Witam. Bardzo proszę o pomoc bo jestem w tym poczatkujący
Dostałem 22 kg czerwonych winogron. Zrobiłem matkę drożdżową, z drożdzy w płynie. Winogrona zmiażdżyłem, zalałem ok.7 litrami wody, w której rozpuściłem 5 kg cukru. Blg na drugi dzień po nastawie było powyżej 22. Dymion ok 25-30 litrów. Wino ma być mocne ok 17% i słodkie. Ile dolać wody i ile dodać cukru po odcedzeniu winogron po pierwszej fermentacji, żeby uzyskać takie wino. Boję się, że mi nie wyjdzie ponieważ czytałem na forum, że przed pierwszą fermentacją blg powinno być ok 22 a u mnie sporo przewyższało.
Ile cukru i ile jeszcze wody
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Re: Ile cukru i ile jeszcze wody
Trochę już późno, ale może jeszcze przeczytasz:
1. Ważne jest jakiego szczepu drożdzy użyłeś np. Bordeaux, Tokaj.
Muszę powiedzieć, że któregoś roku podzieliłem winogrona na dwa balony, zrobiłem dwie matki drożdzowe
i naprawdę była różnica w smaku (nie pamiętam jaki był drugi szczep, ale teraz używam Bordeaux)
2. 22kg + 7litrów + 5kg i upakowałeś to w tym dymionie? Powiedziałbym, że po dwóch dniach 1/3 wypłyneła z balona.
3. Dodaj cukru, żeby było 15 Blg (od 3.10 to już pewnie to zrobiłeś), wg mnie spokojnie mogłeś dodać 2-3 kg,
bo pewnie Blg było od 0 do 4.
4. Jeśli chcesz mocne i słodkie wino to badaj Blg co miesiąc i utrzymuj na poziomie 13-14Blg
(próbuj i oceniaj czy nie za słodkie - szczególnie po kilku miesiącach)
5. Staraj się już nie dodawać dużo wody, bo nie nie upchniesz tego w dymionie
1. Ważne jest jakiego szczepu drożdzy użyłeś np. Bordeaux, Tokaj.
Muszę powiedzieć, że któregoś roku podzieliłem winogrona na dwa balony, zrobiłem dwie matki drożdzowe
i naprawdę była różnica w smaku (nie pamiętam jaki był drugi szczep, ale teraz używam Bordeaux)
2. 22kg + 7litrów + 5kg i upakowałeś to w tym dymionie? Powiedziałbym, że po dwóch dniach 1/3 wypłyneła z balona.
3. Dodaj cukru, żeby było 15 Blg (od 3.10 to już pewnie to zrobiłeś), wg mnie spokojnie mogłeś dodać 2-3 kg,
bo pewnie Blg było od 0 do 4.
4. Jeśli chcesz mocne i słodkie wino to badaj Blg co miesiąc i utrzymuj na poziomie 13-14Blg
(próbuj i oceniaj czy nie za słodkie - szczególnie po kilku miesiącach)
5. Staraj się już nie dodawać dużo wody, bo nie nie upchniesz tego w dymionie
-
- Posty: 4866
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 558 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ile cukru i ile jeszcze wody
Oczywiście jeśli będziesz chciał.
Co do słodkości, to też będziesz sobie musiał dosłodzić w/g własnego smaku i uznania.
Radzę jednak skoncentrować się na poprawnej fermentacji, szczególnie cichej, a potem ewentualnie korygować.
Zbyt wysoko mierzysz. Nie uzyskasz takiego procentu, zapomnij. Dospirytusujesz sobie ile będziesz chciał.Krasnal5 pisze: Wino ma być mocne ok 17% i słodkie.
Oczywiście jeśli będziesz chciał.
Co do słodkości, to też będziesz sobie musiał dosłodzić w/g własnego smaku i uznania.
Radzę jednak skoncentrować się na poprawnej fermentacji, szczególnie cichej, a potem ewentualnie korygować.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............