ILOŚĆ DESTYLATU

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy

Post autor: aronia »

Czy cukier w nieprzerobionym do końca nastawie ma wpływ tego nie wiem i nie o to mi chodziło - bardziej chodzi o to, że przy wyższym stężeniu cukru drożdże mają utrudnioną pracę(przez co może powstawać więcej produktów ubocznych fermentacji), a dodatkowo narażasz się na to co się stało tym razem czyli nie przerobienie całego cukru co generuje niepotrzebne koszty/straty, a u Ciebie niepotrzebne nerwy i pytania np. czemu wyszło tak mało...
P.S. O sprawie ewentualnego wpływu cukru w gotowanym nastawie możesz coś przeczytać tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/sprawd ... ml#p105805
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”