Jak klarować Cydr
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Klarowanie
Nie, nie nagazuje sie wtedy- chyba, że dodasz strzykawką troszkę świeżych drożdży- patent z piwowarstwa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Jak klarować Cydr
1-2ml gęstwy na butelkę. Jeżeli nie masz akurat gęstwy, to wystartuj 1-1,5g suchych w 50ml wody i dodawaj po 1ml- wystarczy na 40 butelek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Jak klarować Cydr
Panowie, po co klarować cydr? Wkrótce będę musiał pojąć taką decyzję i zastanawiam się, czy jest sens to w ogóle robić? Sok mam naturalny, z tłoczni, naturalnie mętny. Jaki jest sens oddzielać te zmętnienia skoro są one wyróżnikiem naturalnego pochodzenia soku? Gdybym zrobił nastaw w oparciu o koncentrat soku lub soki w kartonikach (robione z koncentratu) to miałbym go klarowny.
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 21
- Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jak klarować Cydr
Ja też postanowiłem nie klarować, mój cydr ma już pięć tygodni i jak dziś go butelkowałem to dalej był lekko mętny. Zobaczymy czy za kilka tygodni dalej taki będzie czy osad opadnie. W sumie to ważniejszy jest ten niepowtarzalny smak cydru a nie wrażenia wizualne;)
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”
Kroniki Jakuba Wędrowycza
Kroniki Jakuba Wędrowycza
Re: Jak klarować Cydr
I jak się tam maja wasze cydry???
Rozlewane nieklarowne sklarowały się??? Jeśli tak, to po jakim czasie i jaki jest osad w butelce, zwarty przy dnie czy raczej taki rzadki mieszający się z cydrem podczas nalewania do szklanki???
Klarował ktoś sztucznie i dodawał potem drożdże do refermentacji podczas butelkowania??? Jak to wpływa na smak cydru, jest tak samo aromatyczny jak ten nieklarowny???
Właśnie mam 2 fermentatory każdy po 25l po tygodniu burzliwej fermentacji zlane znad osadu na cicha fermentacje. Cydr zrobiony z soku tłoczonego na zimno, naturalnie mętnego.
Ile trwa grawitacyjne klarowanie??? Jak długo musiałby „stać” cydr w fermentatorze by do butelek rozlać już klarowny???
Rozlewane nieklarowne sklarowały się??? Jeśli tak, to po jakim czasie i jaki jest osad w butelce, zwarty przy dnie czy raczej taki rzadki mieszający się z cydrem podczas nalewania do szklanki???
Klarował ktoś sztucznie i dodawał potem drożdże do refermentacji podczas butelkowania??? Jak to wpływa na smak cydru, jest tak samo aromatyczny jak ten nieklarowny???
Właśnie mam 2 fermentatory każdy po 25l po tygodniu burzliwej fermentacji zlane znad osadu na cicha fermentacje. Cydr zrobiony z soku tłoczonego na zimno, naturalnie mętnego.
Ile trwa grawitacyjne klarowanie??? Jak długo musiałby „stać” cydr w fermentatorze by do butelek rozlać już klarowny???
jaro_78
...dziwny naród, cały weekend "tankuje" a w poniedziałek i tak jedzie z pustym bakiem...
...dziwny naród, cały weekend "tankuje" a w poniedziałek i tak jedzie z pustym bakiem...
Re: Jak klarować Cydr
Poszperałem troszkę po necie i znalazłem dziecinnie prosty sposób na klarowanie cydru, mianowicie dodanie PEKTOPOLu. Enzymy pektolityczne wchodzące w skład kompleksu ( poligalakturonazy, pektynoesterazy, liazy pektynianowe) powodują rozkład pektyny w miazgach i sokach owocowych. Oprócz enzymów pektolitycznych preparat zawiera celulazy, hemicelulazy, proteazy i inne enzymy, które hydrolizują polisacharydy i białka wspomagając proces obróbki miazg i klarowanie soków owocowych.
Postanowiłem przetestować to sobie, do jednego fermentora w którym miałem 22l cydru dodałem 2 ml PEKTOPOLu a do drugiego z ta samą zawartością cydru dodałem KLARMEDu.
Ten z PEKTOPOLem sklarował się w przeciągu 2 dni.
Ten z KLARMEDem sklarował się po tygodniu.
Z tego, co było już tu napisane po klarowaniu KLARMEDem trzeba dodawać drożdże do refermentacji w butelkach.
Po PEKTOPOLu nie ma tej konieczności gdyż nie zagraża on drożdżom żyjącym sobie w cyderku.
Ja jestem za klarowaniem PEKTOPOLem i polecam to wszystkim.
Postanowiłem przetestować to sobie, do jednego fermentora w którym miałem 22l cydru dodałem 2 ml PEKTOPOLu a do drugiego z ta samą zawartością cydru dodałem KLARMEDu.
Ten z PEKTOPOLem sklarował się w przeciągu 2 dni.
Ten z KLARMEDem sklarował się po tygodniu.
Z tego, co było już tu napisane po klarowaniu KLARMEDem trzeba dodawać drożdże do refermentacji w butelkach.
Po PEKTOPOLu nie ma tej konieczności gdyż nie zagraża on drożdżom żyjącym sobie w cyderku.
Ja jestem za klarowaniem PEKTOPOLem i polecam to wszystkim.
jaro_78
...dziwny naród, cały weekend "tankuje" a w poniedziałek i tak jedzie z pustym bakiem...
...dziwny naród, cały weekend "tankuje" a w poniedziałek i tak jedzie z pustym bakiem...
-
- Posty: 106
- Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jak klarować Cydr
Dodam, że najlepszy cydr który mi wyszedł klarował się ok 6 miesięcy po zlaniu po ok miesiącu po burzliwej fermentacji. Przed zlaniem wydawał się super klarowny, a po drugim zlaniu osadu i tak zrobiło się całkiem sporo.W butelkach nagazował się po ok 2 tygodniach. W smaku nie ma wyczuwalnych drożdży jak to ma miejsce przy przelaniu do butelek nie do końca klarownego.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Jak klarować Cydr
W związku z tym, że temat ten może się bardzo przydać odnośnie obecnie popularnego tematu cydrowego http://alkohole-domowe.com/forum/cydr-z ... t2107.html pozwolę go sobie odświeżyć Być może przyda się obecnym i nowym maniakom cydrowego szaleństwa
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 119
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jak klarować Cydr
Stary temat, ale odświeżę. Mam pytanie, kiedy dodałeś pektopol ? Jak blg zeszło do zera ? Dzisiaj nastawiłem pierwszy cydr z soku tłoczonego i jest to okropnie mętne. Myślę, że w ciągu tygodnia zejdzie do zero blg i właśnie mam dylemat, jak to sklarować żeby nie wchodzić w drogę drożdżą
To jakby jego nazwisko pisać z małej litery.
http://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Josef ... on_Balling
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Skala_Ballinga
To jakby jego nazwisko pisać z małej litery.
http://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Josef ... on_Balling
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Skala_Ballinga
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak klarować Cydr
Pekto możesz dodać zawsze, tylko pomoże i nie zaszkodzi. Ja dodawałem albo od razu przy nastawianiu cydru, albo jak fermentacja zwalniała, albo w ogóle nie dodawałem pekto. Najbardziej klarowny cydr wychodził po dodaniu pekto pod koniec fermentacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 19 paź 2014, 17:37
Re: Jak klarować Cydr
Witam, pierwszy cydr zrobiłem zimą. Wczoraj wypiłem ostatnią butelkę. Klarowałem jedynie grawitacyjnie. Butelka po 4 miesiącach stania była w pełni wyklarowana, po otwarciu pierwsza szklanka dla gościa super przeźroczysta, a druga dla mnie już nieco mętniejsza. Ale bez jakichś problemów, mętność to natura. Ponieważ nagazowałem przed zamknięciem, to i nie dziwne, ze zmętniał. Klarowałem nie do końca do czysta, chciałem nagazować naturalnie i udało się. Teraz nastawiłem swój drugi cydr-w niedzielę i czekam na efekty.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 20:29
- Krótko o sobie: Ostatnio staram się jeść w większości tylko to co sam zrobię
- Ulubiony Alkohol: Piwo ale z tym walczę ;)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Kraków
Re: Jak klarować Cydr
Zrobiłem cydr z soku, który sam zrobiłem przy pomocy wyciskarki. Efekt na początku był straszny, bardzo bardzo metny. Po burzliwej zlałem na cichą i dalej szału nie było. Myślałem, że nic już z tego nie będzie ale po ok tygodniu okazało się, że wyklarował się sam do postaci soku z tarczy na. U mnie pomogło nie patrzenie się na niego
- co robisz wieczorem?
- namówiłeś mnie
- namówiłeś mnie
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 19 paź 2014, 17:37
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
- Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
- Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
Re: Jak klarować Cydr
Witam. Widzę że temat już dosyć stary, a nowego nie ma co zakładać, więc pytanie zadam tu. Pierwszy cydr robiłem w temp. 16 stopni. Po burzliwej, która trwała tydzień, odstawiłem na 2 tygodnie. Cydr w tym czasie się praktycznie nie klarował. Rozlałem taki do butelek, dodałem cukier do refermentacji. Po miesiącu w smaku był megaaaaa pyszny i nadal mętny z osadem na dnie. Piłem już kilka cydrów i ten był najlepszy- nie żebym chwalił swój, ale naprawdę był świetny. Teraz zasadnicza część mojego pytania. Kolejny nastawiłem podczas upałów i temp. burzliwej poszła na 26 stopni. Czy jest sens to klarować i butelkować? Czy może przepędzić? Naczytałem się, że taka wysoka temperatura to potworny kac. Ma ktoś doświadczenie w temacie?