Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam. Niedawno z znajomymi zrobiliśmy ice-óweczke. Wszystko łatwo i przyjemnie. Jednak z wiadomych powodów użyliśmy do tego spirytusu z tzw. lewej ręki (albo samoróbki). Teoretycznie kolega kilukrotnie już go pił (dodając sobie z 50-100 ml czystego spirytusu do szklanki herbaty - tak, tak, też się śmiałem) i skutków ubocznych nie było. Znajomym też. Jednak icówka ma taki nieco dziwny zapach, delikatnie przypominającym woń zmywacza do paznokci. No i pojawia się dylemat, czy my to mamy pić? Przechodzą nam przez głowę myśli, że to może być nawet metanol. Czy są one uzasadnione? Powiem tylko, że wczoraj minął tydzień po przeróbce i spróbowaliśmy po 50 ml, i w smaku jest prawidłowe (trochę za mocne i gęste, ale to nasza wina), a nam nic chyba nie jest ;p Z góry dziękujemy za pomoc.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Ten typ tak ma. Też kiedyś zrobiłem wódkę na karmelkach lodowych - wyszedł rozpuszczalnik. Tak to jest, jak się skumuluje aromat z całej paczki landrynek. Metanolu raczej nie odróżnisz po smaku czy zapachu. Wątpliwe jest też bardzo, że kupiliście metanol.
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Metanol łatwo poznasz na kolumnie (jak masz do takowej dostęp)- temperatura na głowicy ustabilizuje się nie na 78.X, tylko niżej.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tytuł: Re: Ice'ówka - pachnie jak zmywacz do paznokci
Napisane: czwartek, 3 lut 2011, 13:40
Na litra dałem 2 paczki cukierków Ice, chciałem mieć miętówkę, do tej pory stoi na półce, wypiłem z tego kieliszek, spieprzyłem sprawę, szkoda było spirytu. Z szatańskim uśmiechem pozdrawiam
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
A tak z ciekawości. Ile cukierasów dajecie na litr produktu?
Nie chcę nic sugerować, ale spróbuj cukierków Nimm2. Rozłupuję je na połowę co by łatwiej do butelki weszły i zostawiam na 1dzień, lub dłużej. Nie zostawiają syfu na dole, rozpuszczają się idealnie po ok 3 godzinkach, nadają super smak i aromat. Kolor cukierków: pomarańczowy i cytrynowy. Cztery cukierki, dwa cyt. i dwa pomar. na butelkę 0,7l ale zobaczysz sam ile powinieneś dać. Ps. zaprawiam rozrobioną do 40-45% psotkę
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości