Jak obsługiwać destylator ?
Koledzy dopiero co zaczynam przygodę z psoceniem stąd moje pytanie.Jak obsługiwać taki destylator?(keg 50l,kolumna120cm,dwa odstojniki z zaworami kulkowymi połączone z chłodnicą i kolumna dwoma rurkami na gorze i dole).Moje pytanie jest następujące:
1.Czy zawory w odstojnikach maja być cały czas zamknięte i odstojniki opróżnione po destylacji czy np.co jakiś otwierane żeby spuścić przedgon,pytam gdyż ostatnio wprowadzono mnie w błąd i po destylacji wlałem towar z ostojników do serca po czym towarem zaczął mieć ostry smak.
2.Jaką temperaturę utrzymywać w kotle i na kolumnie żeby wszystko było ok?
1.Czy zawory w odstojnikach maja być cały czas zamknięte i odstojniki opróżnione po destylacji czy np.co jakiś otwierane żeby spuścić przedgon,pytam gdyż ostatnio wprowadzono mnie w błąd i po destylacji wlałem towar z ostojników do serca po czym towarem zaczął mieć ostry smak.
2.Jaką temperaturę utrzymywać w kotle i na kolumnie żeby wszystko było ok?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak obsługiwać destylator ?
Temperatury w kotle nie utrzymasz na stałym poziomie, zawsze będzie rosnąć wraz z ubywaniem alkoholu ze wsadu
Co do reszty to radzę nieco poczytać na temat odstojników :
http://alkohole-domowe.com/forum/odstoj ... tml#p79442
Co do reszty to radzę nieco poczytać na temat odstojników :
http://alkohole-domowe.com/forum/odstoj ... tml#p79442
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 115
- Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
- Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak obsługiwać destylator ?
Wnioskując z opisu twój sprzęt to pewnie ZP ...
polecam ten temat ..
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html
polecam ten temat ..
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jak obsługiwać destylator ?
Odstojniki albo wytnij albo ociepl i zrób powrót do kolumny. Syf który się w nich zbiera będzie siał przez cały proces. Na tą chwilę opróżnić w trakcie odbioru przedgonu i bezpośrednio przed odbiorem serca. Jak dopiero co nabyłeś to oddaj. Szkoda siana i nerwów.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Jak obsługiwać destylator ?
Kup w aptece 2 zestawy do przetaczania tzw. kroplówki. Są chyba po 1,6zł. Na spusty z odstojników załóż odpowiednie wężyki silikonowe stopniowane do rurki od kroplówki. Bezpośrednio pod zaworem z 10cm grubszego wężyka i po nim redukcja do kroplówki. Zawory otwarte przez cały proces a zaciskiem kroplówki regulujesz kapanie tak by poziom cieczy w grubszym wężyku był tuż pod odstojnikem. Z każdego łapiesz do osobnego słoika i co jakiś czas sprawdzasz czy śmierdzi. Jak zacznie być znośne to zmieniasz słoik i ten już znośniejszy dodajesz do następnej destylacji.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Jak obsługiwać destylator ?
Mam na myśli destylację następnej partii nastawu (owoce dają nastaw, zacier dają zboża itp. traktowane enzymami). Ale przy śliwkach sam musisz ocenić. Być może będzie to na tyle aromatyczne, ze dodasz do drugiej destylacji lub nawet bezpośrednio do serca. Sprawdź rozrabiając do około 20% mocy.
Re: Jak obsługiwać destylator ?
Koledzy na kegu 99,5 stopni i cały czas kapie 85% - powoli bo powoli, ale kapie. Do ilu stopni to ciągnąć? Ustawiłem regulator napięcia na 45% temp. na kolumnie 78 stopni na samym początku przez około 3 godziny na samym końcu było 84 na kolumnie i 99,5 na kegu destylat o mocy 85% kapie 2 krople na sekundę... Dodam, że pierwsze na litry nakapało ok 96%. Ze śliwowicą ma to chyba mało wspólnego, bo to czysty spiryt... Dodam, że wcześniejszy wysportowany robiłem na 100% grzania a temperaturę na kolumnie regulowałem tylko przepływem wody i wszytko poszło dużo szybciej, było tego więcej, ale końcowy destylat leciał o mocy 50% a temp kolumny 86 stopni. Jakieś wskazówki jak przyspieszyć cały proces, jednocześnie nie tracąc na jakości???
Re: Jak obsługiwać destylator ?
Koledzy jeszcze jedno pytanko a mianowicie mam w dwóch oddzielnych sloikach destylat z tego samego gotowania jeden o mocy 96 % prawie całkowicie pozbawiony aromatu śliwek przynajmniej tak mi się wydaje (czysty spiryt) i dwa i pół litra 85 % ładnie pachnącej mikstury:) czy jak razem to połączę to wszystko razem nabierze zapachu i smaku po rozcieńczeniu do ok.60%
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy