Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Szanowni Państwo spotkałem ostatnio ciekawy napój o nazwie haselnussgeist o smaku orzechów laskowych, alkohol był na tyle dobry że postanowiłem poszukać przepisu na jego wykonanie, niestety ani w polskim ani niemieckim internecie na nic ciekawego się nie natknąłem. Mam pytanie do szanownych forumowiczów czy słyszeliście o podobnym wyrobie i czy ma może ktoś recepturę na ów trunek. Zastanawiam się czy jest od redestylowany czy może wykonany podobnie jak nalewka tzn np. przez macerację orzechów laskowych
______________________________________________________________________ Marek
Wynika, że redysetylowana nalewka- coś jak absynt, czy gin:)
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jest to mój ulubiony alkohol. Ja robię to tak: na litr 50 % psoty, woreczek orzechów laskowych przekrojonych na pół i 2 łyżeczki cukru. Dwa tygodnie i gotowe. Orzechówka jest łagodna w smaku i w zapachu. Polecam, bo bardzo łatwo ją przygotować.
Panowie zatem mamy dwa tropy. Pierwszy z nich to nalewka wersja prosta dodatek smakowy, drugi maceracja orzechów. Pierwsze pytanie czy prażysz je przed maceracją? Drugi - troszkę więcej roboty, ale niekiedy warto Redestylacja. Którą z nich wybrać? Kiedyś redestylowałem absynt powiem, że efekt niezły. Zatem mam problem.
______________________________________________________________________ Marek
Panowie zatem mamy dwa tropy. Pierwszy z nich to nalewka wersja prosta dodatek smakowy, drugi maceracja orzechów. Pierwsze pytanie czy prażysz je przed maceracją? Drugi - troszkę więcej roboty, ale niekiedy warto Redestylacja. Którą z nich wybrać? Kiedyś redestylowałem absynt powiem, że efekt niezły. Zatem mam problem.
Weź i przepisz ten post, bo nijak go zrozumieć nie można.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości