Mój problem polega na tym, że przepędzając psotę metodą pot still, po przepędzeniu poczułem specyficzny zapach. Drożdze użyte to T3. A więc smakuje psotkę a tu dziwny zapach, opisując go niby słodki ale lekko czuć zgnite jaja da się pić ale po większej ilości zniechęcenie. I ów pytanie do kolegów co może być przyczyną? 1- psociłem dwa dni po końcu fermentacji? 2- psotka leciała za szybko bo leciała jak wariatka? 3- sam nie wiem kupiłem, już węgiel, ale chciałbym ominąć problem w przyszłości.
This is my first pędzenie na T3 Psozdrawiam serdecznie
Tytuł: Re: HM! dziwny smród, tego sie nie doczytałem!
Napisane: wtorek, 15 mar 2011, 18:45
Przeleć to drugi, a nawet trzeci raz. Zastanów się nad oczyszczaniem chemicznym- to pot-still, tu zawsze będzie "pachnieć"
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: wtorek, 15 mar 2011, 18:46
Chyba wszystko OK. Przegoń (po rozcieńczeniu) raz jeszcze. Sam nie uwierzysz jaka zmiana nastąpi. Większości to wystarcza. Jeśli dalej będziesz chciał ulepszać masz cały dział: oczyszczanie-destylatu.html
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: wtorek, 15 mar 2011, 22:00
No to koledzy mnie uspokoili Bo już myślałem,że to drożdze ferelne. Pozdrawiam kolegów
Posty scalone.
No bo to było tak kolego rozrywek Sam pierwszy raz pędziłem choć zawsze pomagałem ojcu na sprzęcie z mała chłodnicą w deklu przy kanie i tam było te kap kap kap i te około 16 litrów zaciru leciało o wiele dłużej jak w moim sprzęcie ze szklaną chłodniczką. Powiem szczerze, że zawołałem ojca żeby ocenił sytuacje i powiedział mi, że za szybko daje bo leciało ciurkiem i z 6 kg cukru otrzymałem 4,5 litra destylatu w około 3 godziny. dokładnie ile procent to nie wiem, tak na oko 70% Pozdrawiam serdecznie
Napisane: środa, 16 mar 2011, 12:05
Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, ale 4,5l w 3 godziny? To nieźle przygrzałeś, mi schodzi prawie drugie tyle (metodą pot still)
Na (oko) 70%? Proponuję na oko to sprawdzić, jak ci wyjdzie 55% to będzie dobrze. Jednakże proponuje dokonać zakupu alkoholomierza, gwarantuję że skorzystasz z niego wielokrotnie.
Pozdrawiam i witaj w gronie.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Ostatnio edytowano środa, 16 mar 2011, 12:57 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Napisane: piątek, 18 mar 2011, 19:21
No witam kolegę rozrywka po raz kolejny. Nie posiadam alko, ale pewnie masz rację, mogło mi się wydawać. Stary nie mam doświadczenia tyle lat, i łyżka się nie paliła zaraz po podgrzaniu. Nie wiem, teraz kupie alkoholomierz i sprawdzę. A rozrobiłem 2 wody/3 spiryt po przepsoceniu wsadziłem do zamrażarki i dziś mi jeszcze zostało nie zamrożonego trunku 2 litry. Chyba nie mogło być 55%, ale ja się nie znam. A, i jak dałem teściowej to mówiła, że po rozrobieniu ma około 38% i uwierz zna się na pędzeniu Pozdrawiam Martin
Ostatnio edytowano sobota, 19 mar 2011, 07:41 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Napisane: sobota, 19 mar 2011, 16:49
Powinno wyjść około 60%+-5%, inaczej się nie da Chyba ze masz drożdże które dają nastaw 25%. Gdzieś na forum jest temat gdzie jest przystępnie wytłumaczone dla czego właśnie tyle. Wniosek jest prosty, nigdy nie wierz teściowej
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości