Witam wszystkich. Pewnie spotkam się z krytyką na forum za ten post a i może bana otrzymam ale nie mogę uzyskać klarownej jednoznacznej informacji.Przy okazji chciałbym podziękować kolegom @Juliusz, @Radius, @Rozrywek za wiele dobrych rad. Generalnie chodzi mi o to: Czy moglibyście mi powiedzieć jak poprawnie dozować cukier? Kolega @Juliusz napisał mi, iż błędne jest odejmowanie objętości cukru w nastwie. A idąc tym torem kalkulator na forum ma błąd gdyż on odejmuje.Idąc za przykładem @Juliusza: 30 litrow na winko 16% ,310 gram cukru/litr 30x0,31=9,3 kg cukru i powiekszy nastaw o 6 litrow (w przyblizeniu) czyli bede mial 36 litrow. Jako że pierwsza faza nie powinna przekraczać 220 g/l liczę 30*0,22=6.6 kg cukru 9,3-6,6=2,7 kg pozostalego cukru aby osiagnac sumaryczne stezenie 330 g/l Te 2,7 kg dziele na 2 równe porcje po 1,35 kg i dodaje w 5 i 10 dniu fermentacji. TU ZACZYNAM MIEC PROBLEM Jak dodac ten cukier??? Czy spuścić z balona np 1 litr nastawu, podgrzać i dosypać 1,35 kg cukru a potem wlac z powrotem do dymiona i tak samo w 10 dniu fermentacji? Czy jeszcze jakoś inaczej. Uzywając nastawu do rozpuszczania kolejnych dawek cukru mam pewne obawy (może zupełnie nie potrzebne) bo przecież nastaw juz fermentuje, zawiera drożdże, pożywke itd. Jak go podgrzeje to drożdże zdechną. Proszę o wasze opinie.
Po pierwsze, skończcie wszyscy z tą małpką "@" przed nickiem- używa się jej tylko w bezpośredniej odpowiedzi na czyjeś zadane wcześniej pytanie. Nie stawia się "ata" przed każda nazwą użytkownika!
Teraz dwa- rozpuścić kilogram cukru można w naprawdę małej objętości wody. Spokojnie możesz sobie wziąć szklankę nastawu z beczki i wlać ją do garnka z cukrem, podgrzać i zrobić syrop.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Teraz dwa- rozpuścić kilogram cukru można w naprawdę małej objętości wody. Spokojnie możesz sobie wziąć szklankę nastawu z beczki i wlać ją do garnka z cukrem, podgrzać i zrobić syrop.
Dzięki Teraz
A co z liczeniem proporcji do objętości? dobrze podałem na przykładzie? czy jednak odejmować objętość cukru? Pozdrawiam
Objętość (po rozpuszczeniu) cukru wlicz do całości wina. Dodatek wody pomniejsz o ilość potrzebną do rozpuszczenia cukru. Około 1/2 litra na 1kg cukru. Rozpuszczaj na ciepło, dodawaj po przestygnięciu. Jeśli zapomnisz (lub z innego powodu) zostawić wody możesz rozpuścić w odebranym (w ilości j/w) winie. Nie gotuj wtedy bo odparujesz alkohol. Zabitymi drożdżami się nie przejmuj. W balonie zostało ich jeszcze wystarczająco żeby przerobiły dodatek.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Mikołaju dobrze, że zadajesz pytania i dobrze, że podchodzisz do sprawy na tyle fachowo, na ile umiesz. Bez zbędnych udziwnień. Cukier powiększa ci objętość o 0,6l na litr płynu, dodanie cukru w dwóch partiach jest doskonałym pomysłem. Za to zwrócę ci uwagę na zadręczanie się obliczeniami, 100ml w tą czy tamtą stronę nie zrobi ci żadnej różnicy, tak samo jak łyżeczka cukru więcej. Jeśli masz dostatecznie dużo wolnego miejsca w balonie to zwyczajnie z gorącą wodą rozrób i jak wystygnie wlej, jeśli nie, to zlej trochę wina i tak samo rozrób cukier. Pozdrawiam.
I nie wychlej wszystkiego przed końcem fermentacji, hihihihii.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Przepraszam a gdzie można znaleźć takowy kalkulator do cukru ? Jestem na etapie pierwszej fermetacji. Robię wino z wiongrona ciemnego. Mam tylko 14,5kg moszczu, wg. książki "Wyrób Wina i Piwa Domowego" uzyskam około 9l soku. Chciałbym zrobić wino 11%. Ile muszę dodać cukru ?
A mam jeszcze pytanie z innej beczki. Mam balon 25l a jak pisałem wcześniej soku będę miał około 9l czy mogę go fermentować w tak dużym balonie. Słyszałem, że balon powinien być wypełniony w 3/4 ale co sie stanie jak nie będzie ?
A czy masz już cukromierz? Jeśli nie, to nie ma o czym gadać. Jeśli posiadasz, to przeczytaj ulotkę i uwzględniając cukry w soku łatwo wyliczysz potrzebną porcje. Z tak dużego balonu na pewno piana Ci nie ucieknie, a poważnie to jeśli zrobisz wszystko czysto, nie widzę problemu. Będzie rzadziej a mocniej bulgotać.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Ja też robię winko z winogron na dzikich drożdżach. W sumie cukru było 22 blg. Ile mogę dodać jeszcze cukru aby winko wyszło pół słodkie? Teraz jest 5 blg wino nadal chodzi jak szalone.
Mam cukromierz, zaraz po zrobieniu miazgi zmierzyłem blg i miałem 13. Faktycznie na ulotce jest proste obliczenie, w książce jest bardzo skomplikowane. Na tej ulotce od cukromierza, nie ma nic o "nie cukrach" w sokach, które mają stężenie 4Blg, czy mam je brać pod uwagę ?Nie ma rownież żadnej informacji o tym by przy obliczaniu cukru odjąć cukier zawarty w moszczu
Dziś mija drugi dzień fermentacji miazgi, jak długo ona ma trwać ? W książce jest napisane 3-5dni. Gdzieś w necie wyczytałem, że miazga ma fermentować tak długo aż blg zejdzie do zera ? Proszę o pomoc w tej kwestii bo już nie wiem co mam robić ...?
Co do ilości cukru jaki muszę dodać to moje wyliczenia sa takie:
220g cukru/l soku = 11% wina( nie licząć nie cukrów) 220g-130g(cukier w sokach)=90g cukru/1 soku
90g x 9l nastawu = 810g cukru(podziele go na 3 etapy)
Ale te 90g cukru w jakiej ilości wody mam rozpuścić ?
we125 -Twoje dzikusy mogą więcej nie przeżreć. Ale te 11-12% alkoholu to dobre stężenie dla win deserowych. Dodaj bezpieczne 7-8 dkg na litr. Jeśli nie przerobią to nie będzie za słodkie, jeśli cokolwiek więcej drożdże zamienią na procenty, zawsze zdążysz dosłodzić.
fejsik -wybrałeś ciężką metodę. Jeśli dysponujesz prasą wszystko OK. Ale uważaj żeby nie zarazić wina. Po fermentacji w miazdze pasteryzacja raczej nie wchodzi w rachubę. 5 dni to max na pierwszy etap. Dosładzać już możesz. Krajowe grona nie są aż tak słodkie. Cukry zliczasz razem. Te z owoców i te dodane. Każdorazowo (przed dosładzaniem) mierzysz Blg jako końcowe i % odejmujesz od startowego (lub po dodaniu cukru). Biowinowskie cukromierze uwzględniają niecukry. Jest info w ulotce. Nie wiem jakim dysponujesz. Jak dodasz cukier to będziesz miał 9,5 l wina. Jeśli cukier rozpuścisz w wodzie razem będzie 10 litrów w balonie. Więc cukier licz na 10 a nie 9 litrów. 9 dkg X 10 l = 0,9 kg cukru.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości