Hot whiskey

Jak zrobić Drinka takiego, jak podaje barman na imprezie? Tu dowiesz się wszystkiego, co mieszać, jak mieszać i wiele więcej ...

Autor tematu
pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: pogezan »

Nie jest to właściwie drink, ale jest podawany w każdym pubie irlandzkim, nie ma go co prawda na tablicy, ale wystarczy barmana poprosić. Irlandczycy wierzą w jego magiczną moc na przeziebienia.

50ml whiskey wlewamy do żaroodpornej szklanki, dodajemy ćwiartkę cytryny (jak ktoś woli to plasterek) w którą nabijamy kilka gożdzików (5-7 szt.), zalewamy wrzątkiem, dodajemy jedną lub dwie łyżeczki cukru, mieszamy i pijemy póki gorące.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Hot whiskey

Post autor: JanOkowita »

To musi być fajny smak i rozgrzewa ! :klaszcze:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

fantik1
50
Posty: 71
Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Hot whiskey

Post autor: fantik1 »

Its tru! ;)
Potwierdzam, działa!
Znam smakoszy tegoż trunku (między innymi mój boss) , przyrządzanego także z destylatu domowej roboty. ;P
Spróbujcie koniecznie.
Pozdrawiam
Slainte!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Hot whiskey

Post autor: klodek4 »

Dziwne!!! i zarazem ciekawe, tutaj raczej nie do pomyślenia, przy temperaturach rzędu 40 stopni C, ale w chłodne dni :lol:

Autor tematu
pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Hot whiskey

Post autor: pogezan »

Ja byłem bardzo zdziwiony jak dowiedziałem się że przed wojną na Kresach, krupnik litewski pito na gorąco z dodatkiem masła..... też ponoć w takiej formie podany bardzo rozgrzewa.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Hot whiskey

Post autor: Emiel Regis »

@pogezan poszukaj w necie pod hasłem warzonka, są różne wersje- polecam, szczególnie w zimie.
Całkiem niezła jest też Watra- sklepowa wódka pita na gorąco, mieszana z wrzątkiem, jeszcze lepsza z herbatą.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Hot whiskey

Post autor: Partyzant »

Sake też się pije na ciepło, i nie jest zła.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Hot whiskey

Post autor: pokrec »

W naszych kategoriach sake to jest piwo z ryżu fermentowane do kilkunastu procent. U nas podobnie pija się przecież wino zaprawione korzeniami jako grzaniec.
Picie wódki destylowanej na ciepło wyszłoby chyba tylko właśnie z przyprawami korzennymi. Coś a' la krupnik.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Drinków”