Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam. Zamontowałem grzałkę za wysoko w kegu 19L od pepsi. Żeby zakryć grzałkę muszę nalać 6L wody. Czy przeszkodzi mi to w destylacji zacieru lub drugiej destylacji psoty? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. [mod] Styl i interpunkcja...
Ale spieprzyłeś sprawę. Pamiętaj, że grzałka cała musi być zanurzona w cieczy, inaczej spalisz ją, i to szybko. Poradzę ci/ Połóż na dnie jakiś element, żeby podnieść poziom cieczy podczas destylacji. Może być coś ceramicznego. Ja, na przykład, wkładam parę zakręconych słoików z wodą -prosty sposób.
[mod] Przetłumaczone na polski: usunięte podwójne spacje (!!!), poprawiona ortografia i styl.
Bzdura- wystarczą proste obliczenia. Z pierwszej destylacji 14% nastawu (18l- tyle wchodzi do kega) otrzymujemy 3,75l 75% nastawu. Do drugiej destylacji rozcieńczamy destylat do ok. 30-40%. Czyli po rozcieńczeniu otrzymamy 9,4 litra 30% destylatu, z którego w drugiej destylacji otrzymamy 3 litry 80% eliksiru. Czyli dalej jest zapas
Oczywiście są to wyliczenia teoretyczne i należy dostosować je do osiąganych wyników. Trzeba też uwzględnić straty (odstojniki itp) i najwyżej dolać szklankę lub dwie wody
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam. Czy jak przy drugiej destylacji położę na dnie wyczyszczone kamienie (żeby podnieść poziom psoty), to czy będzie to miało wpływ na efekt destylacji np.: smak psoty lub zapach? I czy jak włożę słoiki zakręcone z wodą, to podczas destylacji nie pękną? Pozdrawiam.
Będąc upierdliwym powiedziałbym, że wszytko zależy od tego, jakie to będą kamienie:). Są takie skały, których lepiej byłoby tam nie wkładać, jednak zdecydowana większość leżących na powierzchni bambulców powinna się do tego nadawać. Szwedzkie granity, gnejsy i piaskowce zwłaszcza (a na południu i nasze polskie granity;) ). Wapienie są już gorsze, bo mogą znikać w kotle (będą je rozpuszczać kwasy). Bardzo czystym materiałem są krzemienie, kwarc żyłowy.
Z naszych polskich, znajdowanych na polach kamulców, najbardziej polecam cegły.
A co do słoików - spróbuj sam. Najważniejsze wydaje mi się, by nie zostawiać w środku powietrza - zakręcać je pod wodą...
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Nie lepiej dolać czystej wody zamiast tych słoików, kamieni i cegieł?
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Też mam tak grzałkę, że do 2 psocenia muszę wlać 5l wody do jej zakrycia i żyję mam się dobrze - grzała grzeje, psota leci. Rozcieńczysz bardziej - łatwiej będzie oczyszczać w trakcie. No mój gust nie bardzo jest potrzeba destylowania stężeń wyższych niż 25 - 30%
Jak jedziesz na reflo to nie ma znaczenia, tylko tyle że możesz mieć jakąś stratę, ale jak na pot still to nie uzyskasz psoty 90%. Myślę że nalepiej z tymi kamieniami, tylko najpierw je wygotować i sprawdzić czy woda jest inna.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości