Tytuł: Re: Jak operować na tym destylatorze - Pomocy!
Napisane: poniedziałek, 6 wrz 2010, 09:32
Dziękuje Panowie za profesjonalne podpowiedzi. Biorę się za modernizację mojej machiny zła (lub jak kto woli dobra:)). O sukcesach lub porażkach powiadomię na bieżąco. Pozdrawiam Krzysiek
Napisane: poniedziałek, 6 wrz 2010, 14:48
Do MASOLA. Witam mam pytanko mam taka sama aparaturę jak kolega i również nie posiadam tego wentylka mógłbyś wytłumaczyć dokładniej w jaki to sposób zrobić??
Napisane: poniedziałek, 6 wrz 2010, 18:08
Refluxem bawię sią od prawie 2 lat, głównie ZP i spróbuję się ustosunkować do wcześniejszych wypowiedzi. Mój prototyp miał ZP i reflux zewnętrzny, bardzo szybko zrezygnowałem z tego drugiego. Dwa refluksy to jest nieporozumienie. Poza tym operowanie refluxem zewnętrznym sprawia wiele kłopotu. Moja rada zamknij ten kurek. Na początek, tak jak pisał Zygmunt, po skoku temperatury na głowicy, zimna woda na ZP do zatrzymania odbioru, jeśli nie skutkuje to zmniejsz grzanie. (termometr koniecznie z dziesiętnymi). 20-30 min powoli zaczynasz odbiór (powoli zmniejszasz napływ wody na ZP) Zaczyna kapać przedgon, temperatura na kolumnie nie musi wynosić 78,3, powinna się ustabilizować na jakimś poziomie od 77,6 do 78,3 (u mnie jest to 77,6-77,8) Ma być stabilna i już. Jeśli chodzi o tempo odbioru, to mierzysz moc, na zmywakach w mojej aparaturze uzyskuję spokojnie 96% przy ca 1,2l/h. Mozesz próbować szybszego odbioru, lecz jeśli będzie za szybko, moc psoty spadnie. Tak aż do pogonu, skok temperatury o 0,2 st. sygnalizuje poczatek pogonu, a pogon śmierdzi niemilosiernie (dlatego tak ważny termomert 00,0).
Napisane: wtorek, 7 wrz 2010, 06:45
gocu031 napisał(a):
Do MASOLA. Witam mam pytanko mam taka sama aparaturę jak kolega i również nie posiadam tego wentylka mógłbyś wytłumaczyć dokładniej w jaki to sposób zrobić??
Witam, nie wiem z czego masz ten odcinek pod chłodnicą, ale najprościej to dać tam jakiś trójnik i pociągnąć rurkę silikonową do góry tak, żeby wystawał tuż nad chłodnicę można ją tam przymocować jakąś obejmą, ale na szybko to nawet drut się nada pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości