Ilośc drożdży a fermentacja
Witam.
Doświadczenie z alkoholami domowymi mam słabe i wyłącznie w teori. Mimo to postanowiłem stworzyć coś sam i na pierwszy strzał, stawiam na cydr. Kupiłem cały osprzęt do domowej produkcji i niebawem zaczynam, jednak nurtuje mnie pytanie, a właściwie dwa i postanowiłem skorzystać z pomocy doświadczonych domowych producentów. Pytana:
1. Czy mając drożdże z pożywka specjalne do cydru na 25/30l moge użyć je wszystkie na zaledwie 10l cydru który chce zrobić? Czy czas fermentacji zwiększy sie?
2. Chce zrobić gazowany cydr z jabłek (soku wyciśniętego z nich) postanowiłem fermentować go 12dni następnie przelać do butelek dodając cukier i trzymać jeszcze 5/7dni. Wystarczy by cydr osiagnął swój "max"?
Doświadczenie z alkoholami domowymi mam słabe i wyłącznie w teori. Mimo to postanowiłem stworzyć coś sam i na pierwszy strzał, stawiam na cydr. Kupiłem cały osprzęt do domowej produkcji i niebawem zaczynam, jednak nurtuje mnie pytanie, a właściwie dwa i postanowiłem skorzystać z pomocy doświadczonych domowych producentów. Pytana:
1. Czy mając drożdże z pożywka specjalne do cydru na 25/30l moge użyć je wszystkie na zaledwie 10l cydru który chce zrobić? Czy czas fermentacji zwiększy sie?
2. Chce zrobić gazowany cydr z jabłek (soku wyciśniętego z nich) postanowiłem fermentować go 12dni następnie przelać do butelek dodając cukier i trzymać jeszcze 5/7dni. Wystarczy by cydr osiagnął swój "max"?
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Możesz, ale czy warto? Lepiej trzymać się zaleceń, zwłaszcza, że zbyt duża ilość pożywki nie wpływa pozytywnie na aromat gotowego produktu. Ostatnio spotkałem się nawet z teoriami, że lepiej dać mniej niż więcej w przypadku cydru. Znam osoby co dają 1/3 tego co zaleca producent. Na początek najlepiej trzymać się instrukcji producenta i z czasem wypracować swoją taktykę.Vegeta pisze: 1. Czy mając drożdże z pożywka specjalne do cydru na 25/30l moge użyć je wszystkie na zaledwie 10l cydru który chce zrobić? Czy czas fermentacji zwiększy sie?
Niczego nie fermentuje się na czas. Mając doświadczenie i więcej danych (BLG, temperaturę fermentacji) można spróbować oszacować czas fermentacji. Ogólna zasada jest taka, fermentujemy do momentu, aż skończy fermentować! Po fermentacji można mu dać jeszcze chwilę poleżakować. Zbyt wczesne zabutelkowanie fermentującego jeszcze cydru prowadzi do granatów.Vegeta pisze: 2. Chce zrobić gazowany cydr z jabłek (soku wyciśniętego z nich) postanowiłem fermentować go 12dni następnie przelać do butelek dodając cukier i trzymać jeszcze 5/7dni. Wystarczy by cydr osiagnął swój "max"?
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Witam.
Jestem nowy na forum więc podepnę się do tematu ponieważ nie chcę zaśmiecać forum, a kwestia bardzo podobna.
Chciałbym po raz pierwszy zrobić cydr. Na pierwszy raz pójdzie z kartonika. Ponieważ ma być to tylko próba to nastaw będzie 4l w gąsiorku 5l. Nie chcę inwestować w nic większego dopóki nie będę wiedział, że mnie to wciągnie, a gąsiorek mam z produkcji nalewek.
Pierwszy problem dotyczy oczywiście drożdży. O ile pożywkę wiem, że mogę podzielić proporcjonalnie do ilości nastawu (informacja na opakowaniu) to na drożdżach jest napisane, że są na 5-25l nastawu. I dzielić ich nie można. Co się stanie jak użyję takiej ilości drożdży?
Jestem nowy na forum więc podepnę się do tematu ponieważ nie chcę zaśmiecać forum, a kwestia bardzo podobna.
Chciałbym po raz pierwszy zrobić cydr. Na pierwszy raz pójdzie z kartonika. Ponieważ ma być to tylko próba to nastaw będzie 4l w gąsiorku 5l. Nie chcę inwestować w nic większego dopóki nie będę wiedział, że mnie to wciągnie, a gąsiorek mam z produkcji nalewek.
Pierwszy problem dotyczy oczywiście drożdży. O ile pożywkę wiem, że mogę podzielić proporcjonalnie do ilości nastawu (informacja na opakowaniu) to na drożdżach jest napisane, że są na 5-25l nastawu. I dzielić ich nie można. Co się stanie jak użyję takiej ilości drożdży?
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Pepik, dzielić drożdży nie można z dwóch powodów:
1) producent wolałby abyś wpakował całą paczkę i kupił następną.
2)producent obawia się iz otwarty produkt długo nie poleży, i klient będzie miał pretensje o wadliwość towaru
Tak offtoppowo rzecz ujmując.
Drożdże MOŻNA DZIELIĆ, należy to robić umiejętnie, oraz najlepiej wykorzystując całe opakowanie od razu, np: na pare mniejszych nastawów.
Co się stanie jak <> proporcje? przy pomniejszeniu poczekasz miesiąc na koniec fermentacji, przy wielokrotności, nie zdążysz obejrzec wiadomości, jak grzybki zjedzą wszystko, przypuszczam że z podłogi, bo nie ma opcji aby to nie wykipiało, proponuję nastawiać w wannie.
Rozbieżności typu 5-25L są zbyt duże, rozumiem producenta który podaje konkretne optymalne parametry: 21L wody 7 cukru i opakowanie drożdży.
Jedyne co możesz uczynić to przekonać się na własnej skórze, jaka proporcja jest właściwa, wsyp 1/4 i zobacz jak zadziała. Ad hoc to można dziewke z czworaków zbrzuchacić. Powodzenia.....z nastawem, nie z dziewką.
1) producent wolałby abyś wpakował całą paczkę i kupił następną.
2)producent obawia się iz otwarty produkt długo nie poleży, i klient będzie miał pretensje o wadliwość towaru
Tak offtoppowo rzecz ujmując.
Drożdże MOŻNA DZIELIĆ, należy to robić umiejętnie, oraz najlepiej wykorzystując całe opakowanie od razu, np: na pare mniejszych nastawów.
Co się stanie jak <> proporcje? przy pomniejszeniu poczekasz miesiąc na koniec fermentacji, przy wielokrotności, nie zdążysz obejrzec wiadomości, jak grzybki zjedzą wszystko, przypuszczam że z podłogi, bo nie ma opcji aby to nie wykipiało, proponuję nastawiać w wannie.
Rozbieżności typu 5-25L są zbyt duże, rozumiem producenta który podaje konkretne optymalne parametry: 21L wody 7 cukru i opakowanie drożdży.
Jedyne co możesz uczynić to przekonać się na własnej skórze, jaka proporcja jest właściwa, wsyp 1/4 i zobacz jak zadziała. Ad hoc to można dziewke z czworaków zbrzuchacić. Powodzenia.....z nastawem, nie z dziewką.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 10 maja 2016, 00:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z zadupia;)
- Ulubiony Alkohol: Gin
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
4 litry soku z jabłek "z kartona" byle by był 100% sok, może być z koncentratu
100gram cukru
Tanina albo kubek mocnej herbaty długo parzonej z 5 torebek
Drożdże te z saszetki na 5-25litrow można podzielić powiedzmy na dwie części.
Mniej drożdży ( wolniejszy proces bo drożdże muszą się namnozyc) ale też wolniejszy proces = więcej smaku.
Zapakować do gąsiorka 5 litrów, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Można postawić w wannie albo dużym wiaderku w razie gdyby wykopali.
Jak przefermentuje i wyklaruje można rozłam do butelek (byle by mocnych czyli po piwie i kapslownica) dodając płaską łyżeczkę cukru do każdej celem "nagazowania" cydru.
Odstawić na 3 tygodnie w letnie lub ciepłe miejsce żeby się "nagazowało" , schłodzić dobrze przed podaniem.
Maciej Z Zadupia
100gram cukru
Tanina albo kubek mocnej herbaty długo parzonej z 5 torebek
Drożdże te z saszetki na 5-25litrow można podzielić powiedzmy na dwie części.
Mniej drożdży ( wolniejszy proces bo drożdże muszą się namnozyc) ale też wolniejszy proces = więcej smaku.
Zapakować do gąsiorka 5 litrów, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Można postawić w wannie albo dużym wiaderku w razie gdyby wykopali.
Jak przefermentuje i wyklaruje można rozłam do butelek (byle by mocnych czyli po piwie i kapslownica) dodając płaską łyżeczkę cukru do każdej celem "nagazowania" cydru.
Odstawić na 3 tygodnie w letnie lub ciepłe miejsce żeby się "nagazowało" , schłodzić dobrze przed podaniem.
Maciej Z Zadupia
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
@Pepik_83 Akurat te drożdże możesz podzielić, zadbaj aby po otwarciu torebki zamknąć ją hermetycznie (np. woreczek strunowy) i przechować w suchym miejscu.
@rozrywek - wytłumacz człowiekowi co to są "czworaki", bo ja to wiem, ale młodzi niekoniecznie
@rozrywek - wytłumacz człowiekowi co to są "czworaki", bo ja to wiem, ale młodzi niekoniecznie
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Pozdrawiam
meping
Jeśli używa się drożdży wymagających namnażania, a kolega pisał o drożdżach Tokay22 - to drożdże Zamoyskiego, wymagające namnażania. Jeśli kolega jest niecierpliwy, to niech poszuka odpowiednich drożdży aktywnych. Te wsypuje się do wody na 20 minut i potem siup do gąsiora. Problemem jest to, że jeszcze mało jest informacji które do czego... Ale ostatnio powoli się do nich przekonuję...rozrywek pisze:Pepik, Zawsze, podkreślę, zawsze namnożyć.
Pozdrawiam
meping
Pozdrawiam
meping
meping
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Meping cierpliwości mi nie brakuje.
A zapytam jeszcze tak. W większości przepisów w internecie mówią żeby matkę robić z 250ml soku i 250ml wody. Jeżeli chcę zrobić matkę z połowy opakowania (ok. 3,5g) to zmniejszać ilość płynów i innych składników o pół czy to już nie będzie miało większego znaczenia?
A zapytam jeszcze tak. W większości przepisów w internecie mówią żeby matkę robić z 250ml soku i 250ml wody. Jeżeli chcę zrobić matkę z połowy opakowania (ok. 3,5g) to zmniejszać ilość płynów i innych składników o pół czy to już nie będzie miało większego znaczenia?
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Ja rozrabiam w butelce 1/2 litrowej. Na balony od 5 do 25 litrów wystarczy. Płynu jest około 2/3 butelki.
Nie obawiaj się drożdży na starcie. Po fermentacji burzliwej i delikatnym klarowaniu, zlej z nad osadu. Pozostaw do dalszego klarowania. To spóźnione lewarowanie z nad osadu może wnieść posmaki i zapachy niepożądane.
Nie obawiaj się drożdży na starcie. Po fermentacji burzliwej i delikatnym klarowaniu, zlej z nad osadu. Pozostaw do dalszego klarowania. To spóźnione lewarowanie z nad osadu może wnieść posmaki i zapachy niepożądane.
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
Re: RE: Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Nie będzie. One i tak w nastawie mnożą się jak głupie...Pepik_83 pisze:W małej ilości płynów to znaczy w jakiej?
Nie chcę dzielić ze względu na koszty. Boję się tylko, że jak dam całą paczkę to później cydr będzie "jechał" drożdżami.
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
meping
meping
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Ryba64 powtórzę jeszcze raz... nie chodzi o koszty.
Ja planuję (a lubię mieć wszystko wcześniej zaplaniwane) dać do 1/2 litrowej butelki 125ml soku, 125 ml wody, łyżeczkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.
I tu mam problem czy dać całą paczkę tokay czy pół. Wiem, że cała paczka jest na 5-25l. Ale ja będę lał 4 - 4,5l soku.
Ja planuję (a lubię mieć wszystko wcześniej zaplaniwane) dać do 1/2 litrowej butelki 125ml soku, 125 ml wody, łyżeczkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.
I tu mam problem czy dać całą paczkę tokay czy pół. Wiem, że cała paczka jest na 5-25l. Ale ja będę lał 4 - 4,5l soku.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 09:55
- Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
- Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
Wtrącę się - nigdy nie dzieliłem drożdży winiarskich wymagających MD i z tego co kojarzę, to raczej takie postępowanie jest niezalecane. Nawet jak robiłem nastaw na 10 l, a drożdże były na 25 l to sypałem całą paczkę. Tak jak ktoś wspomniał wyżej, problem drożdżowego posmaku to kwestia słabego klarowania i przetrzymania nad osadem.
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja
3 strony postów o 4L.........nie 400, 4L soku, i o robieniu MD. Pepik, zrób MD z całej paczki, wieczorem. rano wlej połowę, dla pewności aby nie wykipiało, jak zacznie pracować, wlej resztę jeśli chcesz, i ludziska na litość boską, naprawdę nie możecie prostej sprawy zrobić sami? spróbować? Starożytni robili wino, a neta nie mieli, a tu? dać wody 200ml, czy 215ml? a łyżeczkę cukru zwykłą czy taką z górka?
To jakiś żart?
To jakiś żart?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............