JABŁKO GRUSZKA

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: ziemba12345 »

Greg i tak zapewne zrobi po swojemu i otrzyma bardzo przeciętny bimber jabłkowy. Ale na święta będzie :D

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

ziemba , tak zapewne będzie , po robocie jadę do dziupli puszczam jabłka przez sokowirówkę a gruszki w kosteczkę kroję , skorzystam z podpowiedzi Kamala na 10 litrów soku dam 1 kg cukru ale dodam też kilka litrów wody ok 3 litrów na każde 10 litrów soku .
Na beczkę dam 3 x turbo fruit i zobaczymy pod koniec nastepnego tygodnia co to wyjdzie.
Jestem dobrej myśli :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: Kamal »

Nie! Za dużo, daj już 1,5l wody na 10l soku. Nie rozwodnisz tak smaku. ;)
Sok z pulpą :ok:
K.
Obrazek

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

ruszyło z kopyta :) pod koniec tygodnia zobacze co to wyszło :)

Mod.
Pisz staranniej.

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

powiem tak - nastaw jest bardzo gęsty , podjeżdzał troszkę jakimś jajem ale rozmieszałem to troszkę i już jest ok - winny zapach , stezenie cukru ok 5 - jak myślicie Panowie przecedzić to i niech to stoi jeszcze czy narazie nie ruszać niech samo się zatrzyma?
Pozdrawiam

clockens
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2012, 22:42
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: clockens »

greg89 pisze:.
Na beczkę dam 3 x turbo fruit i zobaczymy pod koniec nastepnego tygodnia co to wyjdzie.
Jestem dobrej myśli :)
na 110l dałeś 3 paczki drożdzy? Za dużo troche jak dla mnie, ja bym jedna dał, ewentualnie dwie, ale nie trzy!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: Kamal »

Cedź jak boisz się o przypalenie. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
greg89
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 12 lis 2015, 11:01
Podziękował: 1 raz
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: greg89 »

Witam Panów,


Jak to możliwe że z 25 litrów takiego nastawy tylko 3 litry otrzymałem (nie licząc przegonu) 96% trunku?
Trochę mało :/
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: JABŁKO GRUSZKA

Post autor: lesgo58 »

Co znaczy "z takiego nastawu"? Jakiego nastawu?
Ja zrozumiałem po przeczytaniu tematu, że miałeś ok. 80 kg owoców. Co moim zdaniem dało Ci ok. 50 litrów soku. Dodałeś 5 kg cukru. A więc pi razy drzwi powinieneś otrzymać z całego nastawu jak wyciśniesz wszystko ( a nastaw dobrze przefermentował) 5 litrów spirytusu 96%. Ale to takie moje wróżenie z fusów, bo jak dotychczas nie podałeś żadnych konkretnych danych na temat nastawu typu ilość cukru, blg początkowe, końcowe itp. Jednocześnie zadałeś pytanie jak to możliwe, że z 25 litrowego nastawu otrzymałeś "tylko 3 litry " spirytusu. To ja się pytam - jak to możliwe, że otrzymałeś tak dużo.
Albo dałeś dużo więcej cukru niz to opisujesz, albo coś Ci się pokręciło.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”