Tytuł: Gumowa rurka - czy można używać do łączenia
Napisane: piątek, 2 paź 2009, 21:09
Czy jak użyje gumowej rurki której będzie tylko 1 cm to będzie czuć "gumowy smak", bo tylko taką mam pod ręką a mam czas tylko jutro i niestety nie mam czasu iść po nową rurkę.
Tytuł: Re: Gumowa rurka - czy można używać do łączenia
Napisane: sobota, 3 paź 2009, 18:06
Kolego Piwko!
Po pierwsze odpowiedź na Twoje pytanie zależy od tego czy rurka którą dysponujesz jest śmierdzącym dętką, czarnym gumowym wężem po ropie, czy przezroczystym wężykiem PCV. W pierwszym przypadku mogą być komplikacje, w drugim nie ma obaw.
Rada taka, przy montażu zwróć uwagę, aby zminimalizować powierzchnię styku par bimberku przez dosunięcie do siebie łączonych rurek osprzętu. Ja w BF-20 używam do połączenia rurek miedzianych kawałka wężoida gumowego, jednak łączone nim rurki dochodzą do siebie tak, że para nie ma dostępu do gumy. I nic nie śmierdzi, jakby miał ktoś jeszcze wątpliwości...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: poniedziałek, 5 paź 2009, 19:17
No to chyba mam problem, bo to czarny wężyk, nie wiem co w nim wcześniej płynęło. Czy jeśli wyjdzie takie śmierdzące gów** to da się to jakoś jeszcze naprawić, czy już nie mam na co liczyć ???
Napisane: poniedziałek, 5 paź 2009, 19:49
W 99% procentach nie, w innym wypadku czasem można próbować węglem aktywowanym- z tym, że paczka węgla kosztuje tyle co 5m silikonowej rurki
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: poniedziałek, 5 paź 2009, 20:43
Najprostszy teścior, to wygotowanie takowej rurwy w odrobinie wody np. w kubku blaszanym. Jeśli po 15 minutach gotowania z kubeczka bucha para śmierdząca gumą to znaczy, że ów wężoid wspaniale nadaje się do produkcji spirytu smakowego "Gumiak sołtysa" lub wódki "Dętkówki"...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Napisane: poniedziałek, 28 gru 2009, 17:39
Temat o gumowych wężach, więc tu zapytam: Czy stosował ktoś w swej aparaturce gumowe wężyki od dojarek? Standardowo są one w kontakcie z mlekiem, zatem zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Jednak czy ktoś sprawdził jak zachowują się one w kontakcie z parami % w wyższej temperaturze? Czy pozostawiają smrodek? Pozdrawiam
Napisane: wtorek, 29 gru 2009, 23:26
Czy rurki gumowe PCV mogą być stosowane w całej aparaturze (zamiast metalowych) , czy tylko w niektórych miejscach? I czy lepiej zamienić je na silikonowe?
Napisane: środa, 30 gru 2009, 11:50
Należy je zamienić. PCV-kami możesz za to doprowadzić np. wodę do chłodnicy.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości