Jak odgotować gęsty nastaw - Śliwowica 2009

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

Autor tematu
dmatys
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 wrz 2009, 19:43

Post autor: dmatys »

Odgotowuje w bańce po mleku ocynowanej zacier ze śliwek - i dochodzę do coraz bardziej pewnego przekonania, że śliwki w zacierze które zostały potraktowane wiertarką z mieszadłem + pektopol - nie stanowią żadnego problemu z przypalaniem - odgotowuje kolejna bańkę do każdej wlewałem coraz gęstszy zacier - uważając aby nie było tylko tam pestek - za każdym razem po gotowaniu bańka lśni czystością - zostało mi z jednej beczki dosłownie z 5 l gęstwiny - większość to pestki - i nie stosuję kąpieli wodnej (a miałem taki zamiar) :!:

Edit
Dodam, że wiertarki używałem dosyć często (co kilka dni) podczas fermentacji i nie żałowałem czasu na mieszanie zacieru!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”