Henessy VSOP - słodki posmak

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Ja dodałem Drożdże JO Owocowe do nastawu o temperaturze ok. 20*C. Startowały 3 dni, ale wystartowały i pracowały spokojnie do końca. Także, albo wyższe temperatury startu, albo więcej cierpliwości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: JanOkowita »

Najpierw podgrzej, np. wstawiając fermentor do wanny z ciepłą wodą do 1/4 wysokości fermentora. Tylko nie do wrzątku !
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Ruszyły:) zakwaszone, dodałem pożywkę, podgrzalem..
Dzięki za pomoc!!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: olo 69 »

Zmusiłeś je, to nie miały wyjścia ;)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Hmm.. fermentacja stanęła. Na wierzchu gruby twardy kożuch. Sprawdziłem Blg - zero.
Dodałem stoper, zamieszałem... fermentacja ruszyła od razu ponownie..

Czy coś robić czy poczekać aż się zatrzyma całkowicie?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: aronia »

To może to nie fermentacja, a po prostu odgazowanie się nastawu, a do poziomu -4 jak przy cukrówce raczej nie zejdzie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Chyba wszystko ok. Pojutrze grzałka.
Czy Waszym zdaniem destylat z truskawek można jakoś zadębić (chodzi o kolor) tak aby nie stracić aromatów czy raczej zostawić w naturalu?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Odlej sobie 0,7l destylatu rozrobionego do 45% i wrzuć do niego kilka szczapek pieczonych - po 1-3 tygodniach zrób pierwszą próbę smakową, jak trunek będzie ewoluował w dobrym kierunku to zostaw go z dębem na dłużej. Osobiście dębiłem późne serce gruszkowicy, nie nadające się na trunek czysty, a było go dość dużo (2,1l 45%) żeby nie spróbować go wykorzystać - w ten sposób powstała kapitalna dębiona gruszkowica :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Grzanie na Bain Marie.
Dojechałem do 30% przy temp. 95 stopni - tu już tylko powolne kapanie.
Nie byłem w stanie już przyspieszyć tempa oddawania, a czas uciekał (grzałka ciągle pracowała)..

Pytanie - aby dojechać do 15-20% potrzebuję większej grzałki czy nic to nie da? Woda w płaszczu się już gotowała, ale pary stanęły na 95 stopniach.. Czy w jakiś sposób zwiększyć ciśnienie w płaszczu czy lepiej dać sobie spokój..chociaż dużo urobku chyba się straci..
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

95 stopni w zbiorniku czy na szczycie deflegmatora? Jak masz płaszcz wodny to musisz zalać go solanką 300g soli na litr wody lub olejem odpornym na wysokie temperatury (np. palmowym lub smalcem) lub przerobić na ciśnieniowy żeby doprowadzić wsad w zbiorniku do wyższej temperatury.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

tak szczyt miał 95 C.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

truskawki się starzeją:)
koniak też, ale chciałbym go trochę dosłodzić - tym razem nie rodzynkami ale karmelem.
Jak to zrobić aby nie zepsuć - czy polecacie jakiś konkretny produkt, dawkowanie?
pozdrawiam.

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką.

użytkownik usunięty
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: użytkownik usunięty »

gr000by pisze:Jeżeli jest odpowiednio przedestylowany i zadębiony, to możesz bez obaw rozcieńczać po dębieniu. Jednak najprościej jest od razu lać destylat o mocy zbliżonej do planowanej mocy końcowej trunku - mniej zabawy z rozcieńczaniem (alkoholomierz ma zaniżone wskazania).
Witam.
Do 5l damy wlano 2l 96% i 2l wody. Wyszło,że ma to 50-kilka %. Po pewnym czasie zasypano to płatkami dębowymi (10g), średnio palonymi. Po 4 tygodniach dolano 0,8l wody i wyszło, że ma to ok. 42%. Docelowo chciałbym to dorobić do 40%. Ile jeszcze muszę dolać wody i
jak mocno może przekłamywać alkoholomierz po "odębieniu" destylatu ? lub jaką brać na to poprawkę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: zzibii »

2 litry spirytusu 96% plus 3 litry wody daje roztwór 40%. Tzw. proporcja Mendelejewa. Na androida jest kilka darmowych apek do szybkiego wyliczania stężeń i proporcji.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: kmarian »

Dopełnij "damę" do pełna. Może kłamać :twisted:, raczej nie jest to wina dębienia.
Awatar użytkownika

rottweiler
50
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 20:44
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: rottweiler »

zzibii pisze:2 litry spirytusu 96% plus 3 litry wody daje roztwór 40%. Tzw. proporcja Mendelejewa. Na androida jest kilka darmowych apek do szybkiego wyliczania stężeń i proporcji.
Z mojego kalkuklatora mocy alkoholu na androida wynika, że trzeba dolać 2,8l. wody.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: kmarian »

Żaden kalkulator nie bierze poprawki na zjawisko kontrakcji. Dlatego należy dodać trochę więcej wody, niż ta obliczona. Tyle należy dodać wody, by mieszanina obu składników miała objętość wyliczoną np. na kalkulatorze. ;)
Ja do 2 litrów spirytusu w "Damie" zawsze leję wody do pełna i nie mierzę, ile jest tam procent, no bo i po co? Przecież jest tam (powinno być) minimum 38%. :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”