Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: Dave »

@janik
Wino pomimo wysokiego procentu smakuje bardzo dobrze i nie ustępuje wersji słabszej co do samych beczek to w przypadku tych po porto otrzymałem certyfikat z winiarni z której pochodziły beczki oraz osobiście je odbierałem i miałem możliwość rozmowy ze sprzedającym.
koncentraty wina

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: janik »

Co do beczek to jeżeli dostałeś certyfkat jeśli chodzi o pochodzenie trunkowe beczek to jest super.
Sam w swoim czasie interesowałem się ich beczkami i może jeszcze wrócę do tego tematu,dlatego coś już wiem na ten temat i jeszcze szukam .
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: przemu87 »

Witam. Czy polecacie drewno śliwy ( wegierki) jako dodatek do dębu do starzenia burbona, jest sens wogóle sie bawić z tym drewnem. Daje jakieś fajne efekty? Jeśli tak to czy surowe czy opiekane a może opalene?
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Lootzek »

Ja osobiście nie wyobrażam sobie mojego burbonka bez nuty śliwkowej ;) Z braku drewna eksperymentuję z różnymi innymi sposobami, ale ślad śliwki w kukurydzy to jest to! :D

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: janik »

@ Lootzek,już wiem z czym kombinujesz aby pozyskać posmak śliwki, to nie jest temat w tym wątku,ale jak będziesz chciał to napiszesz. :)

@ przemu87, jeśli chcesz starzyć swojego Burbona a masz do dyspozycji drewno z węgierki które
jest wysuszone w naturalnych warunkach (kilka lat) to warto spróbować.
Dla burbona to jedynie mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

mocno pieczone,lub opalone,kwestia gustu i preferencji smakowych
Albo połączenie. Czyli najpierw trochę opalamy, a później dopiero pieczemy. ;)
K.
Obrazek

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: janik »

Można robić próby na różne sposoby a wręcz należy jeśli jesteśmy na drodze poszukiwań i testów.
Najlepiej równolegle w kilku naczyniach i metodą porównań wybrać najwłaściwszą dla siebie opcję. :czytaj:
To co dla jednego będzie optimum dla innych może być przesadą ,ale warto wymieniać swoje doświadczenia i kontynuować dyskusje w tym i podobnych tematach. :idea:

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: euphorbia1 »

Beczki w Toscanii/okolice Lucca/ wykonane są z kasztana jadalnego. Trzymają i fermentują w nich wina i destylaty. Właśnie taką bekę którą dostałem w prezencie próbuję złożyć ale idzie mi to dość opornie- wszystko wskazuje że wyjdzie mi 1,4 beczki
In vino feritas
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: radius »

Jak już skończysz składanie, to ten nadmiar chętnie przygarnę. Będę miał 0,4 beczki z kasztana, dodam 0,6 z dębu i uzyskam ciekawe smaki destylatów :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: euphorbia1 »

Nie dworuj sobie tylko wpadnij i pokaż jak to złożyć !
In vino feritas

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: maniek86 »

Dzisiejszy spacer poza miastem i aż w oczy kłuje kilka ściętych drzew. Większość to czarny bez ale pomiędzy nim znalazł się głóg, moją uwagę zwrócił jego piękny ciemno czerwony kolor. Ktoś próbował eksperymentów związanych z tym drzewem?
Mała część już się suszy na grzejniku, a za kilka tygodni zdam relacje jak smakuje.
Wczoraj udało mi się zrobić szczapki z jabłoni, wiśni i klonu wszystko już się moczy w alkoholach. Nie omieszkam zdać relacji :pije:
Bimber forever !!!

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: maniek86 »

Witam najbardziej pasuje mi śliwa potem wiśnia i jabłoń, za kilka dni opiszę głóg o którym zapomniałem.
Bimber forever !!!

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: maniek86 »

Witam chyba mam hit tego roku, mianowice głóg. Moim zdaniem jest tak dobry jak śliwa albo i lepszy.
Destylat z jabłek 95%(destylowany dwa razy nie 2,5) dodałem do kilku szczapek owego drzewa, po kilku dniach nabrał fajnego koloru. Rozcieczylem z woda i w samku przypomina mi to burbon. Wanilia trochę toffi a potem palonosc taka podobna jak z dębu ale z inna nuta.
Ponizej postaram sie dodac zdjecia do jakieg stopnia go opieklem w piekarniku. Ogolnie drewno suche jak pieprz a tonie w alkoholu i polecam robic szczapki jak jest mokre.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Próbował może ktoś starzenia szyszkami olchy?
Awatar użytkownika

mitts
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
mieszczuch ze wsi :D
Ulubiony Alkohol: PolishGrappa :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: obywatel świata
Podziękował: 16 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mitts »

Witam .
Czytając te wszystkie ,no może nie wszystkie :) ale większość , postanowiłem trochę to odświeżyć .
Dwa lata przerwy , to troszkę dużo ;)
Przypomniałem sobie że mam kilkuletnie szczapki Dzikiej Róży no i Buka półrocznego troszkę więcej .
Skroiłem paliki około 1 cm na 15 cm 1 zalałem 0.5 L 40% alk.
Dam znać co z tego wyszło :)
Awatar użytkownika

mitts
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2017, 23:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
mieszczuch ze wsi :D
Ulubiony Alkohol: PolishGrappa :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: obywatel świata
Podziękował: 16 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mitts »

No i przyszedł czas na podsumowanie skrojonych i zalanych palików "dzikiegobuka" :)
Zacznę od dzikiej róży .
Efekt końcowy ( bo już rozlane ) , smak jakby "mocno wodnisty" aromat też jakby słabszy (może to plusy , bo woltaż taki sam pozostał :) )
Buk mimo że nie palony ,pieczony czy też kopcony całkiem ładnie wypadł .
Kolor słomkowy, smak ostrzejszy niż w róży , zapach jabca lekko wyczuwalny .
Co ciekawe " siwy kolor " rozcieńczonego destylatu zanikł :) co mnie bardzo cieszy .( Choć i tak postanowiłem nigdy więcej nie rozcieńczać , taki smakuje najlepiej )
Eksperyment uważam za zamknięty i całkiem udany :)

Nandhu
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 28 wrz 2018, 10:27
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Nandhu »

Witam chciałem się dowiedzieć czy drewno musi być z dużego kawałka np. pnia czy może z grubszej gałęzi wystarczy?

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: l3onsjo »

Zastanawiam się nad zdrewniałą szyszką sosny (z której robią nalewkę), lub inną czy warto... Może ktoś coś próbował? Sam teraz nie mogę zrobić eksperymentu, nie mam na czym.

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: l3onsjo »

Co myślicie o tych zrębkach https://sklep.borniak.pl/index.php/zreb ... nicze.html?
Posiadam buk i olchę. Zrobię próbę na 0,5 czystej będzie bukiona i olchiona.
Chyba że macie jakieś zastrzeżenia?
Jeśli wszystko pójdzie dobrze kupie owocowe zrębki.

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: l3onsjo »

Wyniki

Spirytus rozrobiony wrzątkiem. Butelki 0.5l buk, olcha po 3 g płatków, kupny dąb mocno palony 2,3g płatków

buk olcha dąb

kolor : jasny średni średni

zapach: przyjemny intensywny słodkawy, przyjemny ostry, najsłabszy



smak miejsce: 2 3 1


Nie płukałem płatków, najwięcej pyłu było w dębie.
Płatki były wsypane do gorącego alko, od razu oddały kolor.
W sprawdziły się w wódce, następnym razem będę mieć dodatek do zbożówek :odlot:
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 maja 2019, 20:23 przez l3onsjo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: fo11rest »

Po przeczytaniu całego tematu postanowiłem poeksperymentować trochę. Szkoda że nie wszyscy podzielili się opinią co im wyszło (miejmy nadzieje że żyją po tych eksperymentach)
Podsumowując to dawkowanie poszczególnych płatków do destylatów w g/litr by się przydało (ja zastosuję max 5gram na litr)
Według mnie powinno się stosować drewno głównie owocowe takie co można użyć do wędzenia wędlin oczywiście bez kory i cienko pocięte, wysuszone i opiekane w zależności co kto lubi. Reszta gatunków drewna może mieć jakieś trujące właściwości np. żywiczne drewno w ogóle się nie nadaje, orzech też bo jest gorzki.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: czamnian »

Wygląda że temat stanął i ucichł...
Hej fo11rest jak tam twoje experymenty?
Naprawdę warto by było kontynuować i odświeżyć dyskusję :ok:
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Dwaid »

Mam dwa pytania:
1. Czy jest sens zaprawiać drewnem cukrówkę? Nie mam czasu, ani zbytnio chęci by się bawić w bardziej złożone wódki, mnie pasuje spirytus z cukru 2 razy przepuszczony przez aabratka, chciałbym nadać mu tylko lepszego charakteru. Kto zaprawiał bimber z cukru i jakie miał efekty? :)

2. Czy ktoś ma jakieś większe doświadczenia z jesionem? Na poprzednie święta, idąc do szwagra, zakupiłem żubrówkę czarną - jesionowa beczka. Dla mnie to było odkrycie zeszłego roku, wódka dla mnie była wręcz idealna. Lekko słodkawa, z ciekawą nutą drewna, a po za tym lekko bimbrowa(?). Szwagier, który mało spożywa, wypił ze mną przy stole 0.7 tego cuda na pół i jeszcze mu było mało, takie to dobre było. Ogólnie mam w planach popracować nad tym drewnem, chociaż może jakąś wiedzę uzyskam z forum :)

...KAKTUS...
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
Podziękował: 6 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ...KAKTUS... »

Witam Szanowną Brać. Wykonałem szczapki śliwkowe i dębowe. Takie ok. 3 cm długie i dość mocno rozdrobnione. Opiekłem je w piekarniku, oczywiście osobno, do momentu aż zaczęły dymić. Po wychłodzeniu zalałem je w słoiku winem Porto. I teraz pytania. Jak długo powinienem je moczyć? Czy wino po moczeniu jeszcze do czegoś sensownego się nada? Np. do moczenia kolejnej partii szczapek? Co dalej ze szczapkami po moczeniu? Czy podsuszyć je? A może ponownie podpiec w celu karmelizacji? Proszę o rady.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Możesz potrzymać z tydzień, później do destylatu. Nie musisz podpiekać ponownie.
Do wina możesz znowu dać szczapki. One ma być później do wypicia, czy destylat, lub dodatek do destylatów?
K.
Obrazek

...KAKTUS...
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
Podziękował: 6 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ...KAKTUS... »

Kamal, pytasz o przeznaczenie tego Porto? No sam nie wiem. Kupiłem je z myślą o tych szczapkach i chciałbym je jak najdłużej w tym celu wykorzystywać w tym celu. Pytanie tylko jak długo będzie się nadawało. A jak nie, to się wypije :lol:
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Ostatnio w sklepie natknąłem się na deseczki do wędzenia z drewna cedrowego. Czy szczapki z takich deseczek można by zalać destylatem?
Jak myślicie?

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: patrzal »

Może być ciekawie, o ile dobrze kojarzę, cedr ma ładny zapach. Radius wcześniej w tym temacie opisywał, że zalewał drewno sandałowca z rewelacyjnym wynikiem.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 wrz 2020, 20:15 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Tak, czytałem post o drewnie sandałowym a skoro deseczki z cedru są używane do "wędzenia" na grillu, to pomyślałem, że można by je też wykorzystać do starzenia destylatu... Muszę spróbować :)

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Cedr może dać bardzo ciekawe aromaty. Polecam. Pzdr.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Imrak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2019, 14:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Imrak »

Cedr to iglak, na mięsie podkreśli smak. Ale w czy w destylacie nie będzie smakował i pachniał jak terpentyna?

Ale nie o tym chciałem, kilka razy pojawiła się wzmianka o Akacji/robinii - poza kwiatami wszystkie części tej rośliny są trujące. Generalnie wszystkie gatunki bobowatych (kiedyś motylkowatych) trzeba traktować z ostrożnością i sprawdzać czy dany gatunek jest jadalny (np złotokap potrafi dość mocno pozamiatać w zdrowiu amatora, włącznie z kwiatami).

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: rastro »

A to ciekawe... jest bo na rynku można kupić beczki dębowe... z drewna morwy i właśnie z robinii akacjowej. Chociaż to ne jest do końca jasne czy to jest robinia - ale obstawiam że nie jest to akacja w sensie drewna egzotycznego.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Imrak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2019, 14:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Imrak »

Ta "europejska akacja" to naukowo Robinia pseudoacacia, na pewno oddaje inne związki niż dąb. Pytanie póki co pozostaje otwarte czy alkohol jest dobrym rozpuszczalnikiem toksyn z tych beczek czy je np neutralizuje. A może wypalenie/wygrzanie powoduje że się dezaktywują? Drewno na pewno jest toksyczne.
Beczki się niej robi, jak i wiele innych rzeczy :-) Ja bym jednak wolał dąb czy cokolwiek co nie ma w sobie trucizn, bo nie podaję swojego alkoholu politykom ;-)
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Grzebiąc po necie w poszukiwaniu jakichś niuansów przygotowania drewna trafiłem na dwie ciekawostki. Jedna, to spirale, zamiast klocków: https://www.infusionspiral.com/. Druga, to proponowane inne gatunki wraz z opisem ich wpływu na alkohol: https://www.infusionspiral.com/about-us/
Chyba w sobotę stanę przy tokarce i przycięte na klocki dąb, jesion i klon zamienię w żebrowane wałki :punk:
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Zainspirowany powyższym postanowiłem spróbować. 40 minut w 250stC uprażyło bardziej, niż chciałem. Od lewej: dąb, jesion, klon. Ciekawe, czy moje przytępione zmysły wyczują jakieś różnice.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jakis1234 »

Ciekawe, są już jakieś różnice w smaku?
Opisz jaki efekt.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

To dopiero dwie doby. Na nos jesion jakby skręcił w stronę zwykłego spirytu, w dębie "coś" przykrywa aromat surowca, najmniej się dzieje w klonie. Myślę, że wolałbym kilku osobom za jakiś czas wysłać zaszyfrowane próbki - mimo jakiegoś kursu sensorycznego jestem w tym bardzo słaby.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Czy robiłeś testy ( ktoś? ) również pieczonym drzewem owocowym?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Na razie nie, generalnie w swoje stolarskiej aktywności "po godzinach" dotąd takiego drewna nie używałem, więc nawet nie mam, ale nic nie stoi na przeszkodzie. To mogłoby być ciekawe - w wędzeniu słodu każdy z gatunków wnosi inne nuty, może i w destylatach by się sprawdziło. Mam trochę egzotyków na stanie, ale wiedząc jak potrafią być niebezpieczne w samej obróbce nie odważę się ich użyć.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ogurek »

MASaKrA_Domingo pisze:Czy robiłeś testy ( ktoś? ) również pieczonym drzewem owocowym?
Chyba Kowal na białym
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”