Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Eee, to znaczy, że z jabłka nie tylko do beczki się nadają a potem to juz normalnie łupu-cupu i psocimy? Żarty żartami - zawsze się zastanawiałem, czy aby przypadkiem soki z kartonów nie zawierają jakichś konserwantów, które mogłyby zabić drożdże. Bo na rodzynkach tego bywa taka masa, że jak się rodzynek doda do nastawu na ryżu, to potrafi kompletnie skiksować i fermentacja nie rusza. Jest jakiś sposób, żeby mieć pewnośc, że nie popsujemy sobie nastawu rodzynkami? A wino z jabłek robię co roku jesienią, jak jabłka są po 50 groszy. Sok cisne sokowirówką pamiętającą lata mojej młodości z czasów póżnego Gierka (nowa, Mulinexa siadła po przekręceniu miednicy jabłek, ta stara łyka worek za workiem i nic jej nie jest), sok rozcieńczam wodą, dosładzam, dodaję matkę drożdżową (najczęściej Malaga albo Sherry - ma być mocne i słodkie - takie lubię) i dalej już normalnie. Jak zacznę w pażdzierniku, to do butelek zlewam po Wielkanocy (po jednym odciągu znad osadu w okolicach Bożego Narodzenia. A do popijania mam zapas z zeszłego roku. Tylko: kilo jabłek za 50 gr, litr soku jabłkowego z Bierdonki 1,32 zł... Czy też macie wrażenie, że jestem osłem?
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
wcześniej był nawet po 1.99 więc zaraz osłem ... jestem pewny, że lepiej cisnąć z jabłek niż kupować kartonik - w końcu świeży sok np. Marwitu kosztuje 2.50 za 250ml !! Ale żeby nastawić sobie cydr na szybko - zwłaszcza jak się nie ma sokowirówki - to kartonik nie jest zły A zresztą nastaw sobie w przyszłym roku mały balon wina z kartonu będziesz miał porównanie
Temat cydru jest dosć obszerny. Co do mocy to cydry normandzkie i bretońskie zupełnie wytrawne (brut) moga miec nawet 10%. Autentyczny cydr robi się z samego moszczu jabłkowego bez dodatku wody i cukru - stąd moc nie jest wysoka. Jesli cydr ma być z cukrem resztkowym to przerywa sie fermentację zanim drozdże przerobią cały cukier (zazwyczaj przez schłodzenie) - wówczas moc jest jeszcze nizsza: 5-7%. Cały czas mówię o cydrach francuskich, robionych jak wino a nie np. angielskie - podobne raczej do piw. Najprostszą metodę podał manowar. To o czym pisałem Kucykowi to sposób przerobu posiadanych przez niego 100 l sokow Hortexu i Cappy z uzyciem konkretnych drożdzy o które spytał. Cydr mozna śmiało robic na naturalnych drożdżach z jabłek - no ale w skoach Hortexu drożdży nie ma
A na jakich odmianach jabłek najlepiej robić cydr?? Jak zrobić żeby póżniej cydr nie śmierdział drożdżami o ile śmierdzi tak jak w przypadku win. Czy żeby wyniszczyć drożdże można pasteryzować??
Stosuje się ok. 40 odmian jabłek (tyle jest dopuszczonych do produkcji cydrów normandzkich przepisami apelacji) najlepiej gdy moszcz składa się w 40% z jabłek słodkich, 40% z gorzkich i 20% z kwaśnych. Te "gorzkich" to należy raczej tłumaczyć na nasze "cierpkich" .
Bardzo dobre wychodzą jabłeczniki ze złotej renety
A czy do tego cydru trzeba dodawać drożdży czy sie zrobi sam z dzikich?? Co powiecie o cydrze z soku jabłkowe z kartonika np. Cappy
Są specjalne drożdże do cydru w naprawdę normalnej cenie, więc warto je zastosować. Ostatnio moja Maryśka Okowita została smakoszem cydru jabłkowego, gruszkowego, a obecnie delektuje się cydrem truskawkowym. Córki również uwielbiają cydr, szczególnie w upalne dni jako alternatywa dla piwa, które nie jest ulubionym smakiem chyba większości kobiet.
Ja dużo nie kombinuję i robię cydr z koncentratów angielskich. Wówczas mam pewność, że uzyskam wysoką jakość bez przykrych niespodzianek. Za kilka dni nastawiam cydr z owoców czarnego bzu, również z koncentratu. Aha, zamiast cukru dodaje glukozę i to znakomicie wpływa na pracę drożdży i wyraźnie poprawia smak.
Pozdrawiam
Jan Okowita
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Cydr gruszkowy- ciekawa sprawa. Kusi mnie niepomiernie, czy ktoś może porównać smak np. do napoju gruszkowego dostępnego w Ikei? Ichni napój jabłkowy smakuje zupełnie jak cydr, tyle, że nie ma alkoholu.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości