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 cze 2014, 17:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Jednak w tych 18% alkoholu amylowego raczej się nie pozbędę, będę to robił pierwszy raz i szybko raczej drugi raz nie będę bo uzyskana ilość alkoholu wystarczy mi na długi czas a chce osiągnąć dobrą czystą wódkę po po ostatniej degustacji finlandi wpadłem w małe kompleksy hehe. Więc raczej zostane przy metodzie 2,5 twojego przepisu.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Właśnie przy destylacji z niższego %% pozbywamy się większej ilości syfów (w tym alkoholu amylowego), bo łatwiej przechodzą one do przedgonów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
A jak się ma do tego wszystkiego ta tabela? http://www.bimber.info/forum/download.php?id=7121
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Potrzebne jest to do skonstruowania tego wykresu http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Jeżeli względny współczynnik lotności (czyli współczynnik rektyfikacji) jest większy niż 1 to podany związek będzie miał charakter przedgonu i odbierzesz go na początku. Jeżeli jest poniżej 1 - zanieczyszczenie ma charakter pogonu i odbierasz je pod koniec. Im niższy %% wsadu, tym więcej zanieczyszczeń staje się przedgonami. Alkohol amylowy staje się przedgonem przy 40-43% mocy wsadu, a najlepiej jeszcze niżej - 30% i mniej, żeby w miarę sensownie oddzielić najgorsze przedgony.
Jeżeli względny współczynnik lotności (czyli współczynnik rektyfikacji) jest większy niż 1 to podany związek będzie miał charakter przedgonu i odbierzesz go na początku. Jeżeli jest poniżej 1 - zanieczyszczenie ma charakter pogonu i odbierasz je pod koniec. Im niższy %% wsadu, tym więcej zanieczyszczeń staje się przedgonami. Alkohol amylowy staje się przedgonem przy 40-43% mocy wsadu, a najlepiej jeszcze niżej - 30% i mniej, żeby w miarę sensownie oddzielić najgorsze przedgony.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Bardzo dokładny i przydatny opis.
Niestety nie posiadam termometru na dole kolumny i (tak wiem za mało:D-taka była w garażu) 40cm średnicy, ale zgadzam się, że wyrób końcowy w 96.6% zależy od cierpliwości i zachowania procedur dla danego sprzętu.
Wypełnienie 20cm miedź, 170cm wióry z toczenia kwasówki, 5x zimne palce miedź fi9.6, chłodnica 2m miedź 9,6mm w wiadrze 20l +na koniec coś ekstra... beczka 200l wody i pompka do zimnych palców.
Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację albo wywalił 1900zł na gotowca z instrukcją i twierdzi że jest master moonshiner.
Niestety nie posiadam termometru na dole kolumny i (tak wiem za mało:D-taka była w garażu) 40cm średnicy, ale zgadzam się, że wyrób końcowy w 96.6% zależy od cierpliwości i zachowania procedur dla danego sprzętu.
Wypełnienie 20cm miedź, 170cm wióry z toczenia kwasówki, 5x zimne palce miedź fi9.6, chłodnica 2m miedź 9,6mm w wiadrze 20l +na koniec coś ekstra... beczka 200l wody i pompka do zimnych palców.
Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację albo wywalił 1900zł na gotowca z instrukcją i twierdzi że jest master moonshiner.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 15:28 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy od dużej litery.
Powód: Zdania zaczynamy od dużej litery.
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Chyba 40 mm a co do termometru to jeśli masz możliwość to zamontuj - naprawdę ułatwia prowadzenie procesu. Tylko przy Twoim wypełnieniu ciężko stwierdzić gdzie będzie ta 10 półka. Myślałeś nad zmianą na zmywaki albo sprężynki?
P.S. Ja też korzystałem z zamkniętego obiegu: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html ze zbiornikiem 200l i pompką od pralki.
P.S. Ja też korzystałem z zamkniętego obiegu: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html ze zbiornikiem 200l i pompką od pralki.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Dokładnie 40mm (skala mi się odrobinę zachwiała) a drugi termometr w chwili natchnienia i wolnego czasu zakupię i wspawam. Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok (tani alkoholomierz zamyka skale), efekt końcowy na nalewkę lub szybkie leżakowanie z płatkami dębowymi + odrobina karmelu jak dla mnie i dla znajomych jest w sam raz.
------ nie zmieniam nic ------
ps. jeśli napisałem jakieś głupoty to znaczy że degustuję
------ nie zmieniam nic ------
ps. jeśli napisałem jakieś głupoty to znaczy że degustuję
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Zdziwisz się jaki wtedy dopiero będzie procent i na pewno będzie +OK
A co ci szkodzi kupić kilkanaście zmywaków ( w Lidlu za 3 szt. ok. 3 zł) i wypróbować takie wypełnienie.ziulek1985 pisze:Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok
Zdziwisz się jaki wtedy dopiero będzie procent i na pewno będzie +OK
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Jeżeli chodzi o kwestię wypełnienia to ostatnio dostałem próbkę z aparatu z wypełnieniem z wiórów, ale dodatkowo prasowanych - według właścicieli do około 1,5 m rury wcisnęli 2 "wory" takich wiórów. Moc i zapach oceniłbym na 5(może 5+). Z opisu też wygląda on na CM - jak go obejrzę na żywo to coś więcej napiszę, bo zapowiada się ciekawie .
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
...Radius... a dlaczego uważasz że zmywaki są lepsze od wiórów z obcinania prętów (szerokie na 1.7mm i bardzo cienkie) wytrawionych w fosolu ? moja konstrukcja to kopia sprzętu z początku lat 90tych, z tym ze zamiast kega w orginale była beczka miedziana. Jedynie może bym się pokusił o sprężynki ale to może w następnej konstrukcji jeśli do takowej dożyje.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Ale... zmywaki nie układają się równo a wióry po wytrawieniu są bardzo zbliżone do grubszych zmywaków i są jak krótkie sprężynki idealne do zasypania + trzy razy kijem od miotły żeby uzyskać takie ułożenie musiałbyś rozciąć każdy zmywak na 15 części więc dalej obstaje za wiórami (byle nie za długie), może nie mam takiego doświadczenia jak koledzy ale moim zdaniem jedynie sprężynki mogłyby się ułożyć bardziej równomiernie.
ps. ostatni popęd wyszedł wyśmienicie spirytusik na nalewkę wiśniową w 100% zadowalający moje oczekiwania pomimo niesklarowanego do końca nastawu.
ps. ostatni popęd wyszedł wyśmienicie spirytusik na nalewkę wiśniową w 100% zadowalający moje oczekiwania pomimo niesklarowanego do końca nastawu.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM
Wysłane za pomocą Tapatalk
Bzdura, bzdura i bzdura.ziulek1985 pisze:Ale... zmywaki nie układają się równo(1)a wióry po wytrawieniu są bardzo zbliżone do grubszych zmywaków(2) i są jak krótkie sprężynki idealne do zasypania(3)
Wysłane za pomocą Tapatalk
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
W związku z tym że wypowiedzieli się inni, muszę:
1) przyznać rację koledze Radius'owi
2) podziękować za wyprowadzenie z błędu
3) stwierdzić, że jestem mało wymagający, bądź mam zaburzoną subiektywną ocenę własnego wyrobu.
A tak na poważnie, przyjmuje krytykę, ale jednak pozostanę na wiórach a może kiedyś w przyszłości zbuduję od podstaw nową kolumnę.
1) przyznać rację koledze Radius'owi
2) podziękować za wyprowadzenie z błędu
3) stwierdzić, że jestem mało wymagający, bądź mam zaburzoną subiektywną ocenę własnego wyrobu.
A tak na poważnie, przyjmuje krytykę, ale jednak pozostanę na wiórach a może kiedyś w przyszłości zbuduję od podstaw nową kolumnę.
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Nie wiem czy warto cokolwiek tu dopowiadać bom wszak ZIELONKA ale-
zamontowałem zaworek precyzyjny na dopływie wody do ZP, moc mam stałą spod zbiornika 30l 1000w i opaska dookoła około 1000.
Mocy nie mogę zmieniać(Dzięki Panu z Myszkowa) więc odpada problem kilku parametrów. U mnie obsługa polega na rozpoczęciu skraplania i zwiększeniu przepływu aby go zabić. Potem zmniejszam przepływ aby pojawił sie jakis produkt. Zostawiam jak kapie jak u spaqdochroniarzy czyli 121, 122, 123, znaczy co sekundę. I tyle . Reszta to jak śpiewał Gintrowski kwestia smaku(i zapachu). Po odrzuceniu RELIGIJNEJ 200g leci naprawdę coś co się nadaje do spożycia( robię jęczmień lub kukurydzę-pycha) Jak zrobię dwa razy to traci ten piękny kwaskowo-winny posmak-wtedy mamy LUX ale wolę 1szy raz bo i tak mam 95 (kolumna 120cm i zmywaki!!!) ale ma smak który lubię. Z jęczmienia mam tajny przepis i jest bajka(14 dni), z kukurydzy wg wujka Jesse i jest NAPRAWDĘ DOBRE.
zamontowałem zaworek precyzyjny na dopływie wody do ZP, moc mam stałą spod zbiornika 30l 1000w i opaska dookoła około 1000.
Mocy nie mogę zmieniać(Dzięki Panu z Myszkowa) więc odpada problem kilku parametrów. U mnie obsługa polega na rozpoczęciu skraplania i zwiększeniu przepływu aby go zabić. Potem zmniejszam przepływ aby pojawił sie jakis produkt. Zostawiam jak kapie jak u spaqdochroniarzy czyli 121, 122, 123, znaczy co sekundę. I tyle . Reszta to jak śpiewał Gintrowski kwestia smaku(i zapachu). Po odrzuceniu RELIGIJNEJ 200g leci naprawdę coś co się nadaje do spożycia( robię jęczmień lub kukurydzę-pycha) Jak zrobię dwa razy to traci ten piękny kwaskowo-winny posmak-wtedy mamy LUX ale wolę 1szy raz bo i tak mam 95 (kolumna 120cm i zmywaki!!!) ale ma smak który lubię. Z jęczmienia mam tajny przepis i jest bajka(14 dni), z kukurydzy wg wujka Jesse i jest NAPRAWDĘ DOBRE.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Ja u siebie mam tylko jedną grzałkę 1500v, (wtedy sprzedawca mówił ze kolumnie 50mm. łatwiej jest ustabilizować taką grzalką ) jak kupuje się sprzęt w tańszej opcji bez regulatora a za to z ocieplonym kegiem i kolumną, gdyż ocieplenie ma duży wpływ na temperature wewnątrz kotła i większa grzałka jest w tym przypadku zbędna.. I żeby na początku procesu jak jeszcze nie kapie a temperatura na szczycie szybko wzrasta, (wyłączam) grzałke na chwile, i ponownie (włączam) żeby w ten sposób zalać kolumne. Żeby kolumna zalała się flegmą. Czy Wy też byście tak zalewali ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 paź 2015, 13:50 przez Drupi, łącznie zmieniany 3 razy.
I like noble drinks.
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Drupi - Grzałki się nie wyłancza tylko wyłącza, a ponownie się włącza nie włancza.
Zielonka - nie ma tajnych przepisów, my tu jesteśmy po to aby się wiedzą i doświadczeniem dzielić.
Poza tym że zato pisze się osobno, to nie ma żadnego za to. A jest ZA TO kubeł wody na głowę. Cieszcie się że nie wylądowaliście w szokujących tematach.
Polecam powrót do pierwszego wpisu tego tematu, oraz dokładne studium owego.
A zastosowanie grzałki o odpowiedniej mocy która teoretyczne ustabilizuje proces? BEZ REGULATORA.
Zajefajny pomysł.
Polecam usunięcie powyższych postów jako zaśmiecające temat WŁONCZNIE z moim.
Zielonka - nie ma tajnych przepisów, my tu jesteśmy po to aby się wiedzą i doświadczeniem dzielić.
Poza tym że zato pisze się osobno, to nie ma żadnego za to. A jest ZA TO kubeł wody na głowę. Cieszcie się że nie wylądowaliście w szokujących tematach.
Polecam powrót do pierwszego wpisu tego tematu, oraz dokładne studium owego.
A zastosowanie grzałki o odpowiedniej mocy która teoretyczne ustabilizuje proces? BEZ REGULATORA.
Zajefajny pomysł.
Polecam usunięcie powyższych postów jako zaśmiecające temat WŁONCZNIE z moim.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
OK. rozrywek. Proponuje Ci przy najbliższej okazji porozmawiać z profesjonalną kucharką. Albo samemu spróbuj zrobić eksperyment :
1. Spróbuj zagotować rosół bardzo szybko na dużym palniku.
2. Spróbuj zrobić to najwolniej jak potrafisz na małym palniku nawet pół dnia ale żeby cały czas się gotowało.
3. A potem spróbuj obydwa sam, lub niech kto inny też spróbuje, a zobaczysz wielką różnice .
1. Spróbuj zagotować rosół bardzo szybko na dużym palniku.
2. Spróbuj zrobić to najwolniej jak potrafisz na małym palniku nawet pół dnia ale żeby cały czas się gotowało.
3. A potem spróbuj obydwa sam, lub niech kto inny też spróbuje, a zobaczysz wielką różnice .
I like noble drinks.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Sprzedawca- co widać po tm, co sprzedaje- nie ma zielonego pojęcia jak to działa. Cóż, urok Allegro. Nie wiem jaki sens ma powyższy post rosołowy, bo nijak się to ma do destylacji.
Do rzecz- zalewanie kolumny nie polega na odłączaniu grzałki. Zalać mógłbyś grzejąc wyższą mocą przy maksymalnym przepływie przez głowicę CM. Grzałka 1500W nie wystarczy do zalania 50mm, chyba, że w bardzo szczególnych warunkach. Jeżeli chcesz zwilżyć wypełnienie przed stabilizacją (co jest bardzo dobrym kierunkiem), polecam wlanie od góry- jeżeli masz taka techniczną możliwość- flaszki spirytusu.
Do rzecz- zalewanie kolumny nie polega na odłączaniu grzałki. Zalać mógłbyś grzejąc wyższą mocą przy maksymalnym przepływie przez głowicę CM. Grzałka 1500W nie wystarczy do zalania 50mm, chyba, że w bardzo szczególnych warunkach. Jeżeli chcesz zwilżyć wypełnienie przed stabilizacją (co jest bardzo dobrym kierunkiem), polecam wlanie od góry- jeżeli masz taka techniczną możliwość- flaszki spirytusu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
No i się narobiło, przepis nazywam tajny ponieważ nie mój i wycyganiłem go po dwudniowym spożywaniu, pod przysięgą z piórem czarnego koguta wycelowanym w oko. Jeśli jednak kolega ROZRYWEK zainteresowany było pytać , dałem DRUPIEMU na priv bo po prostu zapytał
Nie sądziłem że jako ZIELONKA mógłbym wnieść akurat cudzy przepis na forum ale biorąc pod uwagę że przepisodawca jest zagorzałym(piękne słowo) miłośnikiem naturalnych produktów i procesów to pewnie da się go przekonać że warto go upowszechnić.
Zapytam.
Nie sądziłem że jako ZIELONKA mógłbym wnieść akurat cudzy przepis na forum ale biorąc pod uwagę że przepisodawca jest zagorzałym(piękne słowo) miłośnikiem naturalnych produktów i procesów to pewnie da się go przekonać że warto go upowszechnić.
Zapytam.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię