Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: maniek86 »

Dzisiejszy spacer poza miastem i aż w oczy kłuje kilka ściętych drzew. Większość to czarny bez ale pomiędzy nim znalazł się głóg, moją uwagę zwrócił jego piękny ciemno czerwony kolor. Ktoś próbował eksperymentów związanych z tym drzewem?
Mała część już się suszy na grzejniku, a za kilka tygodni zdam relacje jak smakuje.
Wczoraj udało mi się zrobić szczapki z jabłoni, wiśni i klonu wszystko już się moczy w alkoholach. Nie omieszkam zdać relacji :pije:
Bimber forever !!!
promocja

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: maniek86 »

Witam najbardziej pasuje mi śliwa potem wiśnia i jabłoń, za kilka dni opiszę głóg o którym zapomniałem.
Bimber forever !!!

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: maniek86 »

Witam chyba mam hit tego roku, mianowice głóg. Moim zdaniem jest tak dobry jak śliwa albo i lepszy.
Destylat z jabłek 95%(destylowany dwa razy nie 2,5) dodałem do kilku szczapek owego drzewa, po kilku dniach nabrał fajnego koloru. Rozcieczylem z woda i w samku przypomina mi to burbon. Wanilia trochę toffi a potem palonosc taka podobna jak z dębu ale z inna nuta.
Ponizej postaram sie dodac zdjecia do jakieg stopnia go opieklem w piekarniku. Ogolnie drewno suche jak pieprz a tonie w alkoholu i polecam robic szczapki jak jest mokre.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Próbował może ktoś starzenia szyszkami olchy?
Awatar użytkownika

mitts
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
mieszczuch ze wsi :D
Ulubiony Alkohol: PolishGrappa :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: obywatel świata
Podziękował: 16 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mitts »

Witam .
Czytając te wszystkie ,no może nie wszystkie :) ale większość , postanowiłem trochę to odświeżyć .
Dwa lata przerwy , to troszkę dużo ;)
Przypomniałem sobie że mam kilkuletnie szczapki Dzikiej Róży no i Buka półrocznego troszkę więcej .
Skroiłem paliki około 1 cm na 15 cm 1 zalałem 0.5 L 40% alk.
Dam znać co z tego wyszło :)
Awatar użytkownika

mitts
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
mieszczuch ze wsi :D
Ulubiony Alkohol: PolishGrappa :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: obywatel świata
Podziękował: 16 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mitts »

No i przyszedł czas na podsumowanie skrojonych i zalanych palików "dzikiegobuka" :)
Zacznę od dzikiej róży .
Efekt końcowy ( bo już rozlane ) , smak jakby "mocno wodnisty" aromat też jakby słabszy (może to plusy , bo woltaż taki sam pozostał :) )
Buk mimo że nie palony ,pieczony czy też kopcony całkiem ładnie wypadł .
Kolor słomkowy, smak ostrzejszy niż w róży , zapach jabca lekko wyczuwalny .
Co ciekawe " siwy kolor " rozcieńczonego destylatu zanikł :) co mnie bardzo cieszy .( Choć i tak postanowiłem nigdy więcej nie rozcieńczać , taki smakuje najlepiej )
Eksperyment uważam za zamknięty i całkiem udany :)

Nandhu
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 28 wrz 2018, 10:27
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Nandhu »

Witam chciałem się dowiedzieć czy drewno musi być z dużego kawałka np. pnia czy może z grubszej gałęzi wystarczy?

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: l3onsjo »

Zastanawiam się nad zdrewniałą szyszką sosny (z której robią nalewkę), lub inną czy warto... Może ktoś coś próbował? Sam teraz nie mogę zrobić eksperymentu, nie mam na czym.

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: l3onsjo »

Co myślicie o tych zrębkach https://sklep.borniak.pl/index.php/zreb ... nicze.html?
Posiadam buk i olchę. Zrobię próbę na 0,5 czystej będzie bukiona i olchiona.
Chyba że macie jakieś zastrzeżenia?
Jeśli wszystko pójdzie dobrze kupie owocowe zrębki.

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: l3onsjo »

Wyniki

Spirytus rozrobiony wrzątkiem. Butelki 0.5l buk, olcha po 3 g płatków, kupny dąb mocno palony 2,3g płatków

buk olcha dąb

kolor : jasny średni średni

zapach: przyjemny intensywny słodkawy, przyjemny ostry, najsłabszy



smak miejsce: 2 3 1


Nie płukałem płatków, najwięcej pyłu było w dębie.
Płatki były wsypane do gorącego alko, od razu oddały kolor.
W sprawdziły się w wódce, następnym razem będę mieć dodatek do zbożówek :odlot:
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 maja 2019, 20:23 przez l3onsjo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: fo11rest »

Po przeczytaniu całego tematu postanowiłem poeksperymentować trochę. Szkoda że nie wszyscy podzielili się opinią co im wyszło (miejmy nadzieje że żyją po tych eksperymentach)
Podsumowując to dawkowanie poszczególnych płatków do destylatów w g/litr by się przydało (ja zastosuję max 5gram na litr)
Według mnie powinno się stosować drewno głównie owocowe takie co można użyć do wędzenia wędlin oczywiście bez kory i cienko pocięte, wysuszone i opiekane w zależności co kto lubi. Reszta gatunków drewna może mieć jakieś trujące właściwości np. żywiczne drewno w ogóle się nie nadaje, orzech też bo jest gorzki.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: czamnian »

Wygląda że temat stanął i ucichł...
Hej fo11rest jak tam twoje experymenty?
Naprawdę warto by było kontynuować i odświeżyć dyskusję :ok:
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Dwaid »

Mam dwa pytania:
1. Czy jest sens zaprawiać drewnem cukrówkę? Nie mam czasu, ani zbytnio chęci by się bawić w bardziej złożone wódki, mnie pasuje spirytus z cukru 2 razy przepuszczony przez aabratka, chciałbym nadać mu tylko lepszego charakteru. Kto zaprawiał bimber z cukru i jakie miał efekty? :)

2. Czy ktoś ma jakieś większe doświadczenia z jesionem? Na poprzednie święta, idąc do szwagra, zakupiłem żubrówkę czarną - jesionowa beczka. Dla mnie to było odkrycie zeszłego roku, wódka dla mnie była wręcz idealna. Lekko słodkawa, z ciekawą nutą drewna, a po za tym lekko bimbrowa(?). Szwagier, który mało spożywa, wypił ze mną przy stole 0.7 tego cuda na pół i jeszcze mu było mało, takie to dobre było. Ogólnie mam w planach popracować nad tym drewnem, chociaż może jakąś wiedzę uzyskam z forum :)

...KAKTUS...
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
Podziękował: 6 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ...KAKTUS... »

Witam Szanowną Brać. Wykonałem szczapki śliwkowe i dębowe. Takie ok. 3 cm długie i dość mocno rozdrobnione. Opiekłem je w piekarniku, oczywiście osobno, do momentu aż zaczęły dymić. Po wychłodzeniu zalałem je w słoiku winem Porto. I teraz pytania. Jak długo powinienem je moczyć? Czy wino po moczeniu jeszcze do czegoś sensownego się nada? Np. do moczenia kolejnej partii szczapek? Co dalej ze szczapkami po moczeniu? Czy podsuszyć je? A może ponownie podpiec w celu karmelizacji? Proszę o rady.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Możesz potrzymać z tydzień, później do destylatu. Nie musisz podpiekać ponownie.
Do wina możesz znowu dać szczapki. One ma być później do wypicia, czy destylat, lub dodatek do destylatów?
K.
Obrazek

...KAKTUS...
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
Podziękował: 6 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ...KAKTUS... »

Kamal, pytasz o przeznaczenie tego Porto? No sam nie wiem. Kupiłem je z myślą o tych szczapkach i chciałbym je jak najdłużej w tym celu wykorzystywać w tym celu. Pytanie tylko jak długo będzie się nadawało. A jak nie, to się wypije :lol:
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Ostatnio w sklepie natknąłem się na deseczki do wędzenia z drewna cedrowego. Czy szczapki z takich deseczek można by zalać destylatem?
Jak myślicie?

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: patrzal »

Może być ciekawie, o ile dobrze kojarzę, cedr ma ładny zapach. Radius wcześniej w tym temacie opisywał, że zalewał drewno sandałowca z rewelacyjnym wynikiem.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 wrz 2020, 20:15 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Tak, czytałem post o drewnie sandałowym a skoro deseczki z cedru są używane do "wędzenia" na grillu, to pomyślałem, że można by je też wykorzystać do starzenia destylatu... Muszę spróbować :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Cedr może dać bardzo ciekawe aromaty. Polecam. Pzdr.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Imrak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2019, 14:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Imrak »

Cedr to iglak, na mięsie podkreśli smak. Ale w czy w destylacie nie będzie smakował i pachniał jak terpentyna?

Ale nie o tym chciałem, kilka razy pojawiła się wzmianka o Akacji/robinii - poza kwiatami wszystkie części tej rośliny są trujące. Generalnie wszystkie gatunki bobowatych (kiedyś motylkowatych) trzeba traktować z ostrożnością i sprawdzać czy dany gatunek jest jadalny (np złotokap potrafi dość mocno pozamiatać w zdrowiu amatora, włącznie z kwiatami).

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: rastro »

A to ciekawe... jest bo na rynku można kupić beczki dębowe... z drewna morwy i właśnie z robinii akacjowej. Chociaż to ne jest do końca jasne czy to jest robinia - ale obstawiam że nie jest to akacja w sensie drewna egzotycznego.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Imrak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2019, 14:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Imrak »

Ta "europejska akacja" to naukowo Robinia pseudoacacia, na pewno oddaje inne związki niż dąb. Pytanie póki co pozostaje otwarte czy alkohol jest dobrym rozpuszczalnikiem toksyn z tych beczek czy je np neutralizuje. A może wypalenie/wygrzanie powoduje że się dezaktywują? Drewno na pewno jest toksyczne.
Beczki się niej robi, jak i wiele innych rzeczy :-) Ja bym jednak wolał dąb czy cokolwiek co nie ma w sobie trucizn, bo nie podaję swojego alkoholu politykom ;-)
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Grzebiąc po necie w poszukiwaniu jakichś niuansów przygotowania drewna trafiłem na dwie ciekawostki. Jedna, to spirale, zamiast klocków: https://www.infusionspiral.com/. Druga, to proponowane inne gatunki wraz z opisem ich wpływu na alkohol: https://www.infusionspiral.com/about-us/
Chyba w sobotę stanę przy tokarce i przycięte na klocki dąb, jesion i klon zamienię w żebrowane wałki :punk:
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Zainspirowany powyższym postanowiłem spróbować. 40 minut w 250stC uprażyło bardziej, niż chciałem. Od lewej: dąb, jesion, klon. Ciekawe, czy moje przytępione zmysły wyczują jakieś różnice.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jakis1234 »

Ciekawe, są już jakieś różnice w smaku?
Opisz jaki efekt.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

To dopiero dwie doby. Na nos jesion jakby skręcił w stronę zwykłego spirytu, w dębie "coś" przykrywa aromat surowca, najmniej się dzieje w klonie. Myślę, że wolałbym kilku osobom za jakiś czas wysłać zaszyfrowane próbki - mimo jakiegoś kursu sensorycznego jestem w tym bardzo słaby.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Czy robiłeś testy ( ktoś? ) również pieczonym drzewem owocowym?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Na razie nie, generalnie w swoje stolarskiej aktywności "po godzinach" dotąd takiego drewna nie używałem, więc nawet nie mam, ale nic nie stoi na przeszkodzie. To mogłoby być ciekawe - w wędzeniu słodu każdy z gatunków wnosi inne nuty, może i w destylatach by się sprawdziło. Mam trochę egzotyków na stanie, ale wiedząc jak potrafią być niebezpieczne w samej obróbce nie odważę się ich użyć.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ogurek »

MASaKrA_Domingo pisze:Czy robiłeś testy ( ktoś? ) również pieczonym drzewem owocowym?
Chyba Kowal na białym
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Minął tydzień. Najsłabiej kolorem naciąga dąb, najciekawiej wygląda klon - na zdjęciu słabo to widać, ale łapie odcienie czerwieni. W smaku... Z jednej strony na moje niewiele, z drugiej błędem chyba było drewnienie młodziutkiego destylatu oferującego różne, w tym nieprzyjemne smaki. Cóż - raz kozie śmierć. Zauważyłem, że tych spiralek dają czasem całkiem sporo, więc postanowiłem dorobić po jednym wałku. Tym razem udało się tylko lekko uprażyc - pierwsze byłu usmażone a'la char, tym razem udało się medium. Niestety zdjęcia zapomniałem zrobić. Dąb najbardziej złapał rumieńca, jesion najmniej, ale wszystko właśnie w odpowiedniku medium. No i wkładam te uprażone, jasne jednak wałki do destylatu, a po dwóch godzinach patrzę i nie wierzę - dąb usmażony ledwo trącił destylat słomką, a lekko tylko zrumieniony zamienił go w mocną herbatę, do tego od razu mętną...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Jesion daje paskudne smaki.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

A coś więcej możesz powiedzieć? Żebym wiedział kiedy wyhamować...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jakis1234 »

@Kòpôcz, ten dąb jest ciekawy. Aż dziwne, że tak mocno zabarwił. A co ze smakiem? Jakie wrażenia?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Myślę, że to wynikać może z tego żebrowania - uprażył się być może w całej objętości, a nie tylko powierzchniowo i od razu oddał kolorek. Co również ciekawe - te medium utonęły dużo szybciej, niż przywęglone (już wszystkie na dnie). A w smaku... Niestety, jak wspomniałem, odbiór zaburzają mi smaki młodego destylatu. Porównywałem dziś z niemal równie młodym white dogiem i dąb (tylko jego wziąłem 6ml 40-procentowego na spróbowanie) jest jakby trochę...zabagniony? Ja na prawdę jestem słabym sensorykiem - w prawdzie potrafię co nieco wyłapać, ale mam problem z przypisaniem dyskryptora. Jeśli w alkoholu jest wanilia, to ją czuję, ale nie potrafię powiedzieć co czuję - jakby mózg nie identyfikował smaku/aromaty z jego nazwą.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: radius »

michal278 pisze:Jesion daje paskudne smaki.
Kòpôcz pisze:A coś więcej możesz powiedzieć?
Coś mi się zdaje, że nie doczekasz się dodatkowych informacji ;) Kolega lubi pisać, ale z niedomówieniami i chyba bez osobistych doświadczeń :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: wingrul »

Można dać suchą szczapke morwy do destylatu?
Taką nie paloną, nie wypiekaną?
Jaki może być efekt?
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Myślę, że musisz po prostu poświęcić trochę destylatu i spróbować. Swoją drogą trochę wyważamy otwarte drzwi:
https://youtu.be/XC7O1cIBr9M
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: majster1 »

Wydaje mi sie ze najlepsze beda wszystkie od drzew owocowych, one są do wędzenia maja mocniejszy slodszy aromat
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Pepex
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2021, 08:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Pepex »

Ja w zeszłym tygodniu nabyłem leżakowane kilka sezonów deseczki dębu, klonu, jesionu, czeremchy i orzecha.
Czytam o doświadczeniach Kópocza i zastanawiam się jak z toksycznością drewna?
Drewno dębu jest ok.
Orzech zawiera niebezpieczny juglon, ale ten jest głównie w liściach i korzeniach.
Czeremcha amerykańska zawiera glikozydy cyjanogenne (to co w pestkach) ale głównie w liściach, korze i korzeniach.

Zgłębiał ktoś ten temat pod kątem toksyczności?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”