Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 05:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Grzałka zamontowana zawysoko??
PostPostNapisane: środa, 14 lip 2010, 21:32 
Tematy: 8
Witam. Zamontowałem grzałkę za wysoko w kegu 19L od pepsi. Żeby zakryć grzałkę muszę nalać 6L wody. Czy przeszkodzi mi to w destylacji zacieru lub drugiej destylacji psoty? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
[mod] Styl i interpunkcja...

Tytuł: Re: Grzałka zamontowana zawysoko??
PostPostNapisane: czwartek, 15 lip 2010, 20:25 
Ale spieprzyłeś sprawę. Pamiętaj, że grzałka cała musi być zanurzona w cieczy, inaczej spalisz ją, i to szybko.
Poradzę ci/ Połóż na dnie jakiś element, żeby podnieść poziom cieczy podczas destylacji. Może być coś ceramicznego. Ja, na przykład, wkładam parę zakręconych słoików z wodą -prosty sposób.

[mod] Przetłumaczone na polski: usunięte podwójne spacje (!!!), poprawiona ortografia i styl.

PostPostNapisane: piątek, 16 lip 2010, 08:53 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Cytuj:
Ale spieprzyłeś sprawę

Bzdura- wystarczą proste obliczenia. Z pierwszej destylacji 14% nastawu (18l- tyle wchodzi do kega) otrzymujemy 3,75l 75% nastawu. Do drugiej destylacji rozcieńczamy destylat do ok. 30-40%. Czyli po rozcieńczeniu otrzymamy 9,4 litra 30% destylatu, z którego w drugiej destylacji otrzymamy 3 litry 80% eliksiru. Czyli dalej jest zapas :)

Oczywiście są to wyliczenia teoretyczne i należy dostosować je do osiąganych wyników. Trzeba też uwzględnić straty (odstojniki itp) i najwyżej dolać szklankę lub dwie wody :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 18 lip 2010, 19:39 
Tematy: 8
Witam.
Czy jak przy drugiej destylacji położę na dnie wyczyszczone kamienie (żeby podnieść poziom psoty), to czy będzie to miało wpływ na efekt destylacji np.: smak psoty lub zapach?
I czy jak włożę słoiki zakręcone z wodą, to podczas destylacji nie pękną? Pozdrawiam.

PostPostNapisane: niedziela, 18 lip 2010, 20:53 
Tematy: 9
Będąc upierdliwym powiedziałbym, że wszytko zależy od tego, jakie to będą kamienie:).
Są takie skały, których lepiej byłoby tam nie wkładać, jednak zdecydowana większość leżących na powierzchni bambulców powinna się do tego nadawać. Szwedzkie granity, gnejsy i piaskowce zwłaszcza (a na południu i nasze polskie granity;) ). Wapienie są już gorsze, bo mogą znikać w kotle (będą je rozpuszczać kwasy). Bardzo czystym materiałem są krzemienie, kwarc żyłowy.

Z naszych polskich, znajdowanych na polach kamulców, najbardziej polecam cegły.

A co do słoików - spróbuj sam. Najważniejsze wydaje mi się, by nie zostawiać w środku powietrza - zakręcać je pod wodą...

PostPostNapisane: wtorek, 20 lip 2010, 03:41 
Tematy: 7
Nie lepiej dolać czystej wody zamiast tych słoików, kamieni i cegieł?

-Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe.
Tylko bo jest legalne, nie jest dobre.
Moja córka.

PostPostNapisane: wtorek, 20 lip 2010, 18:08 
Tematy: 6
Też mam tak grzałkę, że do 2 psocenia muszę wlać 5l wody do jej zakrycia i żyję mam się dobrze - grzała grzeje, psota leci. Rozcieńczysz bardziej - łatwiej będzie oczyszczać w trakcie. No mój gust nie bardzo jest potrzeba destylowania stężeń wyższych niż 25 - 30%

PostPostNapisane: sobota, 14 sie 2010, 12:23 
Tematy: 1
Jak jedziesz na reflo to nie ma znaczenia, tylko tyle że możesz mieć jakąś stratę, ale jak na pot still to nie uzyskasz psoty 90%. Myślę że nalepiej z tymi kamieniami, tylko najpierw je wygotować i sprawdzić czy woda jest inna.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1