Witam! Jako że mam zamiar zacząć zabawę z psoceniem i jak na razie to zbieram sprzęt i mam takie pytanie. Czy do podgrzewania zacieru mogę użyć grzałki z frytkownicy podobnej do tej. http://allegro.pl/item729717074_frytkownica_ze_stali_inox_3l_2000w_clatronic.html w sumie nie różnią się niczym chyba tylko oprócz firmy. Moja to taka biedronkowa Electric DF30AW 2000W zdjęcia nie mogłem na necie znaleźć. Frytkownica jest wyposażona w regulacje temperatury ale nie wiem czy da tam rade ustawić temperaturę ok 80*C. Miała by być do kotła ok. 10l. Odpada czy może być? Dzięki za odpowiedz. Radek ( r4d3x )
Po tym okresie jak zacier przestanie "chodzić" przystepujemy do destylacji. Aby wydestylowny alkohol był dobrej jakości destylację nalezy prowadzić w temperatuże wrzenia alkoholu 78,4 stopnia. technicznie jest to jednak trudne i trwało by bardzo długo, ja prowadzę destylację w temperaturze ok 82-85 stopni, zaznaczę że używam deflegmatora (chłodnicy zwrotnej). Uzyskuję alkohol po wymieszaniu całości w granicach 75-80%. Śliwowicy nie trzyma się w dębowych beczkach to nie wiski. Jednak trochę musi odstać, wystarczy 2 dni .
...Frytkownica jest wyposażona w regulacje temperatury ale nie wiem czy da tam rade ustawić temperaturę ok 80*C. Miała by być do kotła ok. 10l...
Jeśli chcesz rozpocząć zabawę z psoceniem i myślisz o prostym instrumencie do destylacji typu pot-still, to regulacja temperatury grzania jest zbędna. Wystarczy zwykła grzała do 10L bojlera. Taka 800 - 1200W w zupełności wystarczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości