Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 06:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Izolacja termiczna kega
PostPostNapisane: piątek, 1 lip 2011, 09:45 
Kombinowałem, z czego, w sposób prosty i tani ocieplić keg. Zależało mi również, aby ocieplenie można było w łatwy sposób zdjąć, choćby do mycia kega. Wymyśliłem karimatę (6.35 zł na Allegro), z której można swobodnie wyciąć opaskę boczną i dwa "dekle" na dno i wierzch bańki. Problem stanowiło połączenie opaski. Tu z pomocą przychodzi taśma do otuliny. Nadaje się znakomicie, ma mocny klej i jest wzmocniona siatką z włókna. Całość dobrze ociepla zbiornik i kosztuje grosze. Problem, że nie widać mojej polerki... :D

Tytuł: Re: Izolacja termiczna kega
PostPostNapisane: piątek, 1 lip 2011, 14:36 
Tematy: 18
A już myślałem że w końcu jakiś patent na izolację kega tylko że przy grzaniem gazem. Ja do tej pory mam kega bez izolacji. W akcie desperacji opryskam go całego pianką poliuretanową, tak z 50% wysokości.

Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Taboret gazowy
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

PostPostNapisane: piątek, 1 lip 2011, 15:16 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Moj keg jest ogumowany fabrycznie, zawsze to jakas izolacja. Jednak chyba trzeba bedzie go zapakowac w karimate, zwlaszcza spodem. Jacku, jak zamocowales karimate do spodu kega?

PostPostNapisane: piątek, 1 lip 2011, 16:04 
Tematy: 15
Mój keg stoi na styropianie. :) Jest na tyle gruby, że odcisną się tak głęboko że przylega całym spodem:P

PostPostNapisane: piątek, 1 lip 2011, 18:23 
Tematy: 6
A ja wykorzystałem izolację, którą się stosuje do kominków czyli taka płyta z włókna szklanego, plus gruba folia aluminiowa i dookoła okleiłem taśmą, żeby się nie odkleiło. :)

Ostatnio edytowano piątek, 1 lip 2011, 19:21 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
kosmetyka

PostPostNapisane: sobota, 2 lip 2011, 08:46 
Tematy: 51
@Waz2000: kolego, jak grzejesz gazem, to nie wolno Ci używać niczego poza wełną mineralną - ot, choćby taką do izolacji kominków, jak zrobił to kol. Dunkel. Dla własnego bezpieczeństwa i spokoju - nie używaj niczego, co nie wytrzyma tych kilkuset stopni bez zmiany stanu skupienia. Pianka poliretanowa po pierwsze, paskudnie Ci zapaskudzi aparaturę (będą problemy z jej zdjęciem w razie potrzeby - pracochłonne skrobanie), po drugie, może się zacząć topić / palić / śmierdzieć jak dostanie gorącymi gazami od palnika.
Ale czy opłaca się taka kombinacja norweska przy grzaniu gazem? Już nie mówię o robociźnie, bo na tym forum to przyjemność, nie problem, ale potem przy obsłudze będą kłopoty. Ja już wole odżałować te paredziesiąt deko gazu na gotowanie niż robić sobie korowody.
Prawdę mówiąc, to intensywnie myślę o drugiej aparaturze LM/VM na grzałki elektryczne, ale na razie nie bardzo mam czas (ani kasę) na taką zabawę.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: niedziela, 3 lip 2011, 08:23 
Pianka (karimata) nie jest w żaden sposób przytwierdzona do dna. Utrzymuje ją rant kega, podłożyłem tylko dystanse (również z karimaty), aby nie wisiała w powietrzu. Dodam, że opaskę boczną można przyciąć jako troszkę - 2 do 3cm za krótką. Pod wpływem temperatury pianka lekko się rozciągnie i zacznie ładnie przylegać całą powierzchnią do bańki. Nie sądzę również, żeby należało martwić się miejscowym niedokładnym przyleganiem (szczególnie na dnie). Wytworzona poduszka powietrzna też izoluje.

PostPostNapisane: niedziela, 3 lip 2011, 10:03 
Tematy: 9
Nie pomyślałem o tym! A przecież powietrze, to jeden z najlepszych izolatorów :D w poniedziałek idę do chińczyka po karimatkę albo dwie, a jak tylko nastaw dojrzeje, pochwalę się różnicą w prądzie :D

PostPostNapisane: niedziela, 3 lip 2011, 13:44 
Tak działa odzież, a w szczególności polary. Nie ociepla sam materiał tylko powietrze, skutecznie zatrzymywane przy ciele. A wracając do kega, jest to całkiem przyzwoity grzejnik, to znaczy patrząc na jego całkowite pole powierzchni straty energii bez ocieplenia szacuję jako spore. Do tego wydłuża się czas grzania. Warto go "ubrać". Ciuchy nie muszą być markowe.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1