Henessy VSOP - słodki posmak

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Próbowałem, nie polecam. Żeby uzyskać taki sam produkt, trzeba byłoby znać wszystkie szczegóły jego powstawania (składniki, sprzęt, metody, itp.). Wszystko co zrobisz sam jest inne, niepowtarzalne.
Swojego bourbona stylizowałem na Jacka Danielsa (chyba najciemniejszy bourbon na rynku, ale jednocześnie o najcieplejszym kolorze), ale już na samym początku wiedziałem, że to nie będzie to - mój jest jeszcze ciemniejszy i ma całkowicie inny bukiet. Przy okazji chciałem trunek "prosto z jednej beczki o zachowanej mocy", więc porównywanie do czegokolwiek sklepowego nie ma sensu. Drugim trunkiem stylizowanym jest brandy wieloowocowa a'la Metaxa, ale tu zmieniłem wszystko już na wstępie, bo miałem kilkanaście różnych destylatów owocowych w ilościach mikroskopijnych, które wymieszałem, starzyłem i uszlachetniałem podobnie do Metaxy.
Dlatego jak ktoś chce coś naśladować, to trzeba zrobić wszystko identycznie jak w fabryce/destylarni, żeby mieć w ogóle szansę osiągnąć coś podobnego, inaczej szkoda brać się za takie coś. No i trzeba mieć bardzo silną wolę, żeby nie zmienić czegoś w trakcie tak jak ja.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Zaciekawił mnie w Danielsie bardzo intensywny silny aromat, zastanawiam się co to jest - w innych tego typu trunkach tego nie wyczuwam, jest trudny przeze mnie do opisania, ale intryguje jak nie wiem co :-).
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Węgiel drzewny z klonu cukrowego ;). Miły, słodki, ale lekki, dość ulotny aromat, który kryje się gdzieś w tle (przynajmniej według mnie, ten sam efekt możesz odczuwać całkowicie inaczej, tak jak piszesz). Podobny efekt daje syrop klonowy, ale wymaga długiego leżakowania dla osiągnięcia właściwego efektu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Na Wikipedii chyba tego nie było :-), ale jak na to wpadłeś? Czy to też dodatek jak szczapki np. dębu?
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 gru 2013, 23:24 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Informacja o tym jest na Wikipedii, jest na butelkach, a sam producent bardzo szczyci się tym etapem produkcji. W skrócie jest to filtracja trunku przez warstwę węgla drzewnego z drewna klonu cukrowego, w trakcie której łagodnieje i nabiera klonowych smaków i zapachów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

No więc jest.. pierwszy raz..alembik miedziany
destylat z wina białego, dodane rodzynki..dębienie.
Zrobiony w lipcu.. po rozcieńczeniu - ok 5 litrów.
Skonsumowany..nie piłem chyba nic lepszego..
Grooby - dzięki! Dużo się nauczyłem na forum.. nie naśladować markowych trunków..szukać własnych ścieżek.
Wyszło genialnie.. słodko, oleiście. Przestałem kupować henessy.. mam swój genialny trunek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Brawo :D. Ja w tym roku kombinuję na potęgę ze swoim destylatem wieloowocowym, jak dojdę do w miarę sensownego zaawansowania prac to się pochwalę. Na razie w ruch poszły rodzynki, kilka rodzajów dębu, nalew na płatki róży, suszone daktyle, własne wytrawne czerwone wino gronowe, laski wanilii po spiced rumie, odrobina miodu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

:))
ja walczę teraz z calvadosem. problem - po rozcieńczeniu mam sporo "farfocli" pływających.
Jak je odfiltrować delikatnie aby aromatu nie stracić. Trunek już zadębiony, ok 45%.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Farfocli czyli? Pozostałości dębu, rodzynek, innych dodatków? Alkohol zmętniał przy rozcieńczaniu? Pierwsze co możesz zrobić to filtracja przez filtr do kawy lub watę - zwykle to pomaga i nie trzeba nic więcej robić.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: Lootzek »

A jeśli masz taką rdzawą zawiesinę, zbijającą się po jakimś czasie w małe kłaczki, daj temu czas i sklaruj grawitacyjnie. Możesz wystawić na zewnątrz, niska temperatura przyspieszy klarowanie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Tak, farfocle czyli drobne śmieci:), chyba po dębie lub coś w wodzie było.
Dzięki za podpowiedzi:)

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: LeoNike »

Filtrowanie przez watę to moje ulubione zajęcie. W taki sposób obchodzę się póki co z nalewkami. Wolno to idzie, ale jak z mętów otrzymuję krystalicznie czystą nalewkę wiśniową lub malinową to nie mogę oczu nacieszyć tą poezją barwy. Niewielkie farfocle wata odfiltruje migiem. :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Tak..użyłem watę Bella - wyszło idealnie:) Dzięki wszystkim!
Z innej beczki :) - czy płatki dębowe, które już wykorzystałem raz do koniaku można wykorzystać ponownie czy to Waszym zdaniem strata czasu?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: Kamal »

Tak, tylko czas dębienia się wydłuży.
Obrazek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: olo 69 »

Ale smaki z takich płatków wyjdą zupełnie inne niż ze świeżych. Znacznie zanikną posmaki waniliowe.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Dorzucę też coś od siebie. O ile szczapy (w moim przypadku solidne) można moczyć bardzo długo w bardzo wielu trunkach, o tyle płatki po 2gim moczeniu praktycznie nie dają nic poza kolorem. Moje szczapy mają ogromny przebieg (w litrach), a mam płatki, zalane po raz drugi i nijak dębu w trunku nie czuć, a dawkę dałem znacznie większą niż zaleca producent. Jak dla mnie najlepszą opcją jest samodzielne przygotowanie dębu i korzystanie z takiego rozwiązania, zamiast płatków niewiadomego pochodzenia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Muszę spróbować je zrobić..ale boje się, że schrzanię trunek źle przygotowanym drewnem:)
Najchętniej kupiłbym szczapki (nie wiórki) z pewnego źródła..
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Za jakieś 2-3 miesiące (może wcześniej) wystawię na sprzedaż swoje szczapy, które już trochę się moczyły w różnych trunkach. Dla mnie dębią zbyt słabo, ale lubię mocno dębione trunki, więc dla innych mogą być w sam raz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

No to ładnie:)
Jeżeli będziesz miał również "nie moczone" też chętnie nabędę!
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Gr000by,
nie mogę wysłać priv. odpowiedz 1kg nie moczone.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Ponieważ tutaj wspominałem o domowym brandy podobnym do Metaxy, opiszę trochę zmagania z tegorocznym destylatem wieloowocowym. Bazą do jego otrzymania były przedgony, pogony i części serca, które nie pasowały mi do reszty destylatu, zbierane od początku sezonu owocowego. Do tego zamiast wody trafił przefermentowany nastaw na przetworach owocowych i owocach ponalewkowych. Wśród owoców gościły jabłka, gruszki, porzeczki, jarzębina, śliwki, wiśnie, maliny, agrest, brzoskwinie, winogrona, borówki, aronia, jeżyny, truskawki. Razem wsadu wyszło mi 48l o mocy ~35%. To wszystko poleciało na moim CMie. Po odebraniu przedgonu z zapasem, odebrałem 16 litrów 80% serca (w tym 1,5l wczesnego i 1,5l późnego serca), potem długo odbierałem pogony do przerobu na spirytus. Wszystko dzielone na smak i zapach. Z serca właściwego zrobiłem dębówkę na wymoczonym dębie surowym, a z reszty serca brandy wieloowocowe. Dokładnego składu nie podam, bo nie ważyłem, ani nie odmierzałem dokładnie składników.
Przygotowałem nalewy na:
- rodzynki;
- suszone daktyle;
- laski wanilii po spiced rumie;
- laski cynamonu po alaszu z własnego przepisu.
Po zlaniu pierwszego nalewu, zalewałem surowiec na 2 dni porcją czystego, rozrobionego destylatu.
Oprócz nalewów, dodałem:
- syropu klonowego;
- miodu, zagotowanego w wodzie w stosunku 1:3 (miód:woda);
- wytrawnego wina gronowego czerwonego własnej produkcji;
- miodu pitnego trójniaka;
- nalewu na płatki róży;
- czarnoporzeczkówki z miodem;
- orzechówki wg. Cieślaka;
- zaprawy kawowej;
- soku jabłkowego.
Główna część destylatu dębiła się prawie 2 miesiące na mieszance dębu surowego, średnio i mocno opalanego, średnio i mocno pieczonego, który to moczył się w wielu owocówkach, rumie, winie gronowym, bourbonie, miodowicy. Po zlaniu pierwszej, większej części destylatu z dębu, dąb przepłukałem surowym, rozcieńczonym destylatem zostawionym do tego celu.
Wszystkie nalewy, dodatki oraz część dębioną po wymieszaniu i wstępnym sklarowaniu przefiltrowałem przez watę kosmetyczną na kryształ. Otrzymałem w ten sposób kapitalne brandy wieloowocowe, które czeka na zabutelkowanie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

a ja namierzyłem parę dni temu chyba ze 20 litrów truskawek w słoikach. Po otworzeniu - sok ma ok 17 blg.
Co można zrobić z owocami z takiego "kompotu"? Na praskę czy dodać pektynę i dopiero później wycisnąć?
Potem drożdże i .. dawać wszystko na alembic czy odcedzić sam sok?
haze72

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: aronia »

Kompoty, dżemy czy jeszcze coś innego? Fermentuj wszystko - dodaj drożdże(G995 lub jakieś inne do owoców), a jeżeli chodzi o destylacje to jak masz możliwość to wszystko do kotła - jeżeli nie to odciśnij przed samą destylacją.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Nie pektynę, a pektoenzym lub pekto. Pektyny dodawałbyś, jakbyś chciał uzyskać dżem ;). Możesz je bezpośrednio przefermentować z dodatkiem pekto i dopiero potem cedzić/prasować lub najpierw je wyprasować po dodaniu pekto na kilka godzin i potem fermentować. Truskawki łatwo się rozpadają, więc nie musisz ich traktować czymkolwiek, a po wyciśnięciu w prasie nie wiem czy cokolwiek z nich zostanie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

OK!
Dzięki za info!! To oczywiście kompot - jadę bez pekto, całość z drożdżami. Dam znać co wyszło:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Kurcze, nie rusza fermentacja! Blg 22, temp 19. Dwa dni temu dodane drożdże - cisza..
Czekać? Jeśli nie to czy dać kolejne drożdżaki i podnieść trochę temp?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: JanOkowita »

Prawdopodobnie za wysokie pH. Drożdże optymalnie pracują w środowisku kwaśnym 3,2-3,6 pH. Dodaj kwasek cytrynowy i pożywkę.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

ok. i jeszcze raz drożdże, czy te które już są same ruszą?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: JanOkowita »

Powinny ruszyć. Jeśli nie dadzą rady to trzeba będzie się ratować mocnymi drożdżami do restartu nastawu:
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-93 ... stawu.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: olo 69 »

Jakie drożdże były dodane? Ja bym podniósł temp. nastawu chociaż do 25C.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

drożdże od JO, jutro sprawdzę ph, zobaczymy.. może faktycznie trochę za chłodno..
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: olo 69 »

Jakie drożdże, znaczy konkretnie które? I w jakiej temp. nastawu je wsypałeś?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

AD Drożdże owocowe turbo. Temperatura nastawu ok 19-20 stopni.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: JanOkowita »

Na etykiecie jest napisane, że dodać zawartość saszetki do nastawu o temperaturze 28-30 st.C :czytaj:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

czyli temperatura..
czy podgrzanie nastawu i dodanie nowej partii drożdży będzie ok, czy zrobić inny zabieg?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: gr000by »

Ja dodałem Drożdże JO Owocowe do nastawu o temperaturze ok. 20*C. Startowały 3 dni, ale wystartowały i pracowały spokojnie do końca. Także, albo wyższe temperatury startu, albo więcej cierpliwości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: JanOkowita »

Najpierw podgrzej, np. wstawiając fermentor do wanny z ciepłą wodą do 1/4 wysokości fermentora. Tylko nie do wrzątku !
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Ruszyły:) zakwaszone, dodałem pożywkę, podgrzalem..
Dzięki za pomoc!!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: olo 69 »

Zmusiłeś je, to nie miały wyjścia ;)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Henessy VSOP - słodki posmak

Post autor: haze72 »

Hmm.. fermentacja stanęła. Na wierzchu gruby twardy kożuch. Sprawdziłem Blg - zero.
Dodałem stoper, zamieszałem... fermentacja ruszyła od razu ponownie..

Czy coś robić czy poczekać aż się zatrzyma całkowicie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”