Ile cukru i ile jeszcze wody

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
Krasnal5
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 2 paź 2016, 20:42

Post autor: Krasnal5 »

Witam. Bardzo proszę o pomoc bo jestem w tym poczatkujący
Dostałem 22 kg czerwonych winogron. Zrobiłem matkę drożdżową, z drożdzy w płynie. Winogrona zmiażdżyłem, zalałem ok.7 litrami wody, w której rozpuściłem 5 kg cukru. Blg na drugi dzień po nastawie było powyżej 22. Dymion ok 25-30 litrów. Wino ma być mocne ok 17% i słodkie. Ile dolać wody i ile dodać cukru po odcedzeniu winogron po pierwszej fermentacji, żeby uzyskać takie wino. Boję się, że mi nie wyjdzie ponieważ czytałem na forum, że przed pierwszą fermentacją blg powinno być ok 22 a u mnie sporo przewyższało.

Astacus
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 23:01
Re: Ile cukru i ile jeszcze wody

Post autor: Astacus »

Trochę już późno, ale może jeszcze przeczytasz:
1. Ważne jest jakiego szczepu drożdzy użyłeś np. Bordeaux, Tokaj.
Muszę powiedzieć, że któregoś roku podzieliłem winogrona na dwa balony, zrobiłem dwie matki drożdzowe
i naprawdę była różnica w smaku (nie pamiętam jaki był drugi szczep, ale teraz używam Bordeaux)
2. 22kg + 7litrów + 5kg i upakowałeś to w tym dymionie? Powiedziałbym, że po dwóch dniach 1/3 wypłyneła z balona.
3. Dodaj cukru, żeby było 15 Blg (od 3.10 to już pewnie to zrobiłeś), wg mnie spokojnie mogłeś dodać 2-3 kg,
bo pewnie Blg było od 0 do 4.
4. Jeśli chcesz mocne i słodkie wino to badaj Blg co miesiąc i utrzymuj na poziomie 13-14Blg
(próbuj i oceniaj czy nie za słodkie - szczególnie po kilku miesiącach)
5. Staraj się już nie dodawać dużo wody, bo nie nie upchniesz tego w dymionie
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ile cukru i ile jeszcze wody

Post autor: rozrywek »

Krasnal5 pisze: Wino ma być mocne ok 17% i słodkie.
Zbyt wysoko mierzysz. Nie uzyskasz takiego procentu, zapomnij. Dospirytusujesz sobie ile będziesz chciał.
Oczywiście jeśli będziesz chciał.
Co do słodkości, to też będziesz sobie musiał dosłodzić w/g własnego smaku i uznania.
Radzę jednak skoncentrować się na poprawnej fermentacji, szczególnie cichej, a potem ewentualnie korygować.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Szlumf
2000
Posty: 2373
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 581 razy
Re: Ile cukru i ile jeszcze wody

Post autor: Szlumf »

rozrywek pisze:
Krasnal5 pisze: Wino ma być mocne ok 17% i słodkie.
Zbyt wysoko mierzysz. Nie uzyskasz takiego procentu, zapomnij.
To zależy jakich drożdży użył. Ostatnio Kowal na białym na Burgundzie od Zamojskich uzyskał 21-22% i ciągle pracują.
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”