Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Mam do Was pytanie, mianowicie jaki rodzaj alkoholu używacie do starzenia dębem, jest to spirytus rektyfikowany czy alkohole smakowe.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Szkoda beczki na spirytus/rozcieńczony spirytus, tak samo szkoda wina na spirytus. Starzymy wyłącznie alkohole smakowe, chyba że masz kupę kasy i chcesz pobawić. Podobnie wino lepiej przeznaczyć na destylat smakowy, niż na spirytus, bo ma znacznie większy potencjał niż do bycia czyściochą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mając taki "potencjał" nie zastanawiał bym się ani chwili. Wino na destylat smakowy, rozcieńczony do ok. 60% i do beczki . Potem już tylko sprawdzanie co jakiś czas i ewentualnie wydawanie odgłosów paszczą - mniam, mniam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
A cóż to za wino, jak wzmacniane? Taka moc w białym, wytrawnym winie, da się to pić?Dave pisze:Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre gdyż do nastawu używam wyłącznie glukozy. Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mógłbyś pociągnąć ten wątek i opisać jak smakowała czereśnia po dłuższym leżeniu. Czy po tych 2 tygodniach wyciągałeś szczapki czy też moczyły się dalej i jakie efekty smakowe wódki? Czy eksperymentowałeś z opiekanym orzechem włoskim?gr000by pisze:Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę .
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Z orzechem włoskim opiekanym nawet nie próbowałem - surowy orzech włoski (drewno) dał paskudny, gorzki posmak, więc przy którejś okazji wywaliłem pieczoną szczapkę do spalenia. Zgodnie z tym co napisałem, zlałem alkohol ze szczap i pozostawiłem go do ułożenia się. Generalnie czas zadziałał łagodząco, wygładził smaki, ale w sumie żaden z nich nie zanikł, tylko się ułożyły. Teraz dodałem chyba 2 szczapki czereśniowe (surowe) do szczap dębowych pieczonych do starzenia starki. Ilość wręcz śmieszna, ale docelowo ma to być "przyprawa" do dębu, stąd niewielka ilość wykorzystanych szczap.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/
Jeśli chodzi o moc nastawu winogronowego z przeznaczeniu na destylat (koniak,brendy) to nie warto ciągnąć procent na maksa bo to zmniejsza koncentracje aromatu danego nastawu,ale każdy sam decyduje o balansu pomiędzy ilością i jakością.Dave pisze:Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre
Czy zalewając te nabyte beczki jesteś w pełni przekonany o ich jakości wnętrza ?Dave pisze:Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
@janik
Wino pomimo wysokiego procentu smakuje bardzo dobrze i nie ustępuje wersji słabszej co do samych beczek to w przypadku tych po porto otrzymałem certyfikat z winiarni z której pochodziły beczki oraz osobiście je odbierałem i miałem możliwość rozmowy ze sprzedającym.
Wino pomimo wysokiego procentu smakuje bardzo dobrze i nie ustępuje wersji słabszej co do samych beczek to w przypadku tych po porto otrzymałem certyfikat z winiarni z której pochodziły beczki oraz osobiście je odbierałem i miałem możliwość rozmowy ze sprzedającym.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam. Czy polecacie drewno śliwy ( wegierki) jako dodatek do dębu do starzenia burbona, jest sens wogóle sie bawić z tym drewnem. Daje jakieś fajne efekty? Jeśli tak to czy surowe czy opiekane a może opalene?
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
@ Lootzek,już wiem z czym kombinujesz aby pozyskać posmak śliwki, to nie jest temat w tym wątku,ale jak będziesz chciał to napiszesz.
@ przemu87, jeśli chcesz starzyć swojego Burbona a masz do dyspozycji drewno z węgierki które
jest wysuszone w naturalnych warunkach (kilka lat) to warto spróbować.
Dla burbona to jedynie mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych.
@ przemu87, jeśli chcesz starzyć swojego Burbona a masz do dyspozycji drewno z węgierki które
jest wysuszone w naturalnych warunkach (kilka lat) to warto spróbować.
Dla burbona to jedynie mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Można robić próby na różne sposoby a wręcz należy jeśli jesteśmy na drodze poszukiwań i testów.
Najlepiej równolegle w kilku naczyniach i metodą porównań wybrać najwłaściwszą dla siebie opcję.
To co dla jednego będzie optimum dla innych może być przesadą ,ale warto wymieniać swoje doświadczenia i kontynuować dyskusje w tym i podobnych tematach.
Najlepiej równolegle w kilku naczyniach i metodą porównań wybrać najwłaściwszą dla siebie opcję.
To co dla jednego będzie optimum dla innych może być przesadą ,ale warto wymieniać swoje doświadczenia i kontynuować dyskusje w tym i podobnych tematach.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Beczki w Toscanii/okolice Lucca/ wykonane są z kasztana jadalnego. Trzymają i fermentują w nich wina i destylaty. Właśnie taką bekę którą dostałem w prezencie próbuję złożyć ale idzie mi to dość opornie- wszystko wskazuje że wyjdzie mi 1,4 beczki
In vino feritas
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Dzisiejszy spacer poza miastem i aż w oczy kłuje kilka ściętych drzew. Większość to czarny bez ale pomiędzy nim znalazł się głóg, moją uwagę zwrócił jego piękny ciemno czerwony kolor. Ktoś próbował eksperymentów związanych z tym drzewem?
Mała część już się suszy na grzejniku, a za kilka tygodni zdam relacje jak smakuje.
Wczoraj udało mi się zrobić szczapki z jabłoni, wiśni i klonu wszystko już się moczy w alkoholach. Nie omieszkam zdać relacji
Mała część już się suszy na grzejniku, a za kilka tygodni zdam relacje jak smakuje.
Wczoraj udało mi się zrobić szczapki z jabłoni, wiśni i klonu wszystko już się moczy w alkoholach. Nie omieszkam zdać relacji
Bimber forever !!!
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam chyba mam hit tego roku, mianowice głóg. Moim zdaniem jest tak dobry jak śliwa albo i lepszy.
Destylat z jabłek 95%(destylowany dwa razy nie 2,5) dodałem do kilku szczapek owego drzewa, po kilku dniach nabrał fajnego koloru. Rozcieczylem z woda i w samku przypomina mi to burbon. Wanilia trochę toffi a potem palonosc taka podobna jak z dębu ale z inna nuta.
Ponizej postaram sie dodac zdjecia do jakieg stopnia go opieklem w piekarniku. Ogolnie drewno suche jak pieprz a tonie w alkoholu i polecam robic szczapki jak jest mokre.
Destylat z jabłek 95%(destylowany dwa razy nie 2,5) dodałem do kilku szczapek owego drzewa, po kilku dniach nabrał fajnego koloru. Rozcieczylem z woda i w samku przypomina mi to burbon. Wanilia trochę toffi a potem palonosc taka podobna jak z dębu ale z inna nuta.
Ponizej postaram sie dodac zdjecia do jakieg stopnia go opieklem w piekarniku. Ogolnie drewno suche jak pieprz a tonie w alkoholu i polecam robic szczapki jak jest mokre.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
-
- Posty: 14
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
mieszczuch ze wsi :D - Ulubiony Alkohol: PolishGrappa :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: obywatel świata
- Podziękował: 16 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam .
Czytając te wszystkie ,no może nie wszystkie ale większość , postanowiłem trochę to odświeżyć .
Dwa lata przerwy , to troszkę dużo
Przypomniałem sobie że mam kilkuletnie szczapki Dzikiej Róży no i Buka półrocznego troszkę więcej .
Skroiłem paliki około 1 cm na 15 cm 1 zalałem 0.5 L 40% alk.
Dam znać co z tego wyszło
Czytając te wszystkie ,no może nie wszystkie ale większość , postanowiłem trochę to odświeżyć .
Dwa lata przerwy , to troszkę dużo
Przypomniałem sobie że mam kilkuletnie szczapki Dzikiej Róży no i Buka półrocznego troszkę więcej .
Skroiłem paliki około 1 cm na 15 cm 1 zalałem 0.5 L 40% alk.
Dam znać co z tego wyszło
-
- Posty: 14
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
mieszczuch ze wsi :D - Ulubiony Alkohol: PolishGrappa :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: obywatel świata
- Podziękował: 16 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
No i przyszedł czas na podsumowanie skrojonych i zalanych palików "dzikiegobuka"
Zacznę od dzikiej róży .
Efekt końcowy ( bo już rozlane ) , smak jakby "mocno wodnisty" aromat też jakby słabszy (może to plusy , bo woltaż taki sam pozostał )
Buk mimo że nie palony ,pieczony czy też kopcony całkiem ładnie wypadł .
Kolor słomkowy, smak ostrzejszy niż w róży , zapach jabca lekko wyczuwalny .
Co ciekawe " siwy kolor " rozcieńczonego destylatu zanikł co mnie bardzo cieszy .( Choć i tak postanowiłem nigdy więcej nie rozcieńczać , taki smakuje najlepiej )
Eksperyment uważam za zamknięty i całkiem udany
Zacznę od dzikiej róży .
Efekt końcowy ( bo już rozlane ) , smak jakby "mocno wodnisty" aromat też jakby słabszy (może to plusy , bo woltaż taki sam pozostał )
Buk mimo że nie palony ,pieczony czy też kopcony całkiem ładnie wypadł .
Kolor słomkowy, smak ostrzejszy niż w róży , zapach jabca lekko wyczuwalny .
Co ciekawe " siwy kolor " rozcieńczonego destylatu zanikł co mnie bardzo cieszy .( Choć i tak postanowiłem nigdy więcej nie rozcieńczać , taki smakuje najlepiej )
Eksperyment uważam za zamknięty i całkiem udany
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Co myślicie o tych zrębkach https://sklep.borniak.pl/index.php/zreb ... nicze.html?
Posiadam buk i olchę. Zrobię próbę na 0,5 czystej będzie bukiona i olchiona.
Chyba że macie jakieś zastrzeżenia?
Jeśli wszystko pójdzie dobrze kupie owocowe zrębki.
Posiadam buk i olchę. Zrobię próbę na 0,5 czystej będzie bukiona i olchiona.
Chyba że macie jakieś zastrzeżenia?
Jeśli wszystko pójdzie dobrze kupie owocowe zrębki.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Wyniki
Spirytus rozrobiony wrzątkiem. Butelki 0.5l buk, olcha po 3 g płatków, kupny dąb mocno palony 2,3g płatków
buk olcha dąb
kolor : jasny średni średni
zapach: przyjemny intensywny słodkawy, przyjemny ostry, najsłabszy
smak miejsce: 2 3 1
Nie płukałem płatków, najwięcej pyłu było w dębie.
Płatki były wsypane do gorącego alko, od razu oddały kolor.
W sprawdziły się w wódce, następnym razem będę mieć dodatek do zbożówek
Spirytus rozrobiony wrzątkiem. Butelki 0.5l buk, olcha po 3 g płatków, kupny dąb mocno palony 2,3g płatków
buk olcha dąb
kolor : jasny średni średni
zapach: przyjemny intensywny słodkawy, przyjemny ostry, najsłabszy
smak miejsce: 2 3 1
Nie płukałem płatków, najwięcej pyłu było w dębie.
Płatki były wsypane do gorącego alko, od razu oddały kolor.
W sprawdziły się w wódce, następnym razem będę mieć dodatek do zbożówek
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 maja 2019, 20:23 przez l3onsjo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Po przeczytaniu całego tematu postanowiłem poeksperymentować trochę. Szkoda że nie wszyscy podzielili się opinią co im wyszło (miejmy nadzieje że żyją po tych eksperymentach)
Podsumowując to dawkowanie poszczególnych płatków do destylatów w g/litr by się przydało (ja zastosuję max 5gram na litr)
Według mnie powinno się stosować drewno głównie owocowe takie co można użyć do wędzenia wędlin oczywiście bez kory i cienko pocięte, wysuszone i opiekane w zależności co kto lubi. Reszta gatunków drewna może mieć jakieś trujące właściwości np. żywiczne drewno w ogóle się nie nadaje, orzech też bo jest gorzki.
Podsumowując to dawkowanie poszczególnych płatków do destylatów w g/litr by się przydało (ja zastosuję max 5gram na litr)
Według mnie powinno się stosować drewno głównie owocowe takie co można użyć do wędzenia wędlin oczywiście bez kory i cienko pocięte, wysuszone i opiekane w zależności co kto lubi. Reszta gatunków drewna może mieć jakieś trujące właściwości np. żywiczne drewno w ogóle się nie nadaje, orzech też bo jest gorzki.
-
- Posty: 61
- Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
- Krótko o sobie: :)
- Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mam dwa pytania:
1. Czy jest sens zaprawiać drewnem cukrówkę? Nie mam czasu, ani zbytnio chęci by się bawić w bardziej złożone wódki, mnie pasuje spirytus z cukru 2 razy przepuszczony przez aabratka, chciałbym nadać mu tylko lepszego charakteru. Kto zaprawiał bimber z cukru i jakie miał efekty?
2. Czy ktoś ma jakieś większe doświadczenia z jesionem? Na poprzednie święta, idąc do szwagra, zakupiłem żubrówkę czarną - jesionowa beczka. Dla mnie to było odkrycie zeszłego roku, wódka dla mnie była wręcz idealna. Lekko słodkawa, z ciekawą nutą drewna, a po za tym lekko bimbrowa(?). Szwagier, który mało spożywa, wypił ze mną przy stole 0.7 tego cuda na pół i jeszcze mu było mało, takie to dobre było. Ogólnie mam w planach popracować nad tym drewnem, chociaż może jakąś wiedzę uzyskam z forum
1. Czy jest sens zaprawiać drewnem cukrówkę? Nie mam czasu, ani zbytnio chęci by się bawić w bardziej złożone wódki, mnie pasuje spirytus z cukru 2 razy przepuszczony przez aabratka, chciałbym nadać mu tylko lepszego charakteru. Kto zaprawiał bimber z cukru i jakie miał efekty?
2. Czy ktoś ma jakieś większe doświadczenia z jesionem? Na poprzednie święta, idąc do szwagra, zakupiłem żubrówkę czarną - jesionowa beczka. Dla mnie to było odkrycie zeszłego roku, wódka dla mnie była wręcz idealna. Lekko słodkawa, z ciekawą nutą drewna, a po za tym lekko bimbrowa(?). Szwagier, który mało spożywa, wypił ze mną przy stole 0.7 tego cuda na pół i jeszcze mu było mało, takie to dobre było. Ogólnie mam w planach popracować nad tym drewnem, chociaż może jakąś wiedzę uzyskam z forum
-
- Posty: 15
- Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
- Podziękował: 6 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam Szanowną Brać. Wykonałem szczapki śliwkowe i dębowe. Takie ok. 3 cm długie i dość mocno rozdrobnione. Opiekłem je w piekarniku, oczywiście osobno, do momentu aż zaczęły dymić. Po wychłodzeniu zalałem je w słoiku winem Porto. I teraz pytania. Jak długo powinienem je moczyć? Czy wino po moczeniu jeszcze do czegoś sensownego się nada? Np. do moczenia kolejnej partii szczapek? Co dalej ze szczapkami po moczeniu? Czy podsuszyć je? A może ponownie podpiec w celu karmelizacji? Proszę o rady.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
- Podziękował: 6 razy
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Może być ciekawie, o ile dobrze kojarzę, cedr ma ładny zapach. Radius wcześniej w tym temacie opisywał, że zalewał drewno sandałowca z rewelacyjnym wynikiem.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 wrz 2020, 20:15 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.