Przerobiłem nastaw i powiem, że spodziewałem się więcej z jabłka. Następny nastaw będzie z większą ilością soku. Teraz chyba dam ok. 18 L i zobaczymy.
Odbierałem od 80% do 60% i wyszło 2,2L 70% produktu
Zrobię drugi nastaw, połączę i zobaczę czy będzie leciał drugi raz. Teraz jest chyba ok. Nie śmierdzi drożdżami.
UWAGA!
Pomiędzy procesami polecam przeczyścić wypełnienie Ja tego nie zrobiłem i mam produkt o lekkim zapachu i posmaku whisky. Nie ma masakry, ale czuć. Pewnie bardziej doświadczeni to wiedzą, ale ja nie przewidziałem
Jak odbierać bimberek?
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Brawo Ty!! Dobrze, że sam doszedłeś do tego wniosku. A jak miało smakować, skoro dałeś wieceje wody niz soku? Zrób na samym soku, a cukru zdecydowanie mniej. Sok ma stanowić materiał główny, a nie pożywkę dla drożdży! Co do cięcia to tnij na zapach, nie sugeruj się woltażem.
Aha, nie mieszałbym w przyszłości obydwu destylatów.
Aha, nie mieszałbym w przyszłości obydwu destylatów.
-
Autor tematu - Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Po zabawach mogę powiedzieć jedno. Jest ogromna różnica po jednokrotnym procesie na destylatorze prostym oraz po jednym procesie na kolumnie z małym powrotem. Kolejne zabawy będę prowadził na kolumnie z małym refluxem. Odbierałem ok. 80-85% i wyszło ekstra. Polecam wszystkim, którzy chcą mały smrodek, ale także w miarę czysty produkt.
Czytałem od tamtego czasu forum, ale także trochę z własnego doświadczenia nauczyłem się sporo. Teraz pora na sezon nalewkowy i likierowy
Czytałem od tamtego czasu forum, ale także trochę z własnego doświadczenia nauczyłem się sporo. Teraz pora na sezon nalewkowy i likierowy