Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam Wszystkich, jest to mój pierwszy post i zaraz z zapytaniem. Intryguje mnie sprawa czipsów dębowych tych opiekanych. Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. Tutaj mam czipsy kupione i choć efekt z destylatem jest raczej dobry to nie potrafie sobie wyjaśnić, dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa, bez charakterystycznego zapachu przypieczenia. A może, czipsy poddane były moczeniu w jakimś płynie czy innej bejcy. Tak to jedynie mogę sobie wytłumaczyć a może nie wiem wszystkiego. Dziękuje.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam, kilka postów wcześniej dałem fotkę z kawałkiem drewna ze śliwki węgierki. Po 2 dniach destylat nabrał koloru drewienka. Natomiast po 10 dniach nastąpiła degustacja, efekty: kolor piękny bursztynowy; brak zapachu owocowego; smak bardzo łagodny pomimo 50%. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i to jest jeden z tych smaków których szukam w gorzałce. Destylat testowy to cukrówka 2 razy destylowana na pot-stilu, niefiltrowana.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam Wszystkich, teraz dopiero zauważyłem, że temat "kupnych prażonych dębowych czipsów", temat pod rozwagę, podjęty został przez frankonia 30 marca 2010roku. Minie więc niebawem 5 lat. Rad jestem, że już wcześniej, ktoś zauważył to o czym napisałem kilka dni temu. Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką. Nie ulega wątpliwości, że ważne jest to co proponują nam internetowe sklepy, to co moczymy, wlewamy, mieszamy i pijemy. Mam nadzieje, że temat palonych dębowych czipsów, wyglądających na nie przypiekane a raczej moczone w bliżej nie znanej cieczy, prędzej czy później zostanie wyjaśniony. Dziękuje i pozdrawiam.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Przeczytaj sobie ten wątek; http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html a następnie dąb opieczony w folii wg. przepisu Juliusza zhebluj, sfrezuj, czy poszatkuj czym tam masz na cienkie kawałki- gwarantuję efekt opieczenia w całej objętości czipsa.
jastrzemb pisze:Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. [......[
dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa.
Żadna to zagadka ani tajemnica.jastrzemb pisze:Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką.
Przeczytaj sobie ten wątek; http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html a następnie dąb opieczony w folii wg. przepisu Juliusza zhebluj, sfrezuj, czy poszatkuj czym tam masz na cienkie kawałki- gwarantuję efekt opieczenia w całej objętości czipsa.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Dorzucam swoje 3 grosze. Z akacji wykonuje się beczki do win białych, tak jak z jesionu bo nie barwi na kolor. Przynajmniej tak kiedyś mówili w tv Rzepeccy. Może chipsy są po struganiu opiekane w jakimś urządzeniu?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam koledzy, jestem tu nowy i mam pytanie. Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?
[MOD - Pisz poprawniej następnym razem.]
[MOD - Pisz poprawniej następnym razem.]
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Cześć. Chodzi Ci chyba o mirabelki
Witam na forum.
Pozdrawiam. jajek12
Jak spróbujesz, to się podziel opinią. Witam na forum.
Pozdrawiam. jajek12
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
A zwiekiem sklerotycznym to nie przesadzaj - jest wielu kolegów starszych i swoich blędów nie tłumaczą sklerozą Może zapominają o niej
Do jakiego destylatu chcesz dodać drewno z mirabelki?alis pisze: Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?
A zwiekiem sklerotycznym to nie przesadzaj - jest wielu kolegów starszych i swoich blędów nie tłumaczą sklerozą Może zapominają o niej
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mam do Was pytanie, mianowicie jaki rodzaj alkoholu używacie do starzenia dębem, jest to spirytus rektyfikowany czy alkohole smakowe.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Szkoda beczki na spirytus/rozcieńczony spirytus, tak samo szkoda wina na spirytus. Starzymy wyłącznie alkohole smakowe, chyba że masz kupę kasy i chcesz pobawić. Podobnie wino lepiej przeznaczyć na destylat smakowy, niż na spirytus, bo ma znacznie większy potencjał niż do bycia czyściochą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mając taki "potencjał" nie zastanawiał bym się ani chwili. Wino na destylat smakowy, rozcieńczony do ok. 60% i do beczki . Potem już tylko sprawdzanie co jakiś czas i ewentualnie wydawanie odgłosów paszczą - mniam, mniam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
A cóż to za wino, jak wzmacniane? Taka moc w białym, wytrawnym winie, da się to pić?Dave pisze:Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre gdyż do nastawu używam wyłącznie glukozy. Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mógłbyś pociągnąć ten wątek i opisać jak smakowała czereśnia po dłuższym leżeniu. Czy po tych 2 tygodniach wyciągałeś szczapki czy też moczyły się dalej i jakie efekty smakowe wódki? Czy eksperymentowałeś z opiekanym orzechem włoskim?gr000by pisze:Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę .
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Z orzechem włoskim opiekanym nawet nie próbowałem - surowy orzech włoski (drewno) dał paskudny, gorzki posmak, więc przy którejś okazji wywaliłem pieczoną szczapkę do spalenia. Zgodnie z tym co napisałem, zlałem alkohol ze szczap i pozostawiłem go do ułożenia się. Generalnie czas zadziałał łagodząco, wygładził smaki, ale w sumie żaden z nich nie zanikł, tylko się ułożyły. Teraz dodałem chyba 2 szczapki czereśniowe (surowe) do szczap dębowych pieczonych do starzenia starki. Ilość wręcz śmieszna, ale docelowo ma to być "przyprawa" do dębu, stąd niewielka ilość wykorzystanych szczap.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/
Jeśli chodzi o moc nastawu winogronowego z przeznaczeniu na destylat (koniak,brendy) to nie warto ciągnąć procent na maksa bo to zmniejsza koncentracje aromatu danego nastawu,ale każdy sam decyduje o balansu pomiędzy ilością i jakością.Dave pisze:Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre
Czy zalewając te nabyte beczki jesteś w pełni przekonany o ich jakości wnętrza ?Dave pisze:Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
@janik
Wino pomimo wysokiego procentu smakuje bardzo dobrze i nie ustępuje wersji słabszej co do samych beczek to w przypadku tych po porto otrzymałem certyfikat z winiarni z której pochodziły beczki oraz osobiście je odbierałem i miałem możliwość rozmowy ze sprzedającym.
Wino pomimo wysokiego procentu smakuje bardzo dobrze i nie ustępuje wersji słabszej co do samych beczek to w przypadku tych po porto otrzymałem certyfikat z winiarni z której pochodziły beczki oraz osobiście je odbierałem i miałem możliwość rozmowy ze sprzedającym.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam. Czy polecacie drewno śliwy ( wegierki) jako dodatek do dębu do starzenia burbona, jest sens wogóle sie bawić z tym drewnem. Daje jakieś fajne efekty? Jeśli tak to czy surowe czy opiekane a może opalene?
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
@ Lootzek,już wiem z czym kombinujesz aby pozyskać posmak śliwki, to nie jest temat w tym wątku,ale jak będziesz chciał to napiszesz.
@ przemu87, jeśli chcesz starzyć swojego Burbona a masz do dyspozycji drewno z węgierki które
jest wysuszone w naturalnych warunkach (kilka lat) to warto spróbować.
Dla burbona to jedynie mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych.
@ przemu87, jeśli chcesz starzyć swojego Burbona a masz do dyspozycji drewno z węgierki które
jest wysuszone w naturalnych warunkach (kilka lat) to warto spróbować.
Dla burbona to jedynie mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Można robić próby na różne sposoby a wręcz należy jeśli jesteśmy na drodze poszukiwań i testów.
Najlepiej równolegle w kilku naczyniach i metodą porównań wybrać najwłaściwszą dla siebie opcję.
To co dla jednego będzie optimum dla innych może być przesadą ,ale warto wymieniać swoje doświadczenia i kontynuować dyskusje w tym i podobnych tematach.
Najlepiej równolegle w kilku naczyniach i metodą porównań wybrać najwłaściwszą dla siebie opcję.
To co dla jednego będzie optimum dla innych może być przesadą ,ale warto wymieniać swoje doświadczenia i kontynuować dyskusje w tym i podobnych tematach.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Beczki w Toscanii/okolice Lucca/ wykonane są z kasztana jadalnego. Trzymają i fermentują w nich wina i destylaty. Właśnie taką bekę którą dostałem w prezencie próbuję złożyć ale idzie mi to dość opornie- wszystko wskazuje że wyjdzie mi 1,4 beczki
In vino feritas
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Dzisiejszy spacer poza miastem i aż w oczy kłuje kilka ściętych drzew. Większość to czarny bez ale pomiędzy nim znalazł się głóg, moją uwagę zwrócił jego piękny ciemno czerwony kolor. Ktoś próbował eksperymentów związanych z tym drzewem?
Mała część już się suszy na grzejniku, a za kilka tygodni zdam relacje jak smakuje.
Wczoraj udało mi się zrobić szczapki z jabłoni, wiśni i klonu wszystko już się moczy w alkoholach. Nie omieszkam zdać relacji
Mała część już się suszy na grzejniku, a za kilka tygodni zdam relacje jak smakuje.
Wczoraj udało mi się zrobić szczapki z jabłoni, wiśni i klonu wszystko już się moczy w alkoholach. Nie omieszkam zdać relacji
Bimber forever !!!
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam chyba mam hit tego roku, mianowice głóg. Moim zdaniem jest tak dobry jak śliwa albo i lepszy.
Destylat z jabłek 95%(destylowany dwa razy nie 2,5) dodałem do kilku szczapek owego drzewa, po kilku dniach nabrał fajnego koloru. Rozcieczylem z woda i w samku przypomina mi to burbon. Wanilia trochę toffi a potem palonosc taka podobna jak z dębu ale z inna nuta.
Ponizej postaram sie dodac zdjecia do jakieg stopnia go opieklem w piekarniku. Ogolnie drewno suche jak pieprz a tonie w alkoholu i polecam robic szczapki jak jest mokre.
Destylat z jabłek 95%(destylowany dwa razy nie 2,5) dodałem do kilku szczapek owego drzewa, po kilku dniach nabrał fajnego koloru. Rozcieczylem z woda i w samku przypomina mi to burbon. Wanilia trochę toffi a potem palonosc taka podobna jak z dębu ale z inna nuta.
Ponizej postaram sie dodac zdjecia do jakieg stopnia go opieklem w piekarniku. Ogolnie drewno suche jak pieprz a tonie w alkoholu i polecam robic szczapki jak jest mokre.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
-
- Posty: 14
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
mieszczuch ze wsi :D - Ulubiony Alkohol: PolishGrappa :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: obywatel świata
- Podziękował: 16 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam .
Czytając te wszystkie ,no może nie wszystkie ale większość , postanowiłem trochę to odświeżyć .
Dwa lata przerwy , to troszkę dużo
Przypomniałem sobie że mam kilkuletnie szczapki Dzikiej Róży no i Buka półrocznego troszkę więcej .
Skroiłem paliki około 1 cm na 15 cm 1 zalałem 0.5 L 40% alk.
Dam znać co z tego wyszło
Czytając te wszystkie ,no może nie wszystkie ale większość , postanowiłem trochę to odświeżyć .
Dwa lata przerwy , to troszkę dużo
Przypomniałem sobie że mam kilkuletnie szczapki Dzikiej Róży no i Buka półrocznego troszkę więcej .
Skroiłem paliki około 1 cm na 15 cm 1 zalałem 0.5 L 40% alk.
Dam znać co z tego wyszło