Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Zagotować syrop 1 kg cukru + 1 kg wody, dodać 6-7 goździków. Gruszki wrzucić do syropu. Zagotować nie dłużej niż przez 2 minuty (żeby zachowały twardość). Włożyć do słoików i zakręcić na gorąco. Jak ostygną sprawdzić czy słoiki się zawekowały.
Smacznego !
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Promocja: 8,99 zł
Butelka Bahia 350 ml Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek. Cena: 16,99 zł
Od Kolegi ZdroweNalewki otrzymałem w prezencie słoiczek podobny do tego z posta post29291.html#p29291... O kurcze, myślałem że w słoiku jest kompot gruszkowy (w przepisie powyższym nie ma mowy o dodatku alko) i złapałem przed chwilą łyka bo bardzo spragniony byłem. Dobrze, że nie muszę nigdzie jechać... Bardzo dobry pomysł z tą nalewką!
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Przepis troszkę zmodyfikowałem. Pół słoika (3 l) gruszek zalałem wódką tylko tyle żeby je zakryło. Dodałem kilka goździków i korę cynamonową. Co zrobię jak będę zlewał (czyli ok. końca grudnia) - to jeszcze nie wiem. Będzie to zależało od tego jak to będzie smakować. Teraz czekam i jak się zrobi to się odezwę.
Ostatnio edytowano piątek, 14 paź 2011, 10:15 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Panowie!!!! Mam pytanie i zadaje je tutaj chyba że moderator włoży je gdzie trzeba a mianowicie jakim sposobem, jakiego planu użyć aby przy nalewkach owoce wypiły jak najmniejsza ilość alkoholu, np, gdybym zasypał owoce cukrem i wyciągnął sok i to zalać alc., pomóżcie mi w tej kwestii, nikt u mnie nie zjada tych owoców a one nasiąknięte są taką dobrocią że aż żal, pozdrawiam
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Im więcej owoce wchłoną alkoholu tym więcej smakowitych aromatów przeniknie do nalewki. Chyba najprostszą metodą na uniknięcie strat po wyjęciu owoców jest ich wyciśnięcie, aż pozostanie prawie suchy miąższ.
Pozdrawiam
Jan Okowita
P.S. Dziadek mojej żonki kiedyś robił wiśniówkę na wsi. Po zlaniu z gąsiora wywalił wiśnie za chałupę na pole, po którym chodziły kury. Za jakiś czas babcia przyleciała z krzykiem, że pomór padł na kury ! Wszystkie popadały !!!
A tymczasem kury były szczęśliwe i lewitowały po zjedzeniu wisienek nasączonych spirytusem...
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Po zlaniu nalewki z owoców - owoce zasypuję cukrem - żeby wyciągnąć jak najwięcej dobroci. Następnie mieszam oba płyny. Po tym zabiegu owoce zalewam pogonami a jak się zbierze po całym roku odpowiednia ilość wszystko idzie w rurki. Taka pogonówkam ma zawsze wyjątkowy smak.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
W październiku nastawiłem cały słój (5 l) gruszek, zalałem je wódką. Dodałem kilka ziaren kardamonu, trochę kory cynamonowej, trochę miodu. Oczywiście wszystko na oko. Zlałem ją w połowie stycznia i muszę powiedzieć że dopiero teraz powoli zaczyna nabierać smaku. poczekam jeszcze ze 2 m-ce i powinna być dobra.
Odgrzeję troszkę temat, dziś przy porządkach spotkałem moją nalewkę gruszkową, stoi to juz z 4 miesiące, niestety w 3/4 butli jest taki osad, a tylko 1/3 jest czysta, wiem że przez filtr do kawy to będę to robił do zimy, @Radius-sie , jak Ty sobie z tym radzisz
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Nie wiem jak robi to nasz kolega. Ja zamiast filtra do kawy, wkładam ręcznik papierowy i na wierzch cienko waty. Taki zestaw mniej osadów zbiera, ale się nie zapycha po 50gr. (jak kawowe). Watę odciśniesz i straty nie będą bolesna. Dopiero po takim wstępnym oczyszczaniu można próbować filtrów do kawy. Z reguły to działa.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość