Jak odbierać bimberek?
-
Autor tematu - Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Witajcie
Dziś wstawiłem 5 kg cukru, 12L soku jabłkowego(Riviva) i drożdże Turbo Fruit. Dopełnilem do ok. 27L wodą. BLG wyszło ponad 23.
Mam pytanie odnośnie samej destylacji. W jakich zakresach % odbieracie bimberek? Wystarczy 80-40% czy może poniżej 40%? Ma to być lekko smakowy bimberek na weselicho, raz pędzony z ewentualnie sokiem dolanym, aby otrzymać odpowiedni procent Będzie dojrzewał ok 1 roku i dwóch miesięcy, o ile nie wyjdzie mistrzowski Ma być jak na wesele, czyli lekko śmierdzący
Pozdrawiam,
Mateusz
Dziś wstawiłem 5 kg cukru, 12L soku jabłkowego(Riviva) i drożdże Turbo Fruit. Dopełnilem do ok. 27L wodą. BLG wyszło ponad 23.
Mam pytanie odnośnie samej destylacji. W jakich zakresach % odbieracie bimberek? Wystarczy 80-40% czy może poniżej 40%? Ma to być lekko smakowy bimberek na weselicho, raz pędzony z ewentualnie sokiem dolanym, aby otrzymać odpowiedni procent Będzie dojrzewał ok 1 roku i dwóch miesięcy, o ile nie wyjdzie mistrzowski Ma być jak na wesele, czyli lekko śmierdzący
Pozdrawiam,
Mateusz
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Tego typu trunki robię na CM z niewielkim refluksem, wypełnienie około 60 cm miedzi. Zawsze staram się odbierać tak, by średnia odebranego urobku miała moc około 85%. Jeżeli ma to mieć smrodek, to załóż niższy procent, Ty musisz zdecydować. Na wesele to tych nastawów musisz zrobić więcej, dojdziesz do wprawy.
Poniżej 40%, do następnej destylacji.
Ostatnio na nieco inny cel robiłem nastaw cukrowy. Destylowałem na CM tylko raz, starałem się uzyskać na początku powyżej 90%. Opinia degustatorów była taka, że jest "prima" i na pewno było destylowane jak nie 3, to na pewno 2 razy.
Poniżej 40%, do następnej destylacji.
Ostatnio na nieco inny cel robiłem nastaw cukrowy. Destylowałem na CM tylko raz, starałem się uzyskać na początku powyżej 90%. Opinia degustatorów była taka, że jest "prima" i na pewno było destylowane jak nie 3, to na pewno 2 razy.
-
- Posty: 41
- Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Witaj! Nie wiem jakiej konstrukcji posiadasz sprzęt, ale ja na swoim CM robię smakówki w jeden konkretny sposób. Mam precyzyjne regulowanie wody na deflegmatorze (deflegmator typu shotgun) zaworkiem więc nim steruję prędkością odbierania i mocą destylatu, po rozgrzaniu kotła ustawiam spokojne grzanie (taboret gazowy) i ustawiam zaworkiem prędkość odbierania przedgonu bardzo delikatnie po kropelce, jeśli na nos wyczuję już koniec przedgonowych smrodków wtedy przykręcam przepływ wody na deflegmator i odbieram dość szybkim tempem destylat o mocy 75-80% (obserwacja na papudze) nie schodzę poniżej 75%. Utrzymuję taki stan praktycznie do samego końca procesu, ponieważ według mnie najbardziej aromatyczny destylat pędzi się właśnie w okolicach 75-80%. No i ja zawsze puszczam po raz drugi parę w rury, ponieważ po jednym razie nie uważam tego produktu jako gotowego do spożycia, jest to jak dla mnie półprodukt, surówka jak spirytus gorzelniany niesmaczne po prostu.
-
Autor tematu - Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Mam sprzęt identyczny jak z ponizszego linku tyle, że miedziany z wypełnieniem zmywakowym:
http://brokenoardistillingequipment.com ... ot-stills/
BLG nie zeszło do pożądanego poziomu(do wczorajszego wieczoru) i przez to będę musiał przesunąć zabawę o 2 tygodnie. Za to porządnie wyklaruje się
http://brokenoardistillingequipment.com ... ot-stills/
BLG nie zeszło do pożądanego poziomu(do wczorajszego wieczoru) i przez to będę musiał przesunąć zabawę o 2 tygodnie. Za to porządnie wyklaruje się
-
- Posty: 41
- Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Nie no bracie na takim sprzęcie to obowiązkowo 2 razy musi być puszczone aby dało się spożywać
Radzę odbierać do 50% max do 40% przy pierwszym psoceniu reszty nie ciągnąć w ogóle bo według mnie szkoda gazu na grzanie i ciągnięcie pogonów.
Przy drugim pędzie daj spokojne grzanie i odbieraj dopóki smak i zapach będzie Ci odpowiadał.
Musisz się uzbroić w cierpliwość bo na tym sprzęcie i przy spokojnym grzaniu proces będzie trwał dość długo
Co do ostatnich BLG to spokojnie poczekaj bo jeśli % w nastawie jest dość wysoki to nie wszystkie grzybki wytrzymają a te najsilniejsze które jeszcze pracują powoli będą przerabiać cukier chyba, że wszystkie padną od % wtedy cukier nie spadnie
Radzę odbierać do 50% max do 40% przy pierwszym psoceniu reszty nie ciągnąć w ogóle bo według mnie szkoda gazu na grzanie i ciągnięcie pogonów.
Przy drugim pędzie daj spokojne grzanie i odbieraj dopóki smak i zapach będzie Ci odpowiadał.
Musisz się uzbroić w cierpliwość bo na tym sprzęcie i przy spokojnym grzaniu proces będzie trwał dość długo
Co do ostatnich BLG to spokojnie poczekaj bo jeśli % w nastawie jest dość wysoki to nie wszystkie grzybki wytrzymają a te najsilniejsze które jeszcze pracują powoli będą przerabiać cukier chyba, że wszystkie padną od % wtedy cukier nie spadnie
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 23:28
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Chcesz podać na weselu śmierdzącą berbeluchę, twierdząc że to będzie gościom smakować?
Pędzone jeden raz badziewie. Załamuję ręce.
Podaj nastaw, po co to w ogóle destylować?
Niestety nie otrzymasz odpowiedzi, tutaj o cięciu frakcji jest napisane wszystko, wystarczy poczytać, a ty wlazłeś z buciorami bez pukania zresztą i pytasz jak zrobić totalny syf i jeszcze podać to weselnym gościom.................
Ps: Dobrej jakości bimber ma delikatnie zalatywać bimbrem a nie śmierdzieć na kilometr.
Powinieneś automatycznie w szokujących tematach wylądować. Poczytaj sobie ten temat. Polecam.
markus383 pisze:Witajcie
Dziś wstawiłem 5 kg cukru, 12L soku jabłkowego(Riviva) i drożdże Turbo Fruit. Dopełnilem do ok. 27L wodą. BLG wyszło ponad 23.
Mam pytanie odnośnie samej destylacji. W jakich zakresach % odbieracie bimberek? Wystarczy 80-40% czy może poniżej 40%? Ma to być lekko smakowy bimberek na weselicho, raz pędzony z ewentualnie sokiem dolanym, aby otrzymać odpowiedni procent Będzie dojrzewał ok 1 roku i dwóch miesięcy, o ile nie wyjdzie mistrzowski Ma być jak na wesele, czyli lekko śmierdzący
Pozdrawiam,
Mateusz
Chcesz podać na weselu śmierdzącą berbeluchę, twierdząc że to będzie gościom smakować?
Pędzone jeden raz badziewie. Załamuję ręce.
Podaj nastaw, po co to w ogóle destylować?
Niestety nie otrzymasz odpowiedzi, tutaj o cięciu frakcji jest napisane wszystko, wystarczy poczytać, a ty wlazłeś z buciorami bez pukania zresztą i pytasz jak zrobić totalny syf i jeszcze podać to weselnym gościom.................
Ps: Dobrej jakości bimber ma delikatnie zalatywać bimbrem a nie śmierdzieć na kilometr.
Powinieneś automatycznie w szokujących tematach wylądować. Poczytaj sobie ten temat. Polecam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Przerobiłem nastaw i powiem, że spodziewałem się więcej z jabłka. Następny nastaw będzie z większą ilością soku. Teraz chyba dam ok. 18 L i zobaczymy.
Odbierałem od 80% do 60% i wyszło 2,2L 70% produktu
Zrobię drugi nastaw, połączę i zobaczę czy będzie leciał drugi raz. Teraz jest chyba ok. Nie śmierdzi drożdżami.
UWAGA!
Pomiędzy procesami polecam przeczyścić wypełnienie Ja tego nie zrobiłem i mam produkt o lekkim zapachu i posmaku whisky. Nie ma masakry, ale czuć. Pewnie bardziej doświadczeni to wiedzą, ale ja nie przewidziałem
Odbierałem od 80% do 60% i wyszło 2,2L 70% produktu
Zrobię drugi nastaw, połączę i zobaczę czy będzie leciał drugi raz. Teraz jest chyba ok. Nie śmierdzi drożdżami.
UWAGA!
Pomiędzy procesami polecam przeczyścić wypełnienie Ja tego nie zrobiłem i mam produkt o lekkim zapachu i posmaku whisky. Nie ma masakry, ale czuć. Pewnie bardziej doświadczeni to wiedzą, ale ja nie przewidziałem
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Brawo Ty!! Dobrze, że sam doszedłeś do tego wniosku. A jak miało smakować, skoro dałeś wieceje wody niz soku? Zrób na samym soku, a cukru zdecydowanie mniej. Sok ma stanowić materiał główny, a nie pożywkę dla drożdży! Co do cięcia to tnij na zapach, nie sugeruj się woltażem.
Aha, nie mieszałbym w przyszłości obydwu destylatów.
Aha, nie mieszałbym w przyszłości obydwu destylatów.
-
Autor tematu - Posty: 186
- Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
- Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: mazowsze
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jak odobierać bimberek?
Po zabawach mogę powiedzieć jedno. Jest ogromna różnica po jednokrotnym procesie na destylatorze prostym oraz po jednym procesie na kolumnie z małym powrotem. Kolejne zabawy będę prowadził na kolumnie z małym refluxem. Odbierałem ok. 80-85% i wyszło ekstra. Polecam wszystkim, którzy chcą mały smrodek, ale także w miarę czysty produkt.
Czytałem od tamtego czasu forum, ale także trochę z własnego doświadczenia nauczyłem się sporo. Teraz pora na sezon nalewkowy i likierowy
Czytałem od tamtego czasu forum, ale także trochę z własnego doświadczenia nauczyłem się sporo. Teraz pora na sezon nalewkowy i likierowy