Kiełkowanie kukurydzy robiłem trochę inaczej. Nie robiłem jej kąpieli w wodzie przez dłuższy czas. Na podłodze pomieszczenia rozłożyłem folię, na folię szary papier toaletowy zwilżony zraszaczem. Na tak przygotowane podłoże rozsypałem kukurydzę. Kukurydza bardzo szybko kiełkowała w temp. ok. 18st jednak warstwa ziarna nie może być zbyt duża. Trzeba trochę częsciej zraszać jednak nie ma potrzeby mieszania ziarna a nadmiar wody pochłania papier który później powoli oddaje wodę ziarnu. Zebranie takich kiełków musi być jednak trochę ostrożniejsze żeby nie zebrać ich razem z papierem. Nie polecam w ten sposób kiełkować małych nasion np jęczmienia z powodu trudnosci z jego zebraniem. Metoda kiełkowania na papierze jest znana w ogrodnictwie. Ja przed sianiem nasion z paczki zawsze sprawdzam ich zdolnosć kiełkowania. Wykładam po 10 sztuk z każdej paczki na wilgotny papier i w przybliżeniu mam wartosć procentową wschodu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości