Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Kombinowałem, z czego, w sposób prosty i tani ocieplić keg. Zależało mi również, aby ocieplenie można było w łatwy sposób zdjąć, choćby do mycia kega. Wymyśliłem karimatę (6.35 zł na Allegro), z której można swobodnie wyciąć opaskę boczną i dwa "dekle" na dno i wierzch bańki. Problem stanowiło połączenie opaski. Tu z pomocą przychodzi taśma do otuliny. Nadaje się znakomicie, ma mocny klej i jest wzmocniona siatką z włókna. Całość dobrze ociepla zbiornik i kosztuje grosze. Problem, że nie widać mojej polerki...
A już myślałem że w końcu jakiś patent na izolację kega tylko że przy grzaniem gazem. Ja do tej pory mam kega bez izolacji. W akcie desperacji opryskam go całego pianką poliuretanową, tak z 50% wysokości.
______________________________________________________________________ Kolumna typu: AAbratek Keg: 30L Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm Średnica: 76,1 mm Grzanie: Taboret gazowy Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Moj keg jest ogumowany fabrycznie, zawsze to jakas izolacja. Jednak chyba trzeba bedzie go zapakowac w karimate, zwlaszcza spodem. Jacku, jak zamocowales karimate do spodu kega?
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
A ja wykorzystałem izolację, którą się stosuje do kominków czyli taka płyta z włókna szklanego, plus gruba folia aluminiowa i dookoła okleiłem taśmą, żeby się nie odkleiło.
Ostatnio edytowano piątek, 1 lip 2011, 19:21 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
@Waz2000: kolego, jak grzejesz gazem, to nie wolno Ci używać niczego poza wełną mineralną - ot, choćby taką do izolacji kominków, jak zrobił to kol. Dunkel. Dla własnego bezpieczeństwa i spokoju - nie używaj niczego, co nie wytrzyma tych kilkuset stopni bez zmiany stanu skupienia. Pianka poliretanowa po pierwsze, paskudnie Ci zapaskudzi aparaturę (będą problemy z jej zdjęciem w razie potrzeby - pracochłonne skrobanie), po drugie, może się zacząć topić / palić / śmierdzieć jak dostanie gorącymi gazami od palnika. Ale czy opłaca się taka kombinacja norweska przy grzaniu gazem? Już nie mówię o robociźnie, bo na tym forum to przyjemność, nie problem, ale potem przy obsłudze będą kłopoty. Ja już wole odżałować te paredziesiąt deko gazu na gotowanie niż robić sobie korowody. Prawdę mówiąc, to intensywnie myślę o drugiej aparaturze LM/VM na grzałki elektryczne, ale na razie nie bardzo mam czas (ani kasę) na taką zabawę.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Pianka (karimata) nie jest w żaden sposób przytwierdzona do dna. Utrzymuje ją rant kega, podłożyłem tylko dystanse (również z karimaty), aby nie wisiała w powietrzu. Dodam, że opaskę boczną można przyciąć jako troszkę - 2 do 3cm za krótką. Pod wpływem temperatury pianka lekko się rozciągnie i zacznie ładnie przylegać całą powierzchnią do bańki. Nie sądzę również, żeby należało martwić się miejscowym niedokładnym przyleganiem (szczególnie na dnie). Wytworzona poduszka powietrzna też izoluje.
Nie pomyślałem o tym! A przecież powietrze, to jeden z najlepszych izolatorów w poniedziałek idę do chińczyka po karimatkę albo dwie, a jak tylko nastaw dojrzeje, pochwalę się różnicą w prądzie
______________________________________________________________________ Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Tak działa odzież, a w szczególności polary. Nie ociepla sam materiał tylko powietrze, skutecznie zatrzymywane przy ciele. A wracając do kega, jest to całkiem przyzwoity grzejnik, to znaczy patrząc na jego całkowite pole powierzchni straty energii bez ocieplenia szacuję jako spore. Do tego wydłuża się czas grzania. Warto go "ubrać". Ciuchy nie muszą być markowe.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości