Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam szanownych kolegów. Zestawik złożony, czeka na test. Kilka dni poczeka, bo święta... Ale powinien, myślę, śmigać jak trzeba. Bańka 20l, deflegmator, chłodnica, z założenia do owocówek. Proszę o ewentualne wskazówki dla początkującego...
Wesołych Świąt !!!
Załącznik:
ap1.JPG
Załącznik:
ap2.JPG
Załącznik:
ap3.JPG
pozdrawiam...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Na moje "eksperckie" oko do owocówek będzie w porządku. Tak dla porządku wspomnę o 2-ch szczegółach. 1. Termometr powinien być u wylotu par z deflegmatora do chłodnicy, jeśli chcemy mieć faktycznie pojęcie o tym, co aktualnie leci. Ale w owocówkach i tak nie psoci się na temperaturę, tylko na woltaż urobku. jak spadnie poniżej jakichś 20%, kończymy psocenie. Ja swoje śliwki scignąłem przez sprzęt, w którym w ogóle nie było termometru. 2. Kana powinna być ogrzewana przez łaźnię wodną, bo inaczej możesz przypalić pulpę owocową i wtedy będziesz miał posmak palonych owoców (nie mówiąc już o czyszczeniu kany). Można też zacier odcedzić przed psoceniem, ale wtedy tracisz sporo najlepszej smakotki. Można tez alternatywnie nastaw ogrzewać para wodną wprowadzoną do beczki poprzez tzw. bełkotkę, ale to już wyższa szkoła jazdy (na jesieni mam plan zrobić kadź z bełkotką na bazie cynowanej kany na mleko i następne śliwki ścignąć "po Bożemu, jak Pan Bóg przykazał").
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Pochwalna - profesjonalizm - zastosowanie profesjonalnego statywu i łapy do chłodnicy.
Prośbowa - czy Kolega ma może zdjęcie z napisem na kanie przed zeszlifowaniem? Nie to, że szpieguję skąd kana buchnięta, ale dodaje ten napis "smaczku" produkcji...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Fotki z napisem na kanie niestety nie mam, bo kupiłem ją w takim stanie w jakim jest. Ale przy najbliższej okazji spróbuję go odczytać...
Statyw kupiłem jakiś rok temu na allegro za 35 zł Nówka sztuka, nie śmigana, ze wszystkimi uchwytami, z jakichś starych magazynowych zapasów chyba, bo miał miejscowo leciutki nalot korozji. Jak zobaczyłem cenę i porównałem z innymi źródłami (350 - 550 zł) to kupiłem, bo może kiedyś się przyda... No i się przydał...
A te butelki w tle to materiał do pierwszej destylacji - wino żytnio-daktylowe.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości