Aparatura, jaką zaprojektowałem kosztowała mnie może wszystkiego pod 1000 zł + moja bezcenna praca. Jak dobrze pójdzie, to może za kilka lat się zwróci...
A mógłbyś jeśli można prosić choć z grubsza przedstawić kosztorys?? Zabrałem się z budowę kolumny z RW a takich kosztów moja księgowa raczej nie zaakceptuje:(
______________________________________________________________________ Czas to pieniądz, pieniądz to piwo. Więc pijmy to piwo puki czas.
Tytuł: Re: Ile produkujemy? Dyskusja o skali wybryków.
Napisane: sobota, 27 lut 2010, 22:43
Dines, moje koszty są takie (pi razy oko): Keg 30 l - 120 zł z Alledrogo rura fi 40 długości 170 cm + rurka nierdzewna fi 10 (2 mb) + rurka miedziana fi 8 (2 mb) + kawałek blachy miedzianej grub. 2mm, rura miedziana fi 22 na płaszcz chłodnicy prostej - ok 200 zł Znajomy spawacz - tokarz - frezer (geniusz w te klocki) - 200 zł, dorobił mi przejśćiówkę z gwintu kega na kołnierz 6-cio śrubowy M6 i dospawał odpowiednie kołnierze do rury z jej końców. Taboret gazowy: 140 zł (Alledrogo) drobiazgi, wężyki zbiorczo - 100 zł Razem koszty twarde: 760 zł Do tego należałoby doliczyć jeszcze butlę gazową (ja miałem) - to będzie jakieś 100 zł.
Zamiast płaszcza miedzianego w chłodnicy można by użyć plastikowej rury od CO i 2-ch trójników (chłodnicę prostą opisałem w jednym z poprzednich moich postów niedawno), to może obniżyć nieco koszty.
Praca: zwinięcie z rurki miedzianej (po nasypaniu w nią piasku) wężownicy refluksowej (nie robiłem zimnych palców) pasującej do mojej kolumny tak, żeby nie dotykała ścianek, zrobienie z blachy miedzianej kołnierza pasującego do kołnierza na kolumnie i wlutowaniu w ów kołnierz miedziany wężownicy, wylotu par i gniazda na termometr. Zrobienie sitka na dół kolumny z blachy KO grub. 0,5 mm, porobienie uszczelek, takie tam duperele - to jeden dzień. Cięcie wiórków z nierdzewki na wypełnienie - kilkanaście godzin. Montaż i działamy.
Tak to wygląda w praktyce. Mając fundusze 1000 zł można zrobić w miarę solidną aparaturę z nierdzewki / miedzi. Przy moim tempie spożywania (nie dopuszczam do kaca ) nie mam szans na szybki zwrot inwestycji...
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Tytuł: Re: Ile będzie kosztowała podstawowa aparatura typu reflux?
Napisane: sobota, 27 lut 2010, 23:26
Dzięki za odp. No cóż kolumnę zrobię na pewno tylko nie tak szybko ja bym chciał a na razie zostanę przy metodzie garnkowej ( odkryłem u teściów kanę od dojarki więc zdjęcie trochę nie aktualne)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Czas to pieniądz, pieniądz to piwo. Więc pijmy to piwo puki czas.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości