Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam all. Jestem poczatkującym, dlatego prosze o wyrozumiałość. Pytanie moje dotyczy zacieru. Ile trzeba dac drożdzy winiarskich np.uniwersalnych , zeby zacier ten 1410 się udał ( bo chyba nie 10 dkg? ) Planuje na początek postawić 10 litrów więc proszę o podpowiedź , ile na 10 litrów dać drożdży-a paczki z nimi widziałem po 5 gramów. pozdr.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Jedno opakowanie będzie ok. Możesz dać pół, albo i 1/100- drożdże i tak się rozmnożą. Chodzi głównie o czas. Dawanie drożdży winiarskich do cukrówki to jednak kiepski pomysł- przerobić, przerobią, ale będzie to długo trwało. Zainwestuj w jakieś turbogrzyby- Alcotec Turbo, T3 itp.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jest jednak argument za powolną fermentacją. Drożdże winne w niskiej temperaturze (18 - 20 stopni) pracują powoli, ale za to bardzo czysto i do dużego stężenia alkoholu. Potem łatwiej jest oczyścić urobek (i jest go więcej). Ale, co kto lubi. Z wykładu Juliusza na temat drożdży dowiedziałem się mniej więcej, że drożdże w warunkach tlenowych i w wysokiej temperaturze głównie się rozmnażąją (i padają), skutkiem czego nastaw jest zanieczyszczony produktami rozpadu substancji białkowych i tym, co pozostaje z pełnego metabolizmu drożdży. W warunkach beztlenowych i niższej temperaturze drożdże raczej walczą o przetrwanie niż się rozmnażąją, robią zapasy i wtedy głównym produktem takiego metabolizmu jest alkohol. Ja dotychczas psociłem na drożdżach babuni. Tylko do win i zacierów śliwkowych dawałem drożdże winne. Do tych ostatnich na 50 - 60 litrów zacieru dawałem połowę zastartowanej torebki "Malagi" Zamojskich. I poszło bez zarzutu.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości