Imbirówka na szybko

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
olszam
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 26 gru 2015, 19:36
Podziękował: 1 raz

Post autor: olszam »

Z racji tego że nie każdy ma czas czekać kilka miesięcy na nalewkę podzielę się moim przepisem na nalewkę na szybko z imbiru, robiłem ją już kilka raz więc zawsze wychodziła, była mocna i smaczna.

Składniki na 1 litr:
-2 korzenie imbiru
-2-3 szklanek cukru
-łyżka soku z cytryny
-0,5l spirytusu
-0,6l wody

Przyrządzanie:
-kroimy imbir na plasterki ze skórką(wcześniej myjemy jeśli ma jakąś tam ziemię)
-wlewamy wodę do garnka(najlepiej przefiltrowana) i wrzucamy tam nasz pokrojony imbir
-doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy nasz cukier
-wymieszać i gotować pod przykryciem 10 minut
-po tym czasie zostawić do przestygnięcia nie zdejmując pokrywy bo zapach ucieka :) (opcjonalnie - po 4-5 godzinach doprowadzić do zagotowania i zostawić do ostygnięcia)
-odcedzić z kawałków imbiru i można zlać do butelki dodając soku z cytryny
-odstawić tak na 5-10 dni(syrop nie będzie gęsty tylko taki wodnisty)
-po tym czasie można już zalać do naszego syropu spirytus, wymieszać i po tygodniu już nadaje się do picia choć wiadomo im dłużej tym lepiej.

Może się pojawić osad, ale mimo osadu to nic się nie popsuje więc zlewanie znad osadu jest do waszej dyspozycji.

Jest to przepis dla tych co chcieliby zrobić nalewkę gdy nadejdzie jesień,zima i sezon chorobowy i potrzebują czegoś na szybko. Jak ktoś ma już w domu takowy syrop to może pominąć część z robieniem syropu i wystarczy spirytusu dolać( pół na pół najlepsze proporcje choć można jeszcze tak że 0,5 syropu, 0,25 spirytusu, 0,25 wódki czystej). Z innymi syropami też wyjdzie choć jeśli ma się gęsty syrop to trzeba go jakoś rozcieńczyć.
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”